SME

Koľko proteínov je treba pre ideálne krivky?

Ak sa vám nedarí schudnúť, na vine môže byť nesprávne množstvo bielkovín vo vašom dennom stravovacom pláne. Aká je ich ideálna denná dávka a odkiaľ ich brať, aby ste boli o pár kilogramov ľahší, na to

Kvalitné bielkoviny podporujú chudnutie. Prečo?
„Zo všetkých živín majú bielkoviny najväčšiu sýtiacu schopnosť, zasýtia vás teda lepšie ako tuky a sacharidy. A to aj napriek tomu, že gram bielkovín obsahuje omnoho menej energie (17 kJ) než gram tuku (38 kJ),“ vysvetľuje Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Ďalšou výhodou bielkovín je to, že na ich trávenie spotrebováva organizmus viac energie ako na trávenie tukov a sacharidov. Z pohľadu chudnutia je preto zvýšený príjem bielkovín počas redukcie váhy dôležitý. „Popri kvalitných bielkovinách navodzuje pocit sýtosti aj príjem veľkoobjemovej stravy s nízkou energetickou hustotou a nízkym glykemickým indexom, čím myslím najmä čerstvú zeleninu. Dbajte tiež na dostatok vlákniny a pravidelnosť v stravovaní,“ radí odborníčka.

Bielkoviny je dôležité prijímať pravidelne. Prečo?
„Bielkoviny sa skladajú z aminokyselín. Telo si vytvára zásobu aminokyselín len na jeden deň, a to v pečeni. Prebytočné aminokyseliny je nútené odbúrať,“ vysvetľuje Katarína Skybová. Nedostatočný, či nadbytočný príjem bielkovín je teda pre naše telo istou záťažou.
V organizme proteíny plnia mnohé dôležité funkcie v bunkách i mimo nich. Predovšetkým sa jedná o stavebnú funkciu (skladajú sa z nich membrány buniek), ochrannú (podieľajú sa na tvorbe enzýmov a hormónov), transportnú (sú potrebné pri preprave kyslíka a transporte živín cez bunkové membrány). „Telo ich využíva aj ako zdroj energie“, dodáva výživová špecialistka.

Koľko bielkovín je ideálne zjesť pri diéte?
V diétnom režime, pri ktorom sa má dodržiavať denný príjem zhruba 5000 kJ až 6000 kJ, by mali byť bielkoviny zastúpené až 20 – 25% z celkového príjmu živín. Tomu zodpovedá množstvo 1,0 – 1,2 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Napríklad žena s váhou 70 kg by teda mala pri redukčnej diéte denne prijať 70 až 84 gramov bielkovín.

Ideálny jedálniček je napríklad takýto:
Raňajky: Rožok so šunkou a reďkovkou
Desiata: Acidofilné mlieko
Obed: Polievka z fazuľových strukov, dusené kuracie prsia, čínska kapusta
Olovrant: Nátierka s lososom, chlieb, uhorka
Večera: Lečo s cuketou
Energetická hodnota: 5191,5 kJ
Bielkoviny: 79 g
Sacharidy: 127,5 g
Tuky: 47,5 g

Ktorá bielkovina je najkvalitnejšia?
„Najkvalitnejšou bielkovinou je vaječný bielok. Má najvyššie takzvané aminokyselinové skóre, ktorým sa vyjadruje výživová hodnota bielkovín. Ďalšími plnohodnotnými bielkovinami sú bielkoviny mlieka a mäsa, “ upozorňuje odborníčka na výživu Skybová. Aj preto je dôležitá pestrosť stravy. Vďaka nej deficit tej ktorej aminokyseliny nehrozí. „ Mnohé klientky majú obavu zo zvýšenia príjmov živočíšnych bielkovín. Považujú ich totiž za „nezdravé“ a obvykle tiež za „nediétne“, pretože popri obsahu bielkovín sú tieto potraviny i zdrojom určitého množstva živočíšnych tukov.

Aj tí, ktotí jedia dostatok biekovín, priberajú. Čo s tým?
Dodržiavaním predpísaného množstva bielkovín môžete predísť zdravotným ťažkostiam. Pri ich nadbytku si totiž môžete ublížiť. Organizmus nie je schopný väčšie množstvo jednorázovo spracovať a využiť. Preťažuje sa tráviaci trakt a vzniká hnilobná dyspepsia (nedostatočné trávenie) a plynatosť. Záťaž pociťuje pečeň aj obličky, ktoré musia vylúčiť väčšie množstvo odpadových látok. V neposlednom rade ohrozuje nadmerný príjem bielkovín kardiovaskulárny systém.
„Pri redukcií hmotnosti je vhodné zvýšiť príjem bielkovín na 1 gram na kilogram vašej hmotnosti ( maximálne však na 1,2 g/kg). Vyšší príjem sa odporúča len u výkonnostných a vrcholových športovcov. Aj u nich je stanovená hranica, a to 2 g na kilogram,“ hovorí odborníčka.
„Niektoré naše klientky majú negatívnu skúsenosť s vyšším príjmom bielkovín. V snahe schudnúť a zoštíhlieť v objemoch intenzívne cvičili a výrazne navýšili príjem proteínových doplnkov stravy. V závere obvykle neschudli, ale nabrali svalovú hmotu. Svoje telesné objemy tým naopak zvýšili, pokles v kilogramoch bol minimálny,“ popisuje z praxe Katarína Skybová.

Určite ste mnoho krát počuli, že pri chudnutí sa viac ako 75 percentami na úspechu podieľa jedálniček. Nepodceňujte preto rady odborníkov s dlhoročnou praxou, a ak si nie ste isté ako na to, skúste sa na nich obrátiť.

Ako sa stať klientov Inštitútu kompliment®?
Viec informácií sa dozviete TU.

Zdroj: Inštitút redukcie prevencie nadváhy kompliment®.

O spoločnosti Vznik Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® vznikol v roku 1992 ako odborné pracovisko so zameraním na chudnutie, redukciu telesnej hmotnosti a životný štýl. Pod vedením svojej zakladateľky PhDr. Mgr.Kataríny Skybovej pôsobí v súčasnosti vo svojich pobočkách na Slovensku v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a v Českej republike. Zameranie Inštitútu kompliment® Inštitút kompliment® poskytuje služby pre chudnutie a redukciu nadváhy, formovanie postavy, kontrolu telesnej hmotnosti a aktívny životný štýl. Poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, dodržiavania diéty, pohybu a podpory zdravého životného štýlu. Služby Inštitútu kompliment® sú určené ľuďom,ktorí chcú byť zdraví a štíhli. Chudnutie v programoch kompliment® je vhodné aj pre klientov so zdravotnými obmedzeniami. Programy kompliment® Cieľom programov zameraných na chudnutie je dosiahnuť zmenu diéty, stravovacích a pohybových návykov klientov, znížiť ich telesnú hmotnosť, zvýšiť ich fyzickú kondíciu, zlepšiť a udržať telesné a psychické zdravie. Edukácia v oblasti výživy a pohybu je súčasťou programov pre chudnutie. Projekty Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® poskytuje svoje odborné služby zamerané na chudnutie a dodržiavanie diéty partnerom aktívne pôsobiacim v oblasti zdravia a výživy.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 696
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 415
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 910
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 258
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 092
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 841
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 771
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 3 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 3 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 13 h
SkryťZatvoriť reklamu