SME

Nechudnete? Zistite prečo.

Vedeli ste, že váha môže počas dňa kolísať až v rozmedzí 1 až 2 kg? I preto odborníci odporúčajú kontrolovať si svoju váhu maximálne 2x za týždeň, najlepšie v tú istú hodinu.

Rozhodli ste sa schudnúť, začali ste striedmejšie jesť a viac cvičiť a prvé kilá išli pomaly, ale isto dole. To len podporilo vašu motiváciu a snažili ste sa ďalej. No tu nastal zlom a zrazu sa váha nedokázala pohnúť smerom dole ani o gram. Prečo? Príčiny môžu byť rôzne, väčšinou je však na vine nesprávne nastavený redukčný režim, ale i stres či hormonálne zmeny. Na skúsenosti s ,, redukčnou krízou“ sme sa opýtali špecialistky na chudnutie PhDr., Mgr. Kataríny Skybovej z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®.


Vedeli ste, že váha môže počas dňa kolísať až v rozmedzí 1 až 2 kg? I preto odborníci odporúčajú kontrolovať si svoju váhu maximálne 2x za týždeň, najlepšie v tú istú hodinu. Váženie viac krát za deň nemá žiaden význam. „ Kedysi som sa vážila aj 3 x za deň a bola som zúfala z kolísania váhy. Odkedy som sa zriekla tohto zlozvyku, cítim sa pokojnejšia a i vďaka lepšej psychickej pohode sa mi v redukcií lepšie darí,“ vraví slečna Andrea, klientka Inštitútu kompliment®.

1. Nesprávny redukčný režim
Najčastejším dôvodom stagnovania váhy je nesprávne nastavená diéta. Chudnutie ,, po domácky“ väčšinou znamená zmenšenie porcií, vynechanie polievok, chleba alebo večere. Táto metóda môže istú dobu fungovať, nie však dlhodobo. Je dôležité uvedomiť si, že telo sa počas redukcie váhy mení a spolu s ním i jeho nároky na redukciu. To, čo stačilo na začiatku je zrazu málo. Telo vyžaduje nie len zmenšenie porcií, ale i zmenu skladby jedál s obsahom potrebných živín. Nesprávna diéta môže spôsobovať i zadržiavanie vody v tele, či problémy s vyprázdňovaním. Správny výber potravín a správny pohybový režim sú kľúčom k úspechu, preto je dobré vedieť o fyziológií stravovania i pohybe viac. ,, Podľa vlastnej diéty sa mi podarilo schudnúť 10 kilogramov, ale potom sa moja váha zastavila. Keďže som mala ambíciu chudnúť ďalej, vyhľadala som odbornú pomoc. Po dôkladnej analýze môjho stravovania a telesných proporcií mi v Inštitúte redukcie a prevencie nadváhy pripravili diétu a cvičenie na mieru. Počas niekoľkých mesiacov mi upravovali jedálniček i cvičebný režim podľa potreby a tak sa mi podarilo zredukovať ďalších 10 kíl,“ odporúča pani Klaudia.

2. Hormonálne zmeny
Zastavenie chudnutia či dokonca nárast váhy často spôsobujú hormonálne zmeny najmä v období ovulácie a pri menštruácií. Nárast hmotnosti v tomto období o jeden až dva kilogramy nie je ničím výnimočným a je spôsobený najmä zvýšeným zadržiavaním vody. Preto sa nenechajte vyviesť z rovnováhy, je to bežný proces. Zastaviť redukciu môže i nasadenie hormonálnej antikoncepcie či substitučnej hormonálnej terapie. Čo vtedy treba robiť? Skúste s pomocou lekára vašu liečbu nastaviť tak, aby vášmu telu vyhovovala, prípadne zvážte jej vylúčenie. Redukciu môžu blokovať i iné druhy liekov a to napríklad antihistaminiká, betablokátory, perorálne antidiabetiká, antidepresíva, kortikoidy a iné.

