SME

Najviac poistných udalostí sa stáva v Egypte, Grécku a Turecku

Ľudia by sa nemali spoliehať len na európsky preukaz poistenca. Veľká časť zdravotníckych zariadení v letoviskách je súkromná, prípadné doplatky pacientov sú vyššie ako sme zvyknutí.

Leto sa už nezadržateľne blíži a mnohí majú už teraz naplánovanú dovolenku v zahraničí. Vysnívanú dovolenku však môže prekaziť neočakávané ochorenie či úraz. S výdavkami na lekára dovolenkujúci väčšinou nepočítajú, čím sa môžu dostať do nepríjemných finančných problémov. Podľa minuloročných štatistík asistenčnej spoločnosti Mondial Assistance sa najviac poistných udalostí stalo v Egypte (18,2 %), Grécku (11,7 %), Turecku (9,9 %) a Bulharsku (8,9 %). Najobľúbenejšie Chorvátsko sa nachádzalo až na siedmom mieste, s 4,1 %.

Viete, ktoré ochorenia najviac trápia Slovákov na dovolenkách v zahraničí? Vlani ich najčastejšie potrápilo hnačkové ochorenie, ktoré sa podpísalo pod každú piatu poistnú udalosť. Viac ako 12 % ochorení v zahraničí bolo spojených so zápalom ucha či horných dýchacích ciest. Alergické reakcie boli príčinou poistnej udalosti vo viac ako 5 % poistných udalostí. Kým u starších ľudí sú častejšie komplikácie, ktoré súvisia s nedostatočnou hydratáciou pri dlhšom pobyte na slnku, u mladších cestovateľov sú zase v popredí úrazy pri športe. Tie najmenšie deti zvyknú na dovolenkách potrápiť horúčky, hnačky či infekcie.

Pri závažných ochoreniach sa môže suma za hospitalizáciu či operáciu vyšplhať na tisíce eur. Pritom by si stačilo pred dovolenkou uzavrieť cestovné poistenie. „Dovolenka v zahraničí bez cestovného poistenia vás môže pripraviť o značnú časť rodinných úspor. Ošetrenie boľavého zuba stojí aj viac ako 150 €. Pritom výška poistného je v porovnaní s nákladmi na ošetrenie zanedbateľná," upozornil riaditeľ tvorby produktov Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer. Najčastejšími službami pri repatriácií klientov je poskytnutie sanitky, preprava na a z letiska a preplatenie letenky či náklady na ubytovanie.

Ošetrenie hnačkových ochorení v Turecku vás môže pripraviť aj o viac ako 780 €. V Egypte, Taliansku a Bulharsku sa náklady pohybujú na úrovni okolo 200 € a v Chorvátsku je to asi 160 €. Druhým najčastejším ochorením v zahraničí boli zápaly ucha, či horných dýchacích ciest. K ďalším pomerne častým prípadom, ktoré môžu okrem pokazenia dovolenky zvýšiť nečakane náklady v zahraničí, patria akútne zubné ošetrenia, úpal a zlomeniny horných končatín.

Priemerné náklady na ošetrenie v najčastejších dovolenkových destináciách

Diagnóza/Krajina

Turecko

Egypt

Bulharsko

Chorvátsko

Taliansko

Hnačkové ochorenie

784 €

181 €

202 €

161 €

184 €

Zápal ucha, horných dýchacích ciest

390 €

168 €

149 €

89 €

156 €

Akútne zubné ošetrenie

159 €

201 €

220 €

101 €

135 €

Úpal

645 €

137 €

196 €

-

223 €

Zdroj: Asistenčná spoločnosť Mondial Assistance, Poštová poisťovňa

Vybrať sa na dovolenku do zahraničia bez cestovného poistenia je riziko. Určite sa nespoliehajte len na európsky preukaz poistenca. Veľká časť zdravotníckych zariadení v letoviskách je súkromná, prípadne doplatky pacientov sú vyššie ako sme zvyknutí doma. Klienti majú vďaka poisteniu záruku, že v prípade neočakávaných nákladov ich bude znášať poisťovňa a nepôjdu z ich vrecka,“ zdôrazňuje Ondrej Reichbauer.

V Poštovej poisťovni sa dá uzavrieť cestovné poistenie aj cez internet alebo si záujemcovia môžu zriadiť celoročné cestovné poistenie k platobnej karte Poštovej banky. S nonstop asistenčnou službou získa klient všetky potrebné informácie ako postupovať v prípade neočakávaných udalostí.

Poštová poisťovňa má vo svojej ponuke dva druhy cestovného poistenia. Celoročné cestovné poistenie k platobnej karte od Poštovej banky, ktoré je vhodné pre opakované krátkodobé turistické cesty do zahraničia, návštevy príbuzných a priateľov v zahraničí, víkendové výlety či wellness a podobne. Cestovné poistenie ONLINE je určené na krátkodobé cesty do zahraničia, na max. 90 dní. Je určené pre všetkých, ktorí plánujú vycestovať do zahraničia, či už na dovolenku, letnú brigádu, alebo administratívnu pracovnú cestu. V prípade, že sa plánujú v zahraničí venovať aj rizikovejším športom (ako napr. windsurfing), je potrebné si zvoliť pripoistenie. Stačí vyplniť jednoduchý online dotazník, kde klienti zadajú údaje o ceste, vyberú si balík poistenia, prípadné pripoistenia a vyplnia údaje o poistených osobách. Následne sa zrealizuje platba a o platnosti poistenia dostane klient obratom e-mail a SMS potvrdenie. Viac informácií nájdete na www.postovapoistovna.sk .

Príklad:

Výpočet cestovného poistenia pre 4-člennú rodinu na 7-dňovú dovolenku v Chorvátsku (2 dospelé osoby a dve deti od 2 – 16 rokov)

Poistné krytie / Balík poistenia

Základný

Rozšírený

Komplexný

Poistenie liečebných nákladov

áno

áno   

áno 

Poistenie batožiny

-

áno

áno

Doplnkové asistenčné služby

-

áno

áno

Poistenie zodpovednosti za škodu

-

-

áno

Úrazové poistenie

-

-

áno 

Výsledné poistné

17,16 €

22,06 €

24,76  €

Poštová poisťovňa, a.s., je súčasťou skupiny Poštovej banky od roku 2008. Na slovenskom trhu je jedným z popredných poisťovateľov úverov pre obyvateľstvo. V rámci svojho portfólia však oblasť poistenia pokrýva komplexne cez: poistenie bývania, poistenie domácnosti, detské poistenie pre nezbedníkov, kapitálové životné poistenie, investičné životné poistenie, cestovné poistenie a poistenie pohrebných nákladov.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 759
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 573
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 451
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 511
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 459
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 252
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 074
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 027
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové pivné kúpele a bazén s tryskami a protiprúdom. Jedinečný resort s hotelovým servisom štartuje novú sezónu s novinkami.


INZERCIA 5 h

Pre všetkých ľudí čo trpia bolesťami, a majú málo relaxu, sme pripravili zvýhodnenú ponuku masážnych kresiel s dopravou zdarma.


INZERCIA 5 h

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 19 h
SkryťZatvoriť reklamu