Ako vyzerajú dnešní otroci?

Slovensko privíta čerstvú držiteľku Pulitzerovej ceny. Martha Mendoza bude na akademickej pôde prednášať o novodobom otroctve.

Slovensko privíta čerstvú držiteľku Pulitzerovej ceny. Martha Mendoza bude na akademickej pôde prednášať o novodobom otroctve. Prednášku si môžete vypočuť aj vy.

marthamendoza-r979_res.jpgMartha Mendoza, investigatívna žurnalistka a držiteľka Pulitzerovej ceny. Zdroj: Tatra banka

Bola súčasťou tímu novinárov, ktorých reportovanie o otroctve v thajskom krevetovom priemysle viedlo k oslobodeniu viac ako 2000 mužov. Za túto prácu získala spolu s kolegami v roku 2016 Pulitzerovu cenu.

Investigatívna novinárka Martha Mendoza sa slovenskému publiku predstaví v rámci programu Osobnosti osobne, ktorý zastrešuje Nadácia Tatra banky v spolupráci s Univerzitou Komenského a Nadáciou Petit Academy. „Máme tú česť privítať na Slovensku v poradí siedmu držiteľku Pulitzerovej ceny, ktorá sa prihovorí odbornej i laickej verejnosti počas dvoch prednášok. Tie sa budú konať v Bratislave a v Košiciach,“ uviedla Zuzana Böhmerová, manažérka nadácie a sponzoringu Tatra banky. „Po prednáške bude nasledovať diskusia, ktorá sa doposiaľ vždy tešila veľkému záujmu publika. Veríme, že tomu tak bude aj po siedmykrát,“ doplnila Böhmerová.

Téma prednášky: Ako vyzerajú dnešní otroci?

Martha Mendoza poslucháčov prevedie pozadím prípadu, na ktorom pracovala spolu s ďalšími troma reportérkami niekoľko rokov. Vďaka sérii článkov týkajúcich sa thajského krevetového priemyslu a obchodovania s ľuďmi, došlo k zmene legislatívy, podnikania v tejto oblasti ako aj ovplyvneniu zákazníkov na celom svete.

Prednášky spojené s diskusiou sa budú konať:

• 5. apríla 2017 (streda) o 16.00 hod. v Aule Univerzity Komenského, v Bratislave
  • 6. apríla 2017 (štvrtok) o 11.00 hod. v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Registrovať na prednášky sa môžu záujemcovia bezplatne TU

Prednášky bude možné sledovať aj cez online stream

aula-ukprednaska-steel-r623_res.jpgPreplnená aula Univerzity Komenského v Bratislave počas prednášky držiteľa Pulitzerovej ceny Jamesa Steela, ktorá sa konala minulý rok. Zdroj: Tatra banka

Kto je Martha Mendoza

Kalifornská rodáčka pracuje pre agentúru Associated Press. Okrem Pulitzerovej ceny z roku 2016 získala Pulitzerovu cenu už v roku 2000 za odhalenie pozadia masakry v dedine No Gun Ri, kde americkí vojaci povraždili stovky civilistov na začiatku Kórejskej vojny. Pre agentúru AP prispievala zo Silicon Valley, New Yorku, Nového Mexika a Mexika. Pôsobila na Stanfordovej a Princetonskej univerzite, a už viac ako desaťročie učí na Kalifornskej univerzite.

Program Osobnosti osobne je jedným z programov Nadácie Tatra banky zameraných na podporu vzdelania. V rámci tohto programu sa doposiaľ podarilo na Slovensku privítať šiestich nositeľov Pulitzerovej ceny - Joshua M. Friedmana, Tima Weinera, Abigail Goldman, Walta Bogdanicha, Jamesa B. Steela a Deborah Neslon; siedmych nositeľov Nobelovej ceny za ekonómiu a ďalšie desiatky svetových vedeckých osobností.

ntbpulitzerloga0916-r431_res.jpg

Bude vás zaujímať: Martha Mendoza na Slovensku

Prihláste sa a vložte PR článok

Detské zúbky sú veda

Vedeli ste, že so starostlivosťou o detské zúbky treba začať už v tehotenstve, alebo dokonca ešte predtým?

Štartujú jesenné módne dni v Poluse

Čo delí módnu ikonu od otrokyne trendov? Predsa vyberaný vkus! Polus vám ponúka profesionálny osobný servis pri hľadaní štýlu.

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla.

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.