3. Stres
Na stres ľudia reagujú rôzne, a to buď úbytkom alebo naopak, nárastom váhy. Tí, ktorým stres nedovoľuje jesť chudnú, druhá skupina svoje vyčerpanie kompenzuje nadmerným príjmom potravy a sladkostí.
Dlhodobý stres bez kompenzácie a ustálenia hladiny stresových hormónov však poškodzuje zdravie každého. Vďaka nemu sa zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na cukrovku či obezitu.
,, Počas týždňa som nedokázala schudnúť ani gram, i napriek tomu, že som dodržiavala všetky zásady redukčnej diéty. Cez víkend som si vydýchla a aj moja váha išla vždy dole,“ priznáva Martina, ktorá pracuje na manažérskej pozícií.
Preto ak neviete ako pohnúť s ručičkou na vašej váhe, skúste viac relaxovať a častejšie si odpočinúť i počas pracovného dňa aspoň na pár minút. A najmä, nejedzte v strese a v časovej tiesni, na každé jedlo si nájdite adekvátny čas. Prospievate tak nie len línií, ale i vášmu celkovému zdraviu.

4. Nadmerný a nevhodný pohyb
Nerobíte žiadne chyby v stravovaní, no predsa sa váha nehýbe? Príčinou môže byť i nadmerné alebo nevhodné cvičenie. Pri redukčnej diéte je ideálne venovať sa aerobnému športu dva – tri krát do týždňa po dobu 45 až 60 minút. Každodenný náročný tréning či posilňovanie s činkami môže viesť nie len k zvýšenému apetítu, ale i k nárastu svaloviny a zmohutneniu postavy.

Ak sa ručička na vašej váhe zastaví na dlhší čas, príčinu treba hľadať v prvom rade v skladbe vášho jedálnička. Zastavenie poklesu hmotnosti však môže byť i znakom ochorení ako napríklad polycystické ováriá, hypofunkcia štítnej žľazy či inzulínová rezistencia, preto tento fakt netreba podceňovať.
Ak sa vaša hmotnosť nehýbe viac ako dva týždne, ale vy máte stále chuť schudnúť, skúste sa obrátiť na odborníkov, ktorí sa chudnutiu venujú profesionálne. Pomôžu vám nájsť ideálne riešenie a posunúť ručičku vašej váhy správnym smerom.

Ako sa stať klientov Inštitútu kompliment®?
Viec informácií sa dozviete TU.

Zdroj: Inštitút redukcie prevencie nadváhy kompliment®.

O spoločnosti Vznik Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® vznikol v roku 1992 ako odborné pracovisko so zameraním na chudnutie, redukciu telesnej hmotnosti a životný štýl. Pod vedením svojej zakladateľky PhDr. Mgr.Kataríny Skybovej pôsobí v súčasnosti vo svojich pobočkách na Slovensku v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a v Českej republike. Zameranie Inštitútu kompliment® Inštitút kompliment® poskytuje služby pre chudnutie a redukciu nadváhy, formovanie postavy, kontrolu telesnej hmotnosti a aktívny životný štýl. Poskytuje poradenstvo v oblasti výživy, dodržiavania diéty, pohybu a podpory zdravého životného štýlu. Služby Inštitútu kompliment® sú určené ľuďom,ktorí chcú byť zdraví a štíhli. Chudnutie v programoch kompliment® je vhodné aj pre klientov so zdravotnými obmedzeniami. Programy kompliment® Cieľom programov zameraných na chudnutie je dosiahnuť zmenu diéty, stravovacích a pohybových návykov klientov, znížiť ich telesnú hmotnosť, zvýšiť ich fyzickú kondíciu, zlepšiť a udržať telesné a psychické zdravie. Edukácia v oblasti výživy a pohybu je súčasťou programov pre chudnutie. Projekty Inštitútu kompliment® Inštitút redukcie a prevencie nadváhy kompliment® poskytuje svoje odborné služby zamerané na chudnutie a dodržiavanie diéty partnerom aktívne pôsobiacim v oblasti zdravia a výživy.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 053
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 744
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 004
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 822
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 938
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 539
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 54m

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 14 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


23 h
SkryťZatvoriť reklamu