SME

Každá zmena na Slovensku sa začína v Bratislave

Bezpečnostné dvere sa u nás vyrábajú a predávajú už celé štvrťstoročie.

Po roku 1989 sa naše životy zmenili. Konečne sme sa cítili slobodní. Niektorí až priveľmi.

Prvý prudký nárast kriminality prišiel v rokoch 1991 – 92. Najskôr v hlavnom meste, kde boli vlámania do bytov na dennom poriadku. Postupne sa zvýšená kriminalita prevalila celým Slovenskom.

Pred štvrťstoročím ľudia nemali veľa možností, ako si svoj majetok ochrániť. Mohli si kúpiť bezpečnostné kovanie, no takáto ochrana nebola vážnejšou prekážkou pre zlodejov využívajúcich hrubú silu. Kvalitný zámok nepomohol, keď rozbili celé dvere.

Na Trnavskom mýte

Ako spevniť existujúce dvere? Táto myšlienka stála na začiatku vzniku firmy ADLO. Bežné vchodové dvere boli v tej dobe vyrobené z papiera, v určitom období sa dokonca používali narezané kukuričné šúľky. Dnes je to už smiešna predstava, a tak trochu boli smiešne jednoduché aj prvé bezpečnostné riešenia.

„Dvere sme spevnili plechom vloženým do stredu. K dispozícii sme mali len otcov žiguliak a jednu garáž,“ hovorí Jozef Adame, zakladateľ a konateľ firmy ADLO. Ľudí museli presvedčiť, že potrebujú zvýšenú ochranu svojich domácností ešte skôr, ako sa práve na ich byt niekto zameral.

Keď sa to podarilo, väčšinou to bola záležitosť jedného dňa. Ráno na byte zvesili dvere z pántov, na otcovom aute ich previezli do spomínanej garáže, kde dvere rozpílili a dovnútra vložili plech. Potom rýchle zlepenie, doplnenie o bezpečnostné kovanie a bolo to. Panelákové dvere sa za jeden deň premenili na bezpečnostné.

Trh na aktivitu vlamačov nestihol hneď zareagovať, a preto žiadny porovnateľný výrobok v tej dobe na Slovensku neexistoval. Prvú predajňa otvorilo ADLO práve v Bratislave. V budove Domu odborov, či bývalého Istropolisu na Trnavskom mýte je už dvadsaťpäť rokov. „Najmä kvôli zákazníkom sa snažíme udržať na rovnakom mieste. Vedia, že nás tu nájdu, keď potrebujú,“ dodáva Adame.

Firma vznikla na Slovensku a celý vývoj vychádzal zo slovenských skúseností.

Na Slovensku má v súčasnosti dvanásť predajní, ďalšie sú v Čechách, Rakúsku, Nemecku a dokonca aj v Dánsku či Švajčiarsku. ADLO je dnes jednou z mála firiem v Európe, ktorá dokáže vyrábať bezpečnostné dvere v piatej bezpečnostnej triede.

Rôzni zlodeji

Firma má vlastnú konštrukčnú kanceláriu. Pokiaľ dôjde k útoku na dvere, nekontroluje ich iba firemný technik, ale aj konštruktér. Ten hľadá najslabšie miesto na dverách.

„Naše dvere neustále zlepšujeme, prakticky každých šesť mesiacov prichádzajú nové modely,“ prezrádza konateľ.

Niektorí zlodeji sa pustia do dverí doslova bez rozmyslu, možno aj pod vplyvom rôznych návykových látok, iní sa na dvere prichystajú a snažia sa ich prekonať sofistikovaným spôsobom.

rez bezpečnostnými dverami adlo

Smart riešenie

Častou otázkou je, či je lepší alarm alebo bezpečnostné dvere. „Vývoj ide dopredu, no základom je mechanická ochrana, ktorá fyzicky zabráni zlodejovi, aby sa dostal do bytu. Pri alarme dostanete na mobil signál, že vás práve vykrádajú. A čo v tej chvíli urobiť? Mám zavolať susedovi? No asi ťažko,“ vysvetľuje Adame.

Nové smart riešenia vám dajú vedieť, keď sa niekto zdržuje pred dverami dlhšie ako tri sekundy. Dostanete jeho fotografiu, môžete ho osloviť a porozprávať sa. Ak to nie je zlodej. A ak je, musíte sa spoľahnúť na to, že vaše bezpečnostné dvere vydržia do chvíle, kým na miesto príde polícia.

„Kamery nestačia, pretože vy na nich vidíte, že vám vykrádajú byť, no v tej chvíli nedokážete urobiť nič viac,“ hovorí Dominika Ondruchová, odborníčka na bezpečné bývanie z Prahy.

Mechanická zábrana v podobe bezpečnostných dverí zlodejom zoberie čas. A ten rozhoduje. Kamera je dobrý doplnok, no nezabráni, aby vám niekto rozbil obyčajné dvere a vošiel do bytu, keď v ňom nie ste. Alebo aj keď v ňom ste. Rozhodne je lepšie stáť za pevnými bezpečnostnými dverami a zavolať políciu, ako sa pozerať na to, že sa vám pred očami rozpadáva jediná prekážka, čo stojí medzi vami a darebákom na druhej strane.

Cez stavebné

„Kvalita vchodových dverí, okien alebo pivničných dverí je dnes úplne niekde inde, ako bola v minulosti,“ hovorí Monika Céreová, viceprezidentka J&T.

Posun k zvýšeniu bezpečnosti podľa nej vidieť nielen v bankovej oblasti, ale aj tej nebankovej. „Prichádzajú moderné technológie, nie je potrebné, aby ste tam mali niekoho fyzicky prítomného, pokiaľ to máte zabezpečené iným spôsobom,“ dodáva.

Veľa ľudí sa rozhodne hradiť investíciu do bezpečnostných dverí zo stavebného sporenia. „Je to asi účel číslo jeden,“ súhlasí Radovan Slobodník z Prvej stavebnej sporiteľne.

Okrem dverí sú to najmä okná a nakoniec rôzne elektronické systémy ako kamery či alarmy. Sporiteľňa dokonca preplatí aj najmodernejšie smart riešenia. „Všetko čo je zabudované so stavbou, sa dá financovať zo stavebného sporenia,“ vysvetľuje odborník.

Dnes je už úplne bežné, že prvé čo mladí ľudia riešia po kúpe bytu, je jeho ochrana a až potom vybavenie. ⋌(P

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 663
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 107
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 108
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 917
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 271
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 4 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 4 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 4 h
SkryťZatvoriť reklamu