Čo robiť, keď vás starostlivosť o bábätko vyčerpáva?

S tým, že sa po narodení bábätka nezastavíte a asi ani nevyspíte, ste určite počítali. Zdá sa ale, že skutočnosť predčila vaše očakávania.

1901603unava-unavena-zena-spanek-r936_res.jpgTaké vačky pod očami ste snáď ešte nemali a vaša nevrlosť a nepokoj dieťaťa sa len stupňuje. Ak vaše bábätko skoro celú noc spí a vo dne si len pokojne dudre, potom s únavou asi príliš bojovať nemusíte. Ale väčšina novorodencov a dojčiat sa budí vo dne v noci bez ohľadu na nekresťanskú hodinu a niektorým deťom tento režim vydrží aj šesť mesiacov a dlhšie. A ak práve nemajú hlad alebo nepotrebujú prebaliť, plačú kvôli bolestiam bruška alebo prerezávajúcim sa zúbkom. Je jasné, že s takou sa čoskoro začnete podobať na zombie a dala by ste kráľovstvo za pár hodín nerušeného spánku.

Ako ale s únavou bojovať a nabrať trochu tej energie?
• Akonáhle vaše dieťa zaspí, vykašlite sa na nevyžehlenú horu bielizne a police plné prachu a choďte spať tiež. Nehrajte sa na supermana v sukni.
• Vypite denne aspoň dva litre vody alebo nesladeného ovocného, prípadne bylinného čaju.
• Dnes už piata šálka? Kávu skúste obmedziť a tiež nefajčite. Kofeín a nikotín vás možno rýchlo prebudia, ale závislosť na nich samozrejme ničomu neprospieva.
• Venujte sa činnostiam, ktoré na vás pôsobia relaxačne. Je to čítanie alebo napríklad pokec s kamarátkou?
• Hýbte sa, nedostatok pohybu vedie k únave. Prechádzky s kočíkom postačia.
• Obmedzte konzumáciu jednoduchých cukrov - torty, sušienky, biela múka. Tieto potraviny telo síce nakopnú, ale iba krátkodobo, a potom nasleduje ešte väčšia únava.
• Do jedálnička zaraďte celozrnné obilniny, ryžu, orechy, ovocie a zeleninu s vysokým obsahom vitamínu C.

vitaminc-r957_res.jpgCéčko je účinnejší životabudič, než si myslíte. Jeho nedostatok sa prejavuje silnou únavou. Telo totiž spotrebováva ďaleko viac vitamínu C nielen v dobe nachladnutia, ale tiež pri únave a strese alebo pri dojčení. Vaša denná dávka vitamínu C by sa mala pohybovať okolo 250 mg, čo zodpovedá priemeru pol kila ovocia a zeleniny. V dňoch vyššieho stresu, napríklad keď vaše bábätko preplače celú noc, doping v podobe céčka prechodne zvýšte, a to až na 500 mg.

Prečo dať prednosť prírodným vitamínom pred tými chemickými?
Jesť toľko ovocia a zeleniny sa vám najskôr zdá ťažko uskutočniteľné, a tiež aj je. Prehĺtanie vitamínov v tabletkách pritom nie je najvhodnejším riešením, pretože sa nevstrebajú, tak účinne ako tie v prírodnej forme. Vedci z Talianska, Dánska a Srbska porovnali dáta z 68 rôznych výskumov vykonaných na štvrť milióna ľudí a jednoznačne vyvrátili pozitívny vplyv umelých vitamínov na naše zdravie. Nemalú vzorku ľudí naopak postihli vážne choroby, na rozdiel od tých, ktorí dbali na zdravú pestrú stravu. Zabudnite teda na chémiu, už aj tak jej konzumujeme dosť.

