SME

Podpora pre Windows XP končí, používateľom hrozí únik dát

Únik zákazníckych databáz a iných cenných dát z počítačov, problémy s certifikáciou ISO kvôli zastaraným a nepodporovaným technológiám či zvýšené náklady súvisiace so správou informačnej techniky.

Únik zákazníckych databáz a iných cenných dát z počítačov, problémy s certifikáciou ISO kvôli zastaraným a nepodporovaným technológiám či zvýšené náklady súvisiace so správou informačnej techniky. Toto všetko môžu byť reálne scenáre, ak budete používať Windows XP aj po ukončení jeho podpory po 8. apríli 2014.

Windows XP prišiel na trh pred 13 rokmi, v októbri 2001. Urobil hrubú čiaru za operačnými systémami postavenými na MS DOS, priniesol efektné používateľské prostredie, automatickú inštaláciu zariadení, používateľské profily, ale aj automatické aktualizácie. Práve preto Windows XP na Slovensku používa stále približne 16% počítačov. Avšak bezpečnostné vlastnosti Windows XP boli na vrcholovej úrovni už viac ako pred desiatimi rokmi. Dnešným útokom vzdoruje už oveľa ťažšie.

Riziko nákazy je až 6x vyššie

Spoločnosť Microsoft koncom roka 2013 vydala správu o bezpečnostných hrozbách, tzv. „Security Intelligence Report volume 15“, ktorá analyzuje informácie o počítačových hrozbách z viac ako miliardy systémov na celom svete. Okrem iného sa správa zaoberá rizikami, ktoré spotrebitelia a firmy podstupujú, keď používajú nepodporované operačné systémy a softvér. Najrozšírenejšími hrozbami na Slovensku podľa správy sú:

• Win32/Obfuscator - Programy, ktoré sú ukryté a bránia antivírusovej ochrane.

• JS/IframeRef - Špeciálne Iframe tagy, ktoré odkazujú na webstránky so škodlivým obsahom.

• Win32/Gamarue - Škodlivý softvér, ktorý sťahuje rôzne súbory do počítača a získava informácie o vašom PC.

Správa tiež uvádza, že v prvej polovici roku 2013 obsahovalo škodlivé programy takmer 17 % počítačov používajúcich aktualizované bezpečnostné produkty Microsoft po celom svete. Zatiaľ, čo Windows 8 vykázal podobný počet škodlivých programov ako Windows XP, pravdepodobnosť nakazenia týmito hrozbami bola u ľudí používajúcich Windows XP, až šesťkrát vyššia. „Správa o kyber bezpečnosti jasne ukazuje, že používatelia systému Windows XP vystavujú seba, svojich priateľov a rodinu zvýšenému bezpečnostnému riziku. Škodlivý softvér využíva napadnutý systém na to, aby získal informácie o PC a škodlivý softvér šírili ďalej. Toto riziko najefektívnejšie znížite tým, že svoj softvér aktualizujete na modernejší softvér, ktorý poskytuje zvýšenú a trvalú ochranu,” uviedol Peter Kmoško, manažér divízie Windows Client v Microsoft Slovakia.

Dôležité je aktualizovať

Microsoft poskytuje podporu pre svoje produkty niekoľko rokov po ukončení ich distribúcie. V rámci tejto podpory vždy uvoľní bezpečnostnú aktualizáciu, ak sa objaví zraniteľnosť produktu. Robí tak pre všetky produkty rovnakej skupiny naraz (teda pre všetky verzie operačného systému Windows). V súčasnosti sa kumulované bezpečnostné aktualizácie pre Windows realizujú typicky každý druhý utorok v mesiaci. Po 8. apríli to však už nebude pre Windows XP platiť. A to aj vtedy, keď sa objaví zraniteľnosť, ktorá ho môže ohroziť.

Windows XP bude síce naďalej fungovať, ale jeho používatelia už nedostanú nové bezpečnostné aktualizácie a ani bezpečnostné hotfixy. „Správny počítač by mal byť aktualizovaný, mať platné a aktualizované antivírusové a antimalvérové riešenie a firemné počítače by mali byť aj za firewallom. Niektorí zákazníci si najmä prvé dva body často zamieňajú. Ak budú mať aktualizovaný antivírus na svojom Windows XP, neznamená to, že aj operačný systém bude chránený a že záplaty nebudú potrebovať,“ povedal Peter Kmoško, riaditeľ divízie Windows v Microsoft Slovakia.

Novší operačný systém ponúkne dostatočnú ochranu

Pre modernejšie operačné systémy, ako je Windows 7 alebo Windows 8, bude, samozrejme, systém zabezpečenia proti zraniteľnostiam fungovať naďalej. Detailný opis realizovaných opráv je verejne známy, čo dáva útočníkom do ruky zaujímavú zbraň. Príležitosti sa totiž chopí sivá zóna internetu a na takýto deravý operačný systém sa vrhnú autori malvéru ako na ľahko dosiahnuteľnú korisť. Dnešní útočníci predstavujú dobre organizované skupiny kyberzločincov. Ich cieľom nie je zviditeľniť sa, ale čo najviac zarobiť na používateľoch.

Prevádzkovať operačný systém, pre ktorý výrobca už neponúka aktualizácie, je preto nebezpečné. Používateľ nemá istotu, že pre svoju bezpečnosť urobil maximum. Navyše, novšie verzie, ktoré boli navrhnuté a vyvinuté pre súčasné podmienky, oveľa lepšie vzdorujú útokom a adresujú súčasné trendy. Ľahšie sa ovládajú, existujú pre ne ovládače na nový hardvér a efektívnejšie využívajú hardvérovú výbavu.

„Spoločnosť Microsoft už dlhodobo poskytuje zvýhodnené možnosti aktualizácie operačného systému pre spotrebiteľov aj firemných používateľov a výrobcovia počítačov sa k nám so svojimi ponukami pridali, takže na našom webe alebo on-line ponuke výrobcov počítačov záujemcovia určite nájdu riešenie svojich potrieb,” uzavrel P. Kmoško.

Po 8. apríli bude teda najlepšie Windows XP aktualizovať a prípadne využiť akciovú ponuku a prejsť na moderný operačný systém, ktorý vám poskytne dostatočnú bezpečnosť pre váš počítač. Ďalšie podrobné informácie nájdete na oficiálnej stránke spoločnosti Microsoft.

Pôvodný článok nájdete v marcovom vydaní PC REVUE.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 195
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 870
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 182
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 024
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 776
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 907
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 9 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 22 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu