SME

Podvýživa spôsobuje takmer polovicu úmrtí u detí do 5 rokov.

Deň výživy si ľudia na celom svete, vrátane Slovenska, každoročne pripomínajú 16. októbra. Témou pre rok 2013 sú udržateľné potravinové systémy pre potravinovú bezpečnosť a výživu.

Deň výživy si ľudia na celom svete, vrátane Slovenska, každoročne pripomínajú 16. októbra. Témou pre rok 2013 sú udržateľné potravinové systémy pre potravinovú bezpečnosť a výživu. Hlavným cieľom je zvyšovanie povedomia a porozumenia problémom a ich riešeniam, ktoré by mali viesť k ukončeniu hladu vo svete.  


Slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi (MAGNA) sa vo svojich zdravotných projektoch zameriava aj na liečbu detskej podvýživy. Má bohaté skúsenosti s distribúciou terapeutickej stravy RUTF (ready to use therapeutical food), ktorá je dizajnovaná a balená k okamžitému použitiu a výrazne napomáha k zvýšeniu hmotnosti a prísunu adekvátnych vitamínov a minerálov pre podvyživené deti. Okrem samotnej liečby podvýživy sa MAGNA zameriava aj na jej prevenciu a to prostredníctvom poradenstva a vzdelávania v oblasti správnej výživy a hygieny.

“Každá forma podvýživy je spojená s určitými výživnými látkami, ktoré v strave dieťaťa chýbajú. Lepšou informovanosťou najmä žien/matiek ale i celej populácie o správnej výžive svojich detí, príprave vyváženej stravy z lokálnych potravín a podporou dojčenia sa snažíme predchádzať opakovaným stavom podvýživy.” hovorí MAGNA nutricionistka Angele Kahudi z Konžskej demokratickej republike, kde MAGNA prevádzkuje nutričný program v 13 zdravotných centrách a mesačne registruje až 400 nových prípadov deti v ťažkom štádiu podvýživy.

Výživa je významným faktorom, ktorý ovplyvňuje zdravý vývoj človeka. Podľa štatistík Svetového potravinového programu (WFP) 842 miliónov ľudí na svete, z ktorých majoritná väčšina žije v rozvojových krajinách, trpí hladom. I keď sa toto číslo sa od roku 1990 znížilo o 156 miliónov, je stále enormne vysoké. Nedostatočná výživa spôsobuje takmer polovicu (45%) úmrtí u detí do piatich rokov, čo znamená až 3,1 milióna detí ročne. Nutričná hodnota denného prídelu potravy u detí, ktoré trpia podvýživou  je nižšia ako 2.100 kalórií. To je minimum, ktoré dieťa potrebuje k zdravému vývoju. Deti trpiace komplikáciami spojenými s vážnou akútnou podvýživou si vyžadujú vysoko špecializovanú, rýchlu lekársku intervenciu  a sú  hospitalizované a monitorované v MAGNA stabilizačných centrách.

Aktuálne MAGNA prevádzkuje nutričné programy v Kambodži, DR Kongo a Južnom Sudáne. “V roku 2012 sme v našich nutričných programoch zaregistrovali a liečili 15.566 pacientov a v rámci nutričných kontrol prešlo meraniami, ktorými sa snažíme predchádzať ťažkým stavom podvýživy viac ako 60 tisíc detí. V súčasnosti otvárame nutričný program aj v Mjanmarsku.” komentuje aktivity Magna Deti v núdzi riaditeľka operačnej sekcie Denisa Augustínová.
 

Pomáhať spolu s MAGNOU a stať sa Magna Záchranca  pre deti v núdzi môžete aj Vy!  Vďaka Vám budú môcť tieto deti prežiť každý ďalší deň – dostanú zdravotnú starostlivosť, lieky a nebudú trpieť hladom.

Zaslaním SMS s textom MAGNA v hodnote 3 eur na skrátené číslo 806, si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie na podporu detí v núdzi. 

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek bezplatne odhlásiť zaslaním SMS s textom MAGNA STOP na skrátené číslo 806. Viac info na : www.magna.sk

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 12 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje  humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Svoj tím má MAGNA na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre projekty, vysiela pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta.

Magna Deti v núdzi pôsobí na troch kontinentoch sveta a má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, DR Kongo, Južnom Sudáne, Haiti, Mjanmarsku, Vietname a Nikaragui. V minulosti MAGNA pôsobila ja v tsunami zničených oblastiach v Indii. V MAGNA humanitárnych a rozvojových projektoch priamo v teréne pracuje vyše 300 pracovníkov.

 

Viac informácií o organizácii Magna Deti v núdzi získate na www.magna.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 818
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 415
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 906
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 254
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 077
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 834
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 780
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 2 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 2 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu