SME

Žena s ťažkým Alzheimerom vie po mesiaci liečby svoje meno

Laserom "ožiarené" červené krvinky majú kladný vplyv nielen na srdcovocievne problémy.

Na Slovensku ňou trpí asi 50 tisíc ľudí. Alzheimerova choroba je diagnózou, ktorú si určite neželajú nielen chorí, ale ani ich príbuzní. Postihuje človeka mentálne, degeneruje jeho mozog a celú osobnosť a pomaly vedie k smrti. Na ceste k nej sa človek mení pred očami svojich detí, priateľov a známych, prestáva ich poznávať, stráca sa v priestore aj v čase. Vedci aj lekári už dlho hľadajú na ňu liek, zatiaľ však žiadny univerzálny neexistuje. O to viac určite poteší, keď akákoľvek alternatíva aspoň spomalí postup ochorenia, zmierni príznaky a zlepší kvalitu života pacienta.

bioquantAmbulancia  lekárky MUDr. Renáty Raclavskej v Bošáci má k dispozícii zdravotnícky prístroj BioQuant, ktorý na Slovensku dodáva spoločnosť ORIN Slovakia. Je to výborná pomôcka na rôzne problémy spojené najmä s cievnym systémom. Laserovým svetlom sa ovplyvňuje pohyblivosť červených krviniek a tým sa zlepšuje prúdenie a okysličenie krvi a dôležitých orgánov. " Žijeme na dedine, máme vhodných pacientov na aplikáciu laserovej terapie. Sú to starší ľudia, majú  poruchy prekrvenia a veľa cievnych chorôb. Tak sme to vyskúšali a malo to veľmi  dobrý efekt, pacientom sa polepšilo."

Lekárka skúsila aplikovať laser aj na pacientku s pokročilým štádiom Alzheimerovej choroby.  Staršia pani si pred liečbou vôbec nevedela povedať ako sa volá ani odkiaľ je. Prístroj BioQuant používala zhruba mesiac a dostavili sa pre všetkých príjemne prekvapivé pozitívne zmeny. "Po  terapii si vedela spomenúť na svoje meno, dokonca aj na to, kde býva," hovorí lekárka.

Čo je vlastne laserová terapia ?

Pre mnohých sa laser možno skôr spája s invazívnym zákrokom, napríklad pri operácii očí. Pri prístroji Bioquant  od firmy Orin Slovakia ide ale o iný princíp a iný typ svetla. Veľa ľudí má červené krvinky  akoby pozliepané, tak ako obrázku vľavo. Tento stav sa nazýva zhlukovanie, stĺpčekovanie, retiazkovitenie a podobne. Toto je spolu s nízkou elasticitou ciev  príčinou, prečo je tok krvi v najtenších kapilárach sťažený. Srdce musí vynaložiť väčší výkon, aby malo telo dostatok kyslíka. Pokiaľ to srdce nezvláda, cievy v neokysličených oblastiach sa rozširujú. Môže to spôsobiť nedostatočné okysličenie a bolesti v oblastiach s nedostatkom kyslíka. V takýchto prípadoch môže dôjsť k stupňovaniu ochorení ako mozgová hypoxia, problémy s krvnou cirkuláciou, srdcový infarkt, mozgová mŕtvica, ischemické choroby srdca atď.

Pri použití prístroja Bioquant sa pomocou malej sondy, ktorá sa vkladá do nosnej dutiny, menia  vlastnosti krvi. Vplyvom laserového svetla presnej vlnovej dĺžky sa červené krvinky  oddelia ( obrázok vpravo), zlepší sa okysličenie a dochádza k aktivácií enzýmov, ktoré rozpúšťajú lipidy (tuky) a iné substancie v krvi. V porovnaní so začiatočným stavom sa zväčšuje povrch erytrocytov, čím dochádza k značnému zlepšeniu schopnosti krviniek viazať kyslík aj oxid uhličitý.