Najlepší spôsob, ako do seba každý deň dostávať vitamíny v tej najstráviteľnejšej a najprospešnejšej forme, je odšťavovanie ovocia a zeleniny. Dr Norman W. Walker, priekopník odšťavovania, sa na základe svojej prirodzenej životosprávy v zdraví dožil 116 rokov. Odšťavujte a svoju dennú dávku vitamínov behom chvíľky jednoducho vypite!

deti-babatko-mama-r593_res.jpgBojíte sa, čo by s vami bolo, keby ste vypustila kávu? Obavy nie sú na mieste - vyskúšajte šťavu z jedného manga a polovice ananásu alebo odšťavte nejaké citrusy. To už je iné silné kafe! Čerstvá šťava vás vďaka rýchlemu vstrebávaniu vitamínov osvieži do 15 minút. Ovocie konzumované v celku vyžaduje oveľa dlhšiu tráviacu dobu (v poriadku hodín) a celkovo vitamínov sa bohužiaľ vstrebe menej ako zo šťavy. Vitamín C vás navyše dokáže vytiahnuť z melanchólie, pretože sa podieľa na výrobe hormónu šťastia - serotonínu.

Jeho prítomnosť je nevyhnutná aj pri tvorbe kolagénu, takže pri jeho pravidelnom dopĺňaní brzdíte starnutie a vaša pokožka vyzerá zdravšie. Vôbec nepreháňame, keď tvrdíme, že vitamín C skrátka predlžuje život a robí ho krajším. A to už stojí za to si postrážiť, aby ste mala céčka dosť, nemyslíte?

Ktorý odšťavovač premení ovocie a zeleninu v tie najlepšie tekuté vitamíny?
V prípade, že sa rozhodnete odšťavovať, máme pre vás niekoľko tipov, ako sa nespáliť a vybrať si prístroj, ktorý vám bude na úžitok.

Neodporúčame na novom odšťavovači príliš šetriť. Ak ste ochotná investovať maximálne pätnásť stoviek, počítajte s nižšou kvalitou šťavy, v ktorej neostane veľa vitamínov, bude viac vodová a plná peny. Takto lacné a navyše veľmi hlučné odšťavovače totiž pracujú na princípe odstreďovania pri vysokých otáčkach za minútu, ktoré nie sú k vitamínom zrovna šetrné. Nemôžeme opomenúť ani fakt, že ich čistenie býva zdĺhavé, čo vás pri dennom použití určite baviť nebude.

Jedným z najmodernejších odšťavovačov na trhu je Sana Juicer EUJ-707 by Omega. Šetrné lisovanie zaistí maximálne zachovanie vitamínov, čo sa prejavilo aj vo výsledkoch testu zadanej spoločnosťou Eujuicers, ktoré vykonalo nezávislé laboratórium. Z nich vyplynulo, že tento model zachová v šťave až 82% pôvodného obsahu vitamínu C, na rozdiel od ďalších testovaných prístrojov, ktoré dosiahli maximálne 77%. Aj po uplynutí jedného dňa, kedy boli šťavy skladované v chladničke, bola šťava z EUJ-707 stále najviac "fresh".

Vysoká výťažnosť, tichá prevádzka, jednoduché čistenie, to sú ďalšie príjemné vlastnosti EUJ-707. Súčasťou modelu je tiež homogenizačné puzdro, vďaka ktorému ľahko pripravíte detské kašičky, zmrzliny, sorbety, alebo orechová masla.
Už zajtra môžete držať v ruke svoj vlastný energy drink v podobe tekutých vitamínov a urobiť prvý lok k tomu stať sa pohodovou mamičkou!

Prihláste sa a vložte PR článok

Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení

Rozmanitosť tohto ostrova, len o málo väčšieho ako Slovensko, je dychberúca.

5 tipov ako na zdravé nôžky v škole

Malý žiačik prejde za deň v priemere až 20 000 krokov. V PROTETIKE® detským nôžkam rozumieme - vieme, že majú svoje špecifiká.

Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho

Na základe čoho si ľudia vyberajú byt?

Už aj seniori presadajú do SUV

Záujem starších ľudí o SUV sa takmer zdvojnásobil, rastie aj dopyt po MPV a combi.