Menej odpadu v Košiciach

Množstvo nadrozmerného odpadu končí na čiernych skládkach, v Košickom kraji ich je evidovaných 482.

Množstvo nadrozmerného odpadu končí na čiernych skládkach, v Košickom kraji ich je evidovaných 482

Priemerný Slovák vyprodukuje 329 kg odpadu za rok. Je to hmotnosť približne 5-člennej rodiny. Zdá sa vám to veľa alebo málo? Len pre porovnanie s našimi najbližšími susedmi, v Poľsku je to 286 kg, v Česku 316 kg, v Maďarsku 377 kg a v Rakúsku 560 kg. Najväčšími odpadovými hriešnikmi Európy sú Dáni so 789 kg na obyvateľa ročne, najdisciplinovanejšími sú občania Kosova so 178 kg. Odpad by mal skončiť predovšetkým v spaľovni alebo na skládke, no niektorí ľudia sa s jeho odvozom či odnosom na miesto určenia, teda do kontajnera alebo na zberný dvor, netrápia, a tak vznikajú nelegálne skládky odpadu.

Nechceme čierne skládky

Keby sme odpad z Košíc za jeden rok naložili do nákladného vlaku, ktorého začiatok by bol na železničnej stanici v Košiciach, siahal by až do Kechneca. Pri produkcii odpadu 73 000 m3 za rok a naložení klasického vagóna s objemom 72 m3 o dĺžke 14,4 m by vlak mal úctyhodnú dĺžku 21,6 km a jeho koniec by bol až na maďarských hraniciach. Našťastie, v Košiciach sa odpad spaľuje a jeho likvidácia nezaťažuje životné prostredie. Naopak, čierne skládky majú naň negatívny vplyv. Podľa štatistiky ide o komunálny odpad (22,7 %), plasty (20,8 %), stavebný odpad (16,3 %), sklo (12,1 %), kov (9,5 %), pneumatiky (9,2%), ale „vyhadzovači“ sa zbavujú aj elektroodpadu (5,3 %) a dokonca aj nebezpečného odpadu (2,4 %). Robia tak z pohodlnosti a aj z nezáujmu o životné prostredie. Pritom len v Košiciach je 5 zberných dvorov, a to ZD Pri bitúnku 11, ZD Jesenského 4, ZD Popradská ul., ZD Magnezitárska 11/A, ZD Železiarenská 49, Šaca. Počas letného režimu (1.4. – 30.9.) sú otvorené od 7.00 do 18.00 počas pracovných dní a v sobotu s výnimkou obedňajšej prestávky od 12.30 do 13.00 hod.

Pomoc s odvozom odpadu

O odvoz a likvidáciu odpadu sa v Košiciach stará spoločnosť KOSIT. Jej predstavitelia sa v praxi často stretávali s neporiadkom okolo kontajnerov, čiernymi skládkami, ktoré pravidelne pomáhajú odstráňovať, ale aj s dotazmi starších ľudí, či by za nich nemohli odpad odviezť na zberný dvor. Z toho dôvodu založili dcérsku spoločnosť KOSIT SERVICES, ktorá nadrozmerný odpad odnesie, naloží aj odvezie z domácností i z firiem iba za náklady na dopravu. Okrem toho do jej oblasti služieb spadá aj sťahovanie, po ktorom odpad opätovne odvezie na zberný dvor a aj kosenie záhrad, pričom odpad po sebe zlikviduje. Menej odpadu totiž znamená kvalitnejší život.

Súťažte o poukážku na služby KOSIT SERVICES v hodnote 50 eur!

Aké služby neposkytuje KOSIT SERVICES?

A) Odvoz  odpadu na zberný dvor a jeho ekologické spracovanie

B) Malé a exkluzívne sťahovanie, sťahovanie na kľúč. Vnútroštátna preprava.

C) Kosenie a údržba trávnikov

D) Venčenie psov

Správne odpovede posielajte do 18. 5. 2017 poštou na adresu KOSIT SERVICES s.r.o., Rastislavova 98, 043 46 Košice s heslom „súťaž“, alebo mailom na sutaz@kositservices.sk. Meno výhercu/výherkyne zverejníme v piatok 19. 5. na internetovej stránke Košického Korzára.

voucherkorzar-r576_res.jpg

Prihláste sa a vložte PR článok

Detské zúbky sú veda

Vedeli ste, že so starostlivosťou o detské zúbky treba začať už v tehotenstve, alebo dokonca ešte predtým?

Štartujú jesenné módne dni v Poluse

Čo delí módnu ikonu od otrokyne trendov? Predsa vyberaný vkus! Polus vám ponúka profesionálny osobný servis pri hľadaní štýlu.

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla.

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.