Prečo práve nosová dutina ako vhodného miesta pre ožarovanie laserovým svetlom?

nosová dutina Nosová dutina má výnimočnú pozíciu – nachádza sa blízko mozgu. A mozog je nervové centrum celého tela. V nosovej dutine je veľké množstvo ciev s bohatým a relatívne pomalým prietokom krvi. Krv celého tela prechádza ožarovanou oblasťou približne každé tri minúty. Za tento čas sa teda laserovým svetlom ožiari celý objem krvi cirkulujúcej v tele, čo následne prináša viac kyslíka do mozgu. Zlepšuje sa prietok krvi, na čo pozitívne reaguje aj nervový systém. V nosovej dutine sa nachádzajú parasympatické a sympatické nervy. Ožarovanie nervových zakončení prebieha formou laserovej akupunktúry, v oblasti nosa totiž začína meridián Govern Vessel.

S laserovou terapiou sa začalo už pred rokmi. Najprv v Rusku, ale vnútrožilovo, kedy sa svetlo ku krvinkám dostávalo po napichnutí žily špeciálnou ihlou. Bolo to však nákladné, nepríjemné a vyžadovalo si to ambulantný zákrok. Prístroj Bioquant, ktorý na Slovensko priniesla práve spoločnosť ORIN, dostal túto metódu z nemocníc aj do domácností. Netreba nič iné, len dodržiavať  pokyny a dávkovanie svetla . Prístroj je registrovaný v Štátnom ústave pre kontrolu liečiv ako zdravotnícka pomôcka a je bezpečný a úplne bezbolestný. Významný slovenský kardiológ Mudr. Július Šípoš , ktorý priamo spolupracuje so spoločnosťou Orin Slovakia ako odborný poradca,  má s laserovou terapiou bohaté skúsenosti." Je vhodná najmä na srdcovocievne a mozgovocievne ochorenia aj ako doplnková aj ako preventívna liečba, ale aj pre všetky civilizačné ochorenia- napríklad cukrovku a obezitu. Samozrejme v kombinácii s určitou životosprávou. "

Čo všetko ovplyvňuje" upravená" krv?

Spoločnosť Orin Slovakia je v prvom rade zameraná na osobný predaj, teda priamo koncovým zákazníkom, ľuďom so zdravotnými problémami. Počet užívateľov Bioquantu už dávno prekročil len na Slovensku desaťtisíc ľudí. Prístroje od Orinu však majú v ambulanciách aj mnohí lekári. V úvode spomínaná MUDr. Raclavská aplikovala laserovú terapiu okrem bežných diagnóz, ako vysoký krvný tlak a cukrovka, aj na rôzne iné diagnózy. " Prvého sme týmto spôsobom začali liečiť pacienta so závratmi. Mal ich ráno, na obed, večer a nijaká medikamentózna liečba sa neosvedčila. Skúsili sme  Bioquant a po mesiaci je s minimom liekov bez závratov."

Aj pri pacientoch s ischemickou chorobou a pri poruchách žíl  zaznamenali v bošáckej ordinácii zlepšenie. " Dokonca taký dlho nehojaci vred predkolenia sa nám po liečbe laserom začal pekne granulovať".

bioquantĎalším netradičným prípadom bol pacient s chronickou venóznou insufienciou a z nej plynúcimi klaudikačnými bolesťami. Tento zložitý lekársky výraz v praxi znamená, že trpel chronickým nedokrvením končatín a to mu spôsobovalo také bolesti, že napriek nasadeným liekom mal problémy s chôdzou.  " Nedokázal prejsť dlhšiu vzdialenosť ako 20 metrov. Využili sme prístroj na neho a tá vzdialenosť klaudikačných ťažkostí sa predĺžila zhruba na 100 metrov, takže aj tu bol efekt toho lasera evidentný."

Lekári používajúci Bioquant, ale aj samotní zástupcovia spoločnosti Orin Slovakia však upozorňujú, že laser nie je všeliek. Niekomu pomôže po dvoch- troch týždňoch, niekomu o štvrť roka a niekto možno nebude spokojný. Dôležité je správne a postupné dávkovanie a zvyšovanie výkonu svetla, pravidelnosť a tiež príjem dostatku tekutín. Čím pokročilejšie je štádium ochorenia a problémov, tým je návrat k zdraviu komplikovanejší a pomalší. Veď keď si uvedomíte dobu, za ktorú sa stav organizmu zhoršoval, nemôžete čakať zázraky za tri dni.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 762
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 210
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 099
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 120
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 386
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 256
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 1 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 1 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 1 h
SkryťZatvoriť reklamu