Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family

Legendárna reštaurácia dnes privíta prvých hostí vo vynovených priestoroch.

Dnes privíta svojich prvých hostí znovuotvorená reštaurácia s pozmeneným názvom – Štefánka by Pulitzer. Priamo oproti Prezidentskému palácu tak ožije legenda a veríme, že pod vedením majiteľov zabehnutých podnikov siete Pulitzer sa jej bude dariť. Nakuknite s nami ako prví do vynovených priestorov tohto už historického miesta.

Na úvod trošku histórie. Pôvodne na tomto mieste, na začiatku vtedajšej Štefániinej ulici vznikla koncom devätnásteho storočia kaviareň s názvom Mezey. Podľa mena kaviarnika, ktorý mal ako prvý tieto priestory v prenájme. Hneď sa stala obľúbeným a vyhľadávaným miestom aj pre svoju eleganciu a zaradila sa medzi špičku v rámci kaviarenského života mesta. Po pár rokoch v roku 1904 však kaviareň prevzal druhý nájomca, Béla I. (Vojtech Adalbert) Hackenberger, ktorého rodina prevádzkovala podnik až do roku 1945. Ten ju premenoval jednak podľa ulice a tiež podľa mena belgickej princeznej Štefánie (manželky rakúsko-uhorského kráľa Rudolfa II, syna Franza Jozefa a kráľovnej Alžbety, známej ako Sissi), ktorá mu vraj osobne dala na tento názov povolenie. V Café Štefánia sa stretávala prešporská smotánka, umelci, spisovatelia, intelektuáli, lekári, právnici ako aj študenti. Na Štefánku sa premenovala v roku 1918. Po druhej svetovej vojne síce fungovala naďalej, ale jej čaro sa odchodom pôvodných majiteľov vytratilo. Po revolúcii bolo zopár pokusov o obnovenie jej významného mena a vystriedalo sa v týchto priestoroch viacero prevádzkovateľov, žiaľ ani jeden z nich na dávny úspech Štefánky nenadviazal.

O tom, ako vznikol nápad prevziať Štefánku, čo sa zmení, aký bude koncept reštaurácie sme sa porozprávali s majiteľmi siete troch reštaurácií (okrem Štefánky aj Pulitzer restaurant na Župnom námestí a Pulitzer u zlatého jeleňa na Námestí SNP), Andrejom Gogolom a Eduardom Šiškom.

Obľúbený “Pulitzer” otvára v najbližších dňoch novú – už tretiu prevádzku. Čo vás k tomu viedlo? Mali ste v pláne sa rozširovať alebo to prišlo náhodne?

Nič nebolo naplánované, bola to náhoda. Štefánka je pojem a sme radi, že môžeme byť jej súčasťou a budeme sa snažiť, aby sme jej neurobili hanbu, ale naopak veríme, že veľa ľudí príde a nadýcha sa atmosféry tohto legendárneho miesta.

Vaša tretia prevádzka – pod názvom Štefánka by Pulitzer sa otvára v priestoroch legendárnej kaviarne, kde nepochodilo zopár vašich predchodcov. Bola to pre vás výzva?

Rozširovať sa je v tejto dobe veľmi ťažké. Keď už ísť do boja, mala by to byť poriadna výzva. A ona prišla. Štefánka je reprezentatívne miesto Bratislavy a my jej slávu a krásu chceme priblížiť všetkým ľuďom. V Štefánke bude samozrejme zachovaný duch Štefánky. Rakúsko-Uhorskom to musí dýchať. Štefánka si zaslúžila, aby ožila a jej stará sláva sa vrátila.

3-490x-r266_res.jpg

Môžeme sa tešiť na štýl kuchyne ako v sesterských podnikoch, alebo to bude o niečom inom?

Ako som už spomínal, bude zachovaný štýl, tak ako Pulizer v SSN má novinársky štýl, Jeleň tiež dýcha históriou a Štefánka – tá je len jedna. Naša kuchyňa sa vyznačuje hlavne poctivosťou a tak to bude aj ďalej. Aj rakúsko-uhorské jedlá s modernou európskou kuchyňou zaručujú gurmánsky zážitok.

Prečo by ľudia mali navštíviť Štefánku by Pulitzer? Čím si ich chcete získať?

90% opýtaných vie, čo je Štefánka, ale navštívilo ju 10%! Preto chceme, aby všetci mohli prísť do bratislavskej legendy nie len sa dobre najesť, ale si aj pri dobrom jedle pozrieť krásne priestory a byť rozmaznávaný dobrou obsluhou.

