Slovenský profesor vidí do budúcnosti

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc. patrí medzi významných svetových seizmologov.

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc., z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, patrí medzi významných svetových seizmologov.

Vyvíja metódy predpovedania, čo sa bude diať v husto osídlenom meste počas najbližšieho zemetrasenia. „Zemetrasení v budúcnosti menej nebude. Počet obyvateľov našej planéty sa však zvyšuje a s tým aj hustota a technologická zložitosť osídlenia. Pri nekvalitnej výstavbe sa môže zvýšiť aj jej zraniteľnosť. Počas budúcich zemetrasení musia ľudia prežiť, budovy, továrne a elektrárne nesmú byť zničené. Niet na čo čakať, treba konať. Ide o spoločnú úlohu pre seizmológov, projektantov a staviteľov," hovorí cool vedec, vďaka ktorému môžeme pokojne a bezpečne spávať.

V detstve chcel byť fyzikom a dnes stojí na čele tímu, ktorý vyvinul metódy numerického modelovania seizmického pohybu a lokálnych efektov, ktoré sú zodpovedné za najväčšie škody počas zemetrasení. Na svoj tím je aj patrične hrdý: „naše metódy patria medzi najpresnejšie a najefektívnejšie na svete. Vďaka tomu nám vydavateľstvo Cambridge University Press navrhlo, aby sme napísali monografiu, ktorá vyšla v r. 2014,“ uzatvára profesor Moczo.

Hlasuj za najcoolerskejšieho vynálezcu v hre a rozhodni o tom, ktorí vedci sa stanú historicky prvými členmi KLUBU AKČNÝCH HRDINOV. Hlasovanie je bezplatné a neobmedzené, trvá do 20. 10. 2015 a zúčastniť sa ho môže každý, koho vek neprekročil 30 rokov.  Za tvoju pomoc môžeš získať COOL CENY! Viac informácií nájdeš na www.dikymoc.sk v sekcii TECHNOLÓGIE.

Anketu „KLUB AKČNÝCH HRDINOV – hľadá sa najcoolerskejší vynálezca v hre“ ti prináša edukačno-mentorský portál www.dikymoc.sk v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR ako priamo riadenou organizáciou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

techsme490x-zelena-r661_res.jpg

cvti-podvalb-r159_res.jpg

Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?

Vedeli ste, že 4G sieť máte na dosah už aj vy? A to bez dodatočných poplatkov.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 6. vydanie.

V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí

Pri vstupe do skleníkov Botanickej záhrady SPU sa návštevník ocitne akoby v inom svete. Vo svete tisícich farieb, tvarov a vôní.

Noc architektúry 2018

Dvakrát v priebehu jedného roka sa slovenská architektonická obec stretáva na podujatí – Noc architektúry.