Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku

V Turecku sa pripravujú na rušnú dovolenkovú sezónu. Čo nové čaká turistov?

Ela Excellence Resort Belek, Turecko (Zdroj: dovolenka.sme.sk)

Turecko si roky drží status obľúbenej destinácie pre tých, ktorí hľadajú útek k moru. Neohrozená pozícia tejto podmanivej krajiny je upevnená množstvom pobrežných letovísk s krištáľovo čistými vodami a krásnymi plážami. Od prvotriedneho vybavenia a možností zábavy až po srdečnú pohostinnosť a kultúrne poklady. Turecko priťahuje návštevníkov znova a znova. Aj pri opakovanej návšteve sa postará o niečo nezabudnuteľné.

Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou

Janka z portálu dovolenka.sme.sk sa do krajiny vrátila po viac ako desaťročí. Počas cesty navštívila letoviská Side a Belek, kde testovala hotely, služby, pláže a niekoľko výletov. Ako vníma Turecko predtým a teraz?

Turecko si už predtým navštívila, s akým pocitom si tam cestovala tentokrát?

Naposledy som bola v Turecku pred 15 rokmi a bola som zvedavá, ako sa zmenilo a čím prekvapí. Chcela som tiež vyskúšať organizáciu zájazdov cez nášho partnera rakúsku cestovnú kanceláriu FTI, ktorá má najrozsiahlejšiu ponuku zájazdov do Turecka.

S akou spoločnosťou si letela?

Letela som so spoločnosťou SunExpress. Letecká spoločnosť zaviedla povinný online check-in, inak sa platí poplatok 5 eur na osobu. Odovzdávanie batožiny je síce rýchlejšie, ale aj tak mi vytlačili nový boarding pass. Na viedenskom letisku boli dlhé rady na bezpečnostnej kontrole. Odporúčam prísť aspoň tri hodiny pred odletom, aby ste nemali stres, či stihnete odlet.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dlho trval let, dostala si stravu na palube?

Let trval približne 2,5 hodiny a strava na palube je za doplatok. Odporúčam si zobrať so sebou do lietadla jedlo a nápoj kúpiť na palube. Platila som zaň v hotovosti.

Ktoré letoviská si navštívila a čím boli špecifické v porovnaní s inými časťami Turecka?

Navštívila som oblasti Side a Belek. Side je známe piesočnatými plážami ako Kumkoy, Manavgat, Sorgun a Evrenseki. Transfer z letiska trvá 1,5 hodiny. Belek je známy kvalitnými a luxusnými päťhviezdičkovými hotelmi. Od letiska je vzdialený približne 45 minút.

Ako sa Turecko pripravuje na tohtoročnú sezónu?

Turecko je pripravené na veľký záujem. Hustá je premávka na cestách a veľký nápor je i na letisko v Antalyi. Cestujúcim odporúčam prísť aspoň tri hodiny pred odletom. Po prílete do Antalye a vyzdvihnutí batožiny vyjdete von z príletovej haly a uvidíte pulty cestovných kancelárií. Pohľadajte medzi nimi cestovnú kanceláriu, cez ktorú ste si kúpili zájazd.

Čo nové si pripravili pre turistov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi?

SkryťVypnúť reklamu

V niektorých hoteloch sa zmenil koncept all inclusive. Obedy už nie sú formou bufetu, ale ako a lá carte výber zo šiestich jedál, ktoré obmieňajú. Snažia sa takto obmedziť plytvanie jedlom. Niektoré hotely prešli rekonštrukciou a modernizáciou, ale pribudli aj nové hotely.

V ktorých hoteloch si bola ubytovaná?

Navštívila som 12 hotelov prevažne v lokalitách Side, Belek, Kumkoy.

Kirman Calyptus Resort & Spa 5* prevzala v roku 2021 sieť Kirman a kompletne ho zrekonštruovala. Má pekné a moderne vybavené izby, výborný výber jedál na raňajky i večeru, prevažne formou bufetu. Nie je priamo na pláži (cca 450 m od pláže), ale má svoj shuttle bus na prepravu medzi hotelom a plážou. V okolí sa dá príjemne prechádzať.