Aký bude koncept obedových menu? Na aké špeciality reštaurácie sa môžeme pripraviť?

Počas obedného menu si môžu hostia vybrať z dvoch polievok a z dvoch hlavných jedál. Samozrejme, počas celého týždňa budú mať naši hostia na výber aj so “STEFANIA MENU”, z ktorého si môžu vybrať buď polievku alebo predjedlo a výber z dvoch jedál.

Predstavte nám stručne šéfkuchára reštaurácie Štefánka by Pulitzer.

Je to Dárius Stehlík, rodený Piešťanec, pre ktorého varenie prišlo akosi samo a prirodzene, pretože vždy chcel byť kuchárom a šiel som za svojim cieľom. Je pre neho výzvou neustále sa učiť a zdokonaľovať už počas 13 ročných skúseností, aby dokázal udržať krok, pretože gastronómia, tak isto ako aj všetky ostatné odvetvia nášho života sa neustále vyvíja a napreduje. Tieto skúsenosti čerpal aj v zahraničí, v krajinách ako Veľká Británia, Rakúsko, Taliansko, atď. a dokonca varil aj od vedením šéfkuchára Johna Campbella, ktorý je dvojnásobným držiteľom ocenenia Michelin Star.

Dárius rád objavuje nové chute a zbiera zážitky po celom svete, veľmi pozorne sleduje ako sa zdokonaľujú sa moderné technológie aj pracovné postupy. Jeho špecializáciou je talianska kuchyňa, rád sa osobne rozpráva s hosťami a počúva ich osobné názory na pripravované jedlo. Na reštauráciu Štefánka by Pulitzer sa pozerá ako na výzvu svojho života, s ktorou sa chce s vervou a nadšením popasovať. Taktiež by rád túto renomovanú značku dostal svojimi jedlami na výslnie bratislavskej gastro scény, tak aby získala prestíž, ktorej sa jej dostávalo kedysi.

4-490x-r256_res.jpg

Touto prevádzkou ste si pekne uzavreli “trojuholník reštaurácií” priamo v centre mesta. Bude to pokračovať aj ďalej? Plánujete ďalšie rozšírenia?

Bermudský trojuholník je uzavretý.

Čím to je, že sú vaše reštaurácie také obľúbené a úspešné? Máte nejaký tip pre kolegov z gastrobiznisu, čo sa vám pri budovaní podnikov osvedčilo najviac?

Určite vyžadujeme od personálu, aby sa správal priateľsky, bol v kontakte so zákazníkom nie len pri objednávke ale počas celej návštevy a hlavne v dobrej nálade. Kuchyňa je poctivá a naši hostia si môžu pochutiť od slovenskej klasiky po európske špecialitky.

Ako vnímate problém s personálom v Bratislave? V zabehnutých prevádzkach viem, že sa vám darí si udržať stabilné zloženie, u hostí sú to už známe tváre. Ako to bolo pri zostavovaní nového tímu pre Štefánku?

Personál je najdôležitejší! Áno, máme u nás zamestnaných ľudí, ktorí sú u nás dosť dlho a to je dobré keď sa zamestnanec u nás cíti bezpečne. V Štefánke určite zákazníci spoznajú aj “staré známe tváre” z našich podnikov, ktoré musia byť pri rozbehu Štefánky. Problém personálu sa ale prehlbuje a nie len v Bratislave.

Aký je váš recept na úspech?

Dobrá nálada je základ. Všetci sa musia u nás cítiť komfortne – hostia aj naši zamestnanci. Potom je aj dobrá nálada.

 

Rozhovor pripravila: Kamila Slašťanová

Zdroj foto: Štefánka by Pulitzer

Zdroj historických informácií: Wikipedia.org

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Prihláste sa a vložte PR článok



Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení

Rozmanitosť tohto ostrova, len o málo väčšieho ako Slovensko, je dychberúca.

Tlačové správy

5 tipov ako na zdravé nôžky v škole

Malý žiačik prejde za deň v priemere až 20 000 krokov. V PROTETIKE® detským nôžkam rozumieme - vieme, že majú svoje špecifiká.

Tlačové správy

Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho

Na základe čoho si ľudia vyberajú byt?

Tlačové správy

Už aj seniori presadajú do SUV

Záujem starších ľudí o SUV sa takmer zdvojnásobil, rastie aj dopyt po MPV a combi.