Vedcom z STU sa podarilo vyvinúť náhradu kože

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože.

Tím profesora Dušana Bakoša z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vytvoril v roku 2013 náhrady kože, ktoré už prešli klinickými štúdiami na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Náhrady kože sú založené na biomateriáloch, ktorých základným prvkom je kyselina hyaluronová a kolagén. Tieto látky sa nachádzajú v našom tele. Profesor Bakoš uvádza: „Používame syntetickú trojrozmernú matricu z prírodných polymérov – kolagén, hyaluronan či elastín a vytvárame „lešenie“, na ktorom sa kultivujú vlastné bunky pacienta. Ide vlastne o náhradu dermy, na ktorej sa pri hojení vytvorí nová vrchná vrstva kože – epiderma.“ Kyselina hyauloronová je súčasťou našich medzibunkových priestorov, kĺbov a má liečivé účinky. V prípade kolagénu vedci upravujú jeho koncové väzby tak, aby sa zabránilo imunitnej reakcii organizmu. Výskum čaká na ďalšie využitie v praxi. Podľa vedcov by sa týmto spôsobom dali vytvoriť biosyntetické náhrady kože, kostí, tkanív alebo chrupaviek. Tím profesora Bakoša vyvinul aj kostné náhrady, ktoré sa uplatňujú najmä v zubnej chirurgii.

náhrady kože profesora bakoša sú založené na biomateriáloch, podstatou je kolagén a kyselina hyalurónová  foto: kamila kaustová

logolista-r266_res.jpg

Článok vyšiel s podporou národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku, ktorého cieľom je dosiahnuť zlepšenie vnímania a postavenia vedy v spoločnosti prostredníctvom popularizácie vedy a techniky.

Prihláste sa a vložte PR článok

Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu

Komunálny poslanec M. Borguľa vyzýva vládu, aby vyšpecifikovala, akým spôsobom prispeje štát k rozvoju Bratislavy.

Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave

Ekonomická univerzita v Bratislave 26. septembra 2017 slávnostne otvorila akademický rok 2017/2018.

Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane

V projekte Seberíniho, ktorý vyrastá v bratislavskej mestskej časti Ružinov, sa predalo 60% bytov ešte pred spustením kampane.

FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov

Rozhovor nám poskytla dekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave doc. JUDr. PhDr. Lucia MOKRÁ, PhD.