SME

Ako schudnúť pomocou zdravej diéty

Ľudia, ktorí nie sú spokojní so svojou váhou sa často pýtajú: "Ako schudnúť rýchlo a bez jojo efektu? Ktorá diéta je najúčinnejšia?"

Existuje množstvo diét, ktoré zakazujú konzumáciu takých či onakých potravín, alebo sa vám snažia nahovoriť, že užívaním rôznych zázračných tabletiek sa vám upraví metabolizmus a zaručene vám pomôžu schudnúť. Veľa ľudí sa nie raz na takomto experimentovaní popálilo a miesto schudnutia, nabrali ďalšie kilogramy navyše.

Existuje teda spoľahlivá diéta, ktorá naozaj pomôže schudnúť? Áno, môžeme ju nazvať rôzne – zdravá diéta, zdravá životospráva alebo úprava životného štýlu. Táto diéta má základné piliere, ktoré zaručene pomôžu pri úspešnom chudnutí.

Najzákladnejším pilierom je konzumácia zdravej a vyváženej stravy, ktorá je základom pre udržanie si nielen dobrej váhy, ale čo je ešte dôležitejšie, dobrého zdravia. Čo si predstaviť pod pojmom zdravá a vyvážená strava? Zdravá strava podporuje správne fungovanie organizmu. Jedzte preto širokú škálu potravín, aby ste zabezpečili pre telo dostatok živín, vitamínov a minerálov. Pod pojmom vyvážená rozumieme, že denný energetický príjem neprevyšuje množstvo spálenej energie za deň. Ak budete jesť viac ako vaše telo potrebuje, potom budete priberať na váhe. Ak budete jesť príliš málo, budete chudnúť. Ideálne riešenie je niekde uprostred.

Ako začať chudnúť so zdravou diétou?

Na zmenu životosprávy nie je nikdy neskoro! Treba však veľkú dávku odhodlania a sebazaprenia, bez toho to nepôjde. Riešenie otázky ako schudnúť a začať so zdravým stravovaním a celkovým zdravším životným štýlom môže byť niekedy naozaj náročné. Treba sa však držať základných pilierov zdravej diéty a úspech sa zaručene skôr či neskôr dostaví.

Piliere zdravej diéty

Jedzte veľa ovocia a zeleniny

Konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny by nemala chýbať v žiadnom jedálničku. Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú málo kalórií a vďaka vysokému obsahu vlákniny vedia dobre zasýtiť, čo je ideálna kombinácia, keď chcete schudnúť.

Jedzte veľa rýb
Pri zdravom stravovaní by ste nemali zabúdať na pravidelnú konzumáciu rýb. Ryby sú bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály. Konzumáciou tučných rýb dvakrát do týždňa, akými sú makrela, losos, sleď, pstruh, tuniak a sardinky, prijímate dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú pri prevencii srdcových ochorení. Ryby nezabudnite striedať.

Obmedzte soľ
Ak sa chcete zdravo stravovať, mali by ste obmedziť príjem soli, ktorá môže zvyšovať krvný tlak. Aj keď nepridávate soľ priamo do jedla, môžete ju prijímať vo zvýšenom množstve už z hotových potravín, ako sú napríklad hotové omáčky, polievky a čipsy. Príjem soli by mal byť maximálne 5 až 7,5 gramov na deň.

Dodržujte pitný režim
Na dostatočnú hydratáciu organizmu treba denne vypiť aspoň 1,2 litra tekutín. Okrem vody, ktorú vypijeme, prijímame vodu z potravín, ktoré zjeme. Najlepšie je piť čistú vodu z vodovodu, ktorá je zdravotne nezávadná. Dopĺňame ju pitím minerálnych vôd a nesladených bylinkových čajov. Treba sa však vyhnúť presladeným nápojom, ktoré majú vysoký obsah pridaných cukrov. V letných mesiacoch a počas zvýšenej fyzickej aktivity treba príjem tekutín zvýšiť.

Buďte aktívni
Okrem zdravého stravovania je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu vykonávať aj pravidelnú fyzickú aktivitu. Fyzická aktivita vám pomôže nie len pri chudnutí, ale pomôže vám udržať sa na zdravej hmotnosti. Skúste zaradiť fyzickú aktivitu do každodenného života, čím nielen aktívne bojujete proti obezite, ale podporíte aj udržanie si celkového zdravia.

Jedzte 4-5 krát denne
Ak sa chcete zdravo stravovať, mali by ste dodržiavať správnu frekvenciu prijímania jedál. Zvýšte počet jedál s menšími porciami a zabudnite na dve až tri objemné jedlá za deň. Najoptimálnejšie je prijímanie jedál štyri až päť krát za deň. Treba pamätať aj na to, že dve až tri hodiny pred spaním by ste vôbec nemali jesť.

Nevynechávajte raňajky
Mnoho ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, vynechávajú raňajky. Vynechávanie raňajok však patrí medzi najhoršie opatrenia pri strate na hmotnosti. Vynechaním raňajok sa vaše telo zásobuje kilami navyše, miesto toho, aby chudlo.

Znížte príjem nasýtených tukov a cukrov
V zdravej strave by nemali chýbať cukry a tuky. Treba si však dávať pozor na to, koľko a v akej forme ich prijímame. Zväčšenú pozornosť by sme mali venovať hlavne nasýteným tukom a cukrom. Konzumáciou zvýšeného množstva nasýtených tukov sa v krvi zvyšuje hladina LDL cholesterolu, čím sa zvyšuje aj riziko vzniku srdcových ochorení. Zabudnite preto na koláče, sušienky, masť či klobásu. Vyberajte si skôr potraviny, ktoré obsahujú viac nenasýtených tukov, kde patrí avokádo, rastlinné oleje a tučné ryby. Dávajte si pozor aj na cukry. Konzumáciou potravín a nápojov, ktoré majú vysoký obsah jednoduchých cukrov, prispievajú k nárastu hmotnosti. Preto, ak máte chuť na sladké a chcete ju zahnať, dajte si čerstvé ovocie.

Zvýšte príjem vlákniny na 20-40 gramov na deň
Vláknina je komplexný sacharid, ktorý tráviacim traktom prejde bez zmeny. Jej základnými úlohami je znižovanie hladiny cholesterolu v krvi, podporuje správnu peristaltiku čriev, čím podporuje trávenie a podporuje tak chudnutie. Vláknina sa tiež spája so zníženým rizikom vzniku niektorých druhov rakoviny. Vláknina sa nachádza predovšetkým v zelenine, ovocí a v celozrnných výrobkoch.

Obmedzte konzumáciu alkoholu
Zvýšená konzumácia alkoholu nie je pre telo prospešná. Alkohol obsahuje prázdnu energiu, ktorá je nutrične neplnohodnotná a spôsobuje nárast hmotnosti. Okrem toho, nadmerná konzumácia alkoholu zaťažuje pečeň, obličky a negatívne vplýva na centrálnu nervovú sústavu.

Zdá sa vám, že ste už tieto odporúčania niekde počuli? Je to možné. Zdravé chudnutie totižto nie je žiaden zázrak. Žiť zdravo je každodenná výzva. Verte, že dodržiavaním týchto zásad naštartujte úplne novú a hlavne zdravú etapu svojho života.

Viac o diétach, chudnutí a zdravej výžive nájdete na www.dietyachudnutie.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 416
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 549
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 11 720
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 027
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 744
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 557
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 058
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 222
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 14 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 14 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu