SME

Násilie na ženách trvá aj v 21. storočí

25. november bol v roku 1999 vyhlásený Valným zhromaždením OSN za Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanému na ženách.


25. november bol v roku 1999 vyhlásený Valným zhromaždením OSN za Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanému na ženách.
Ženy a dievčatá sa stávajú obeťami násilia často v čase vojny ale i počas mieru, v komunite no i priamo v rodine. Život bez násilia je však základným ľudským právom. Násilie má vážny dopad na fyzické aj psychické zdravie žien. Výrazne obmedzuje právo na dôstojný život, ich vzdelávacie a ekonomické možnosti, nedotknuteľnosť, osobnú integritu, bezpečnosť a slobodu.
Podľa OSN až 70% žien zažije počas života nejakú formu násilia a až 20% sa stane priamou obeťou znásilnenia alebo pokusu oň.
Sexuálne násilie patrí k dennej realite aj v Demokratickej republike Kongo, kde slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi poskytuje zdravotnú asistenciu a psychosociálnu pomoc obetiam tohto násilia. Každý mesiac je tu nahlásených viac ako 1000 prípadov znásilnenia. Kvôli strachu však väčšina nie je ohlásených vôbec. Kongo je patriarchálnou spoločnosťou, v ktorej ženy majú menší význam ako muži. Páchatelia zostávajú za svoje brutálne činy väčšinou nepotrestaní. Podľa zákona síce ide o trestný čin, ale ten nie vždy býva dovedený do spravodlivého konca.
Aj 16 ročná Salima sa stala obeťou tohto brutálneho násilia : Žijem so sestrou v časti Bumbu. Prišla som z provincie a mesto ešte dobre nepoznám. Jeden večer som sa vybrala kúpiť sviečky do obchodu. Po ceste ma však v jednom momente zablokovalo auto. Vyskočili z neho dvaja muži. Zajali ma a odviezli na neznáme miesto. Uväznená niekoľko dní - bez jedla, som bola opakovane znásilňovaná 4 mužmi. V poslednú noc ma zaviezli naspäť na miesto odkiaľ ma uniesli a vyhodili ma z auta. Nemohla som chodiť. Bolo mi zle, bolelo ma brucho a krvácala som. V zúfalstve som kričala a plakala. Susedia, ktorí ma zbadali rýchlo utekali za mojou sestrou, ktorá ma ráno odprevadila do nemocnice .”
Do centra, kde MAGNA týmto obetiam pomáha prichádza v äčšina obetí 76% až po 72-hodinách, čo je neskoro hlavne kvôli následkom ako je nechcené tehotenstvo, sexuálne prenosné choroby, HIV a podobne. Do 24 hodín príde len 7% obetí násilia. Nasilníkmi sú vo väčšine - až 38% susedia obetí. 28% neznámi páchatelia – ale tento údaj je otázny, pretože obete majú často strach vinníka označiť a 3% sú násilníci z armády.
Andrea Stránska – MAGNA koordinátorka projektu v Kongu sa denne stretáva s množstvom takýchto strašných príbehov sexuálneho násilia :
Znásilnenie či iné sexuálne zneužitie bez dovolenia či vyjadrenia súhlasu je realitou mnohých konžských žien. Veľa z obetí sú deti. Zdravotné a psychické následky sú enormné, ak sa im nedostane primeranej lekárskej a psychologickej pomoci. Ženy sú vystavené pretrvávajúcej emocionálnej ujme či odmietnutiu vlastnou rodinou a komunitou. Ak napríklad prídu neskoro a už nie je možné použiť antikoncepciu, musia akceptovať život s dieťaťom od svojho násilníka. Potraty sú v Kongu zakázané. Občas sa však rodina rozhodne aj tak tento zákrok podstúpiť. Žena je vystavená vysokým rizikám, kde často kvôli neprofesionálne vykonanému zákroku v neprimeraných podmienkach zomrie. Snažíme sa rôznymi aktivitami v komunite zvýšit povedomie, aby sme takýmto prípadom predišli. Každá obeť má právo na pomoc, no musí vedieť na koho sa obrátiť a prekonať strach z výlučenia .“
Magna Deti v núdzi (MAGNA) pôsobí v Demokratickej republike Kongo od roku 2009 a okrem iných aktivít prevádzkuje kliniku pre obete sexuálneho násilia v nemocnici Kintambo, ktorá je jediným podobným zariadením pre spádovú oblasť 4,2 milióna ľudí.
Od januára tohto roku poskytla zdravotnú a psychosociálnu pomoc 338 obetiam sexuálneho násilia, z toho 23 prípadov boli detské obete do 5 rokov. Najpočetnejšia skupina až 293 je vo veku od 5 do 17 rokov.


V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 11 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje humanitárne projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou.
Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých krátkodobých a dlhodobých humanitárnych misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre humanitárne projekty, získava pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta.
Magna Deti v núdzi má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Kongu, Južnom Sudáne a Nikaragui. Krátkodobé humanitárne misie pôsobili v Indii a Myanmare. V humanitárnych a rozvojových projektoch Magna priamo v teréne pracuje vyše 350 pracovníkov.
Viac informácií o organizácii Magna deti v núdzi získate na www.magna.sk




Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 053
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 744
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 004
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 822
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 938
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 539
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 44m

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 14 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


23 h
SkryťZatvoriť reklamu