SME

New Talent 2013 – Cena Nadácie SPP putuje do Rumunska

Víťazom súťaže New Talent 2013 – Cena Nadácie SPP sa stal rumunský huslista RAZVAN STOICA.

Víťazom súťaže New Talent 2013 – Cena Nadácie SPP sa stal rumunský huslista RAZVAN STOICA. Na včerajšom finálovom koncerte najlepších mladých hudobníkov v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie získal najväčšie uznanie u medzinárodnej poroty za svoj výkon interpretáciou známeho Čajkovského Koncertu pre husle a orchester D dur op. 35. Cena je už tradičnou súčasťou medzinárodného festivalového programu Bratislavských hudobných slávností (BHS).

Do finále súťaže New talent 2013 – Cena Nadácie SPP postúpili traja talentovaní mladí hudobníci – trubkár Filip Draglund zo Švédska, sopranistka Emöke Boráth z Maďarska a huslista Razvan Stoica z Rumunska, ktorý sa stal víťazom Medzinárodnej tribúny mladých interpretov „New Talent  2013 – Cena Nadácie SPP“ v rámci 49. ročníka BHS. Víťazovi odovzdal cenu Jozef Dolinský,  predseda Správnej rady Nadácie SPP.

Finálovému koncertu predchádzali dva komorné koncerty 4. októbra 2013 v Koncertnej sieni Dvorana VŠMU. Traja finalisti sa včera 7. októbra predstavili publiku v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie, kde vystúpili v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou poľského dirigenta Pawla Przytockeho. Koncert, na ktorom zaznelo aj dielo slovenského skladateľa Jozefa Sixtu, vysielali členské rozhlasové stanice Európskej vysielacej únie/EBU naživo alebo zaradia do vysielania zo záznamu.

Spomedzi troch desiatok prihlásených interpretov zo 16 krajín sa tento rok medzi osem semifinalistov, ktorých vybrala medzinárodná porota v 1. kole súťaže, prebojovala aj slovenská klaviristka Magdaléna Ondičová. Ich interpretačné výkony odvysielal 4. októbra v priamom prenose Rádio Devín z koncertnej siene Dvorana Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Chcem vyjadriť obdiv a rešpekt všetkým mladým nadaným interpretom, ktorí majú mimoriadny dar, dar priblížiť klasickú hudbu v jej plnej kráse. Som rád, že aj vďaka partnerskej podpore Nadácie SPP, ktorá trvá už 10 rokov, majú mladí umelci vo svete vážnej hudby príležitosť rozvíjať talent a kariéru. Víťazovi prestížnej Ceny Nadácie SPP a finalistom želám ďalšie skvelé príležitosti a veľa úspechov v hudobnej kariére“, povedal pri odovzdávaní ceny Jozef Dolinský, predseda Správnej rady Nadácie SPP.

Súťaž New Talent – Cena Nadácie SPP sa pre mnohých umelcov stala štartovacou čiarou medzinárodnej kariéry. K víťazom tejto prestížnej súťaže patrí zo slovenských umelcov napríklad Peter Dvorský, Sergej Kopčák, Juraj Bartoš alebo Dalibor Karvay. Korene súťaže siahajú do roku 1969, kedy ju pod názvom Medzinárodná tribúna mladých interpretov inicioval Sir Yehudi Menuhin. Cieľom medzinárodnej tribúny mladých interpretov je dať príležitosť nadaným umelcom prezentovať sa na prestížnom festivale BHS a v podstate začať alebo pokračovať vo svojej umeleckej kariére získaním tejto prestížnej ceny. Organizátori festivalu i samotnej súťaže vytvárajú pre mladé talenty možnosť stretnúť renomované osobnosti svetovej hudby, ako aj porovnať vlastné umelecké smerovanie s rovnakou generáciou interpretov.

Každoročný priamy prenos či záznam tohto koncertu vysielajú takmer všetky rozhlasové stanice, ktoré sú členmi Európskej vysielacej únie (EBU). Aj preto je postup do finále skvelou prezentáciou mladého umelca. Súťaž organizuje EBU spolu so Slovenským rozhlasom a Slovenskou filharmóniou. Hlavným partnerom súťaže je Nadácia SPP.

Medzinárodná porota:

predseda poroty:
Adrian Rajter, RTVS, Slovenská republika

členovia poroty:
Markéta Vejvodová, Český rozhlas, Česká republika
Dorothea Enderle, Südwestrundfunk/SWR, Nemecko
Alina Velea, Rumunský rozhlas/ROR, Rumunsko
Evert van Berkel, Švédsky rozhlas/SR, Švédsko
László Terdik, MTVA, Maďarsko
Marco Mauceri Radiotelevisione Italiana /RAI, Taliansko

Na medzinárodnej tribúne sa pravidelne zúčastňuje predstaviteľ Európskej vysielacej únie /EBU Pierre-Yves Tribolet zo Švajčiarska.

Foto: Peter Brenkus

Nadácia SPP (www.nadaciaspp.sk) je neziskovou organizáciou, ktorú 19. novembra 2002 založil Slovenský plynárenský priemysel, a.s., na rozvoj občianskej spoločnosti a poskytovanie pomoci ľuďom v ťažkých životných situáciách. Nadácia SPP sa zaujíma o aktívnych ľudí, ktorí majú schopnosť meniť život okolo seba, ale aj o ľudí, ktorí sú znevýhodnení a potrebujú pomoc. Činnosť Nadácie SPP odráža úsilie o skvalitnenie spoločenskej zodpovednosti v podnikaní.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 193
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 13 941
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 006
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 632
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 500
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 017
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 340
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 12 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 12 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu