Odyseus čistí ulice Bratislavy spolu s užívateľmi drog

Odyseus čistí ulice Bratislavy spolu s užívateľmi drog

Pohodené injekčné striekačky sú problémom nikoho – občianske združenie Odyseus dlhodobo a systematicky injekčné striekačky zbiera.

V septembri bol pre OZ Odyseus Mesiacom bezpečnosti – združenie zorganizovalo niekoľko dobrovoľníckych zberov pohodených injekčných striekačiek. Pomáhali im pri tom aj samotní ľudia, ktorí drogy užívajú. Spoločnými silami vyzbierali zo zeme viac ako 150  použitých injekčných striekačiek v Ružinove a vo Vrakuni.

Pracovníci OZ Odyseus vymieňajú injekčné striekačky ľuďom užívajúcim drogy už od roku 1998. Vďaka OZ Odyseus sa ročne bezpečne zlikviduje viac ako 100 000 použitých injekčných striekačiek.

Pohodená injekčná striekačka vzbudzuje u ľudí strach. Aké ohrozenie však reálne predstavuje? „Pohodenú striekačku môže bezpečne zlikvidovať každý z nás,“ vysvetľuje Miroslava Žilinská, koordinátorka projektu. „Treba však dodržať niekoľko zásad. Striekačku nikdy nechytáme holou rukou, môžeme použiť gumenú rukavicu alebo vreckovku. Chytíme ju za piest, nie v blízkosti hrotu a hodíme do umelohmotnej fľaše alebo plechovky. Fľašu zavrieme, plechovku zašliapneme a takto ´schovanú´ striekačku môžeme zahodiť do komunálneho odpadu.“

V prípade poranenia injekčnou striekačkou je dôležité ranu nevysávať ústami, nechať ju krvácať, navštíviť lekára a injekčnú striekačku ideálne priniesť so sebou. Hrozí tu totiž riziko prenosu infekcií ako HIV (0,3 %), hepatitída typu B (30 %) alebo hepatitída typu C (2 %). Preto treba byť pri likvidácii striekačky opatrný.

Upratovanie ulíc v Bratislave sa realizuje v rámci projektov Bezpečnosť a prevencia na prvom mieste a Spolu to dokážeme, ktoré finančne podporila mestská časť Bratislava-Ružinov a Magistrát hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy.

Občianske združenie Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu. Od roku 1997 poskytuje nízkoprahové služby s pomocou profesionálneho a odborného tímu pracovníkov. Ide prevažne o servisné služby užívateľom drog, osobám ponúkajúcim sexuálne služby na ulici a ľuďom žijúcim s HIV. V roku 2013 získalo združenie dve ocenenia – Cenu Nadácie Orange a medzinárodnú Cenu Nadácie ERSTE za sociálnu integráciu. Viac informácií nájdete na www.odyseus.org, www.hivaids.sk, www.drogy.org.

Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!

Tobiáš Komanický začal hrať na poľovnícky roh ako 12-ročný. Dnes reprezentuje SPU v Nitre na prestížnych súťažiach trubačov.

Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy

Investor HB Reavis začína s celkovou rekonštrukciou ulice Mlynské nivy.

Tréningové moduly HACCP online

Na SPU v Nitre diskutovali o vytvorení HACCP tréningových modulov v oblasti bezpečnosti potravín a krmív

Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre

Vedenie SPU v Nitre privítalo na pôde univerzity delegáciu, vedenú veľvyslankyňou Kuby na Slovensku, Yamilou Soniou Pita Montes.