Kirman Sidemarin Beach & Spa 5* sa nachádza priamo na pláži v obľúbenom stredisku Kumkoy. Hoci ho odporúčajú pre rodiny s deťmi, nemala som pocit, že by pre ne zabezpečoval dostatok aktivít. Viac by som ho odporúčala párom.

Dream Water World 5* je otvorený od začiatku roka 2022. Nie je priamo pri pláži, ale v intervaloch 10 až 15 minút preváma shuttle bus. Odporučila by som ho viacpočetným rodinám. Ich aquapark je skvelý pre deti aj dospelých. Príjemné bolo posedenie na tureckej káve na terase.

SkryťVypnúť reklamu

Na hotel J’adore Deluxe Hotel & Spa 5* sme mali skvelú spätnú väzbu od klientov. Niet sa čomu čudovať, manažér hotela je pre svoju prácu veľmi oduševnený. Odporučila by som ho predovšetkým párom, hoci má zázemie aj pre rodiny s deťmi. Pláž s krásnym zlatistým pieskom je v časti Sorgun asi 350 metrov od hotela, k dispozícii shuttle bus, alebo krátka a osviežujúca prechádzka po záhrade. Pre rodiny s deťmi je na pláži detské ihrisko. Oceňujem, že v plážovom bare ponúkajú stravovanie a lá carte, aby zbytočne nevyhadzovali jedlo. Bola som tu v čase obeda a výborne som sa najedla. V hoteli je klasické all inclusive.

VONRESORT Golden Beach 4* sa bude páčiť tým, ktorí majú radšej ubytovanie v malých vilkách a bungalovoch. Po rozľahlom areáli rezortu bola radosť prechádzať sa. Zaujali ma krásne maľby na stenách ubytovaní. Hotel bude skvelá voľba pre rodiny s deťmi. Vo vodnom parku s tobogánmi sa deti zabavia celý deň.

Aletris Hotel 5* je novší hotel. Všimla som si, že takmer všetky novopostavené hotely sa nachádzajú 500 až 1 000 m od pláže s dopravou shuttle busom. Vybavenie je moderné, ale pomerne strohé. Odporučila by som ho dospelým. Vyberte si izbu orientovanú smerom na bazén, pretože okolie ešte nie je upravené.

SkryťVypnúť reklamu

Ela Excellence Resort Belek 5* prešiel rekonštrukciou a kompletnou zmenou konceptu. Zameranie na deti je slabé slovo, taký detský kútik som ešte nevidela. Odtiaľ deti nechcú tak ľahko odísť. Pre rodiny s deťmi určite najlepšia voľba. Vyskúšala som bufetové stoly i taliansku a lá carte reštauráciu a strava bola všade výborná. Na konci dňa odporúčam návštevu baru na móle. Zaujala ma služba cez aplikáciu whatsapp, ktorá informuje o možnostiach programu v hoteli. Ten bol naozaj výborný, pri tanečnom vystúpení i hudbe som sa dobre zabavila.

Aquaworld Belek 5* je komplexom viacerých budov vo veľkej záhrade. Má výbornú polohu, krásnu pláž a skvelé služby, ktoré sú odrazom motivácie manažéra hotela. Zameraný je predovšetkým pre rodiny s deťmi. Naposledy bol rekonštruovaný v roku 2016 a najmä izby by si už zaslúžili modernizáciu.

MaxxRoyal Belek Golf Resort 5* patrí do luxusnej siete MaxxRoyal, ktorá splní očakávania i najnáročnejších klientov. Zariadenie hotela i izieb, reštaurácie, bary, obchody i nočný klub sú na vysokej úrovni. V reštaurácii sme si dali bufetový obed, výber bol pestrý. Zaujala ma takzvaná freezone. Je určená klientom, ktorí prídu do hotela skôr, ako je pripravená ich izba, alebo po opustení izby majú veľa času do odletu. K dispozícií majú skrinky, prezliekarne, oddychovú časť, kde vedia v pohodlí počkať na svoju izbu alebo transfer na letisko.

SkryťVypnúť reklamu

Titanic Deluxe Golf Belek 5* množstvo klientov pozná, preto ma zaujímalo, čím je výnimočný. Pôsobí ako malé mestečko so svojimi ulicami. Nie je priamo pri pláži, ale ako shuttle bus používajú loďku. Prekvapil ma bazén a ubytovanie nad ním v štýle víl na Maldivách. Majú tiež izby so vstupom do bazéna. Je ako stvorený pre deti, ktoré sa hodiny zabavia vo veľkom detskom kútiku. Na svoje si prídu aj milovníci golfu.

Megasaray Club Belek 5* majú klienti vo veľkej obľube a mnohí sa pravidelne vracajú. Svojou polohou a vybavením spĺňa štandard výbornej dovolenky pre rodiny s deťmi. V areáli je 43 tenisových kurtoch, preto je vhodný aj na športové sústredenie hráčov tenisu.

Cullinan Belek 5* je diamantom na Tureckej riviére. Luxus sála z každého kúta a je vidieť, že dizajnéri mysleli na detaily. Rozsiahly komplex s hlavnou budovou a vilami pre viacpočetné rodiny so súkromný bazénom postavili v roku 2022. Izby i priestory hotela disponujú tými najmodernejšími prvakmi. Na 800 metrov dlhej hotelovej pláži je moderne vybavená reštaurácia, kde sa môžete osviežiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ktoré pláže si si stihla pozrieť?

Najviac pláží som videla v okolí Side - Kumkoy, Manavgat, Colakli a Sorgun, ktorá ma očarila najviac. Bola som aj na pláži v Beleku.

Stihla si počas cesty navštíviť aj nejaké zaujímavé miesta?

V starej časti Side som si v prístave vychutnala šálku tureckého čaju, prechádzala som sa pri antických vykopávkach, ako je napríklad The Men Temple. Počas prechádzky som stihla nazrieť aj do malých domácich obchodov.

Ak máte chuť na trochu zmeny prostredia, výlet na lodi je príjemným osviežením pobytu. Navštívila som bazár v Manavgate, ktorý sa koná len raz týždenne. Okrem oblečenia je tam aj trh so zeleninou, ovocím, koreninami a rybami.

V Manavgate sme navštívili aj mešitu a vodopády. Cena pre dospelú osobu je približne 55 eur a dieťa 27 eur. Taxíkom stojí cesta na bazár 3 eurá za kilometer jazdy.

Aké miesto na teba urobilo najväčší dojem?

Najviac zaujalo divalo Aspendos Theater svojou akustikou, výhľadom i zachovalosťou. Upokojujúce miesto, kde cítite históriu divadla.

SkryťVypnúť reklamu

Pri cestovaní si tento rok siahneme hlbšie do peňaženiek. Čaká dovolenkárov aj v Turecku zdražovanie?

Áno, všade je drahšie ako v minulosti. Na bazáre sa stále oplatí dohadovať cenu. Ak obchodník nezareaguje, odíďte a nájdite iného. Odporúča sa chodiť na hneď ráno po otvorení. Obchodníci ešte nevedia, koľko za deň zarobia, a sú ochotnejší dohodnúť sa na cene.

Máš pre ľudí nejaké odporúčanie pred cestou, ktoré by sa im mohlo hodiť?

Nie je potrebné meniť peniaze, zaplatíte a výdavok dostanete v eurách. V obchodoch akceptujú platbu kartou. Vyberajte si peniaze z bankomatov, ktoré sú v okolí hotelov alebo pobočiek bánk. Radšej si však vopred zistite, aké poplatky za výber si účtuje vaša banka. Na letisku v Antalyi funguje wifi iba pri check-ine, v odletovej hale sa už na internete nepripojíte. Vyberte sa aspoň na jeden výlet mimo hotela. Aj mňa prekvapilo, akú má Turecko zaujímavú históriu.

S akým pocitom si odchádzala?

Turecko opäť nesklamalo kvalitou hotelov a služieb. A potvrdzuje sa, že pre rodiny s deťmi je to najlepšia voľba. Mimo sezóny aj pre páry.

SkryťZatvoriť reklamu