Slovenský „krotiteľ antibiotík“ miluje Polemic

RNDr. Erik Mingyár zasvätil svoj život skúmaniu látok, ktoré sa budú môcť v budúcnosti využívať ako lieky na rôzne ochorenia.

RNDr. Erik Mingyár, z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied, zasvätil svoj život skúmaniu látok, ktoré sa budú môcť v budúcnosti využívať ako lieky na rôzne ochorenia. Je majiteľom nákazlivého  úsmevu, na ktorý našťastie nie sú potrebné žiadne antibiotiká.

Ako sám hovorí: „Mnoho liekov sa dnes veľmi často používa ana baktérie, ktoré ochorenie spôsobujú, už takéto látky nie sú efektívne, a preto je potrebné stále hľadať nové funkčné lieky.“ Tento veľký sympaťák chcel byť v detstve športovcom.

A čo ho vo svete vedy a techniky fascinuje najviac? „ Najvzrušujúcejšie sú nové a veľmi zaujímavé výsledky, ktoré prinesú ešte viac otázok, ako vysvetlení. Nedávno sme získali takýto výsledok, tak nám držte palce a uvidíme, čo nám prinesie,“ hovorí vedec, ktorý už v pomerne mladom veku stretol najväčších odborníkov pracujúcich v oblasti antibiotík a čo-to sa od nich aj priučil. Ani jeho však neobchádzajú trapasy pri práci. Tým najväčším vraj bolo pomýlenie si roztokov, ktoré takmer zmarilo dvojdňovú výskumnú prácu.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow? Porozprávam o zaujímavostiach zo sveta molekulárnej biológie, o vlastnostiach DNA a o tom, prečo je tak výnimočná,“ prezrádza sympatický milovník sci-fi filmov, ktorý si rád užíva život  pri počúvaní Polemicu.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na  www.vedanadosah.sk. Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

cvti-podvalb-r160_res.jpg

Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?

Vedeli ste, že 4G sieť máte na dosah už aj vy? A to bez dodatočných poplatkov.

Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 6. vydanie.

V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí

Pri vstupe do skleníkov Botanickej záhrady SPU sa návštevník ocitne akoby v inom svete. Vo svete tisícich farieb, tvarov a vôní.

Noc architektúry 2018

Dvakrát v priebehu jedného roka sa slovenská architektonická obec stretáva na podujatí – Noc architektúry.