SME

Túžite po bábätku, ale stále sa vám nedarí?

Neplodnosť definujeme ako stav, kedy sa partnerskému páru nepodarí otehotnieť do jedného roka pravidelného pohlavného styku.

Návštevu lekára viac netreba odkladať!

Neplodnosť definujeme ako stav, kedy sa partnerskému páru nepodarí otehotnieť do jedného roka pravidelného pohlavného styku (raz za 2-3 dni). V súčasnosti je úspešnosť liečby neplodnosti až 90 %.To znamená, že až 90% párov, ktoré sa začnú liečiť, sa dočká vlastného vytúženého bábätka. Možností liečby neplodnosti je veľmi veľa, od najjednoduchších metód, pri ktorých je treba prírodu len mierne postrčiť, až po najkomplikovanejšie metódy asistovanej reprodukcie – in vitro fertilizáciu, laicky nazývanú aj umelé oplodnenie.

Tak ako pri každom ochorení, aj pri liečbe neplodnosti platí, že sa v prvom rade snažíme liečiť vyvolávajúcu príčinu, ktorá ku danému ochoreniu viedla. Základom liečby je teda správna diagnostika. Diagnostikujeme oboch partnerov – muža aj ženu, keďže podiel príčin neplodnosti je v súčasnosti 1:1. Základná správna diagnostika nás navedie aj k výberu správnej liečby.

gyncarew3-r434_res.jpg

Poruchy ovulácie

„Anovulácia – teda neprítomnosť ovulácie, uvoľnenia zrelého vajíčka z vaječníka – je jednou zo základných príčin neplodnosti, ktorú je treba vylúčiť hneď na začiatku,“ vysvetľuje gynekologička centra reprodukčnej medicíny Gyncaredoc. MUDr. Silvia Toporcerová, PhD., MBA. „U niektorých žien je liečba anovulácie veľmi jednoduchá, používame tabletkové hormóny, ktoré navodia ovuláciu a ženy často odchádzajú tehotné hneď po prvom mesiaciliečby. U niektorých žien môže byť navodenie ovulácie veľmi komplikovaný proces, a môže nám trvať aj niekoľko mesiacov, kým sa nám podarí nájsť na danú pacientku správny recept,“ pokračuje lekárka. Komplikovanejšie sú veľmi často pacientky, u ktorých sa porucha ovulácie spája aj s nadváhou a veľmi často aj s narušeným metabolizmom hormónu inzulínu. V týchto prípadoch je často potrebná spolupráca gynekológa s endokrinológom, prípadne diabetológom, a predovšetkým spolupráca aj so samotnou pacientkou, pretože zmena životosprávy a pokles hmotnosti môže byť práve tým správnym kľúčom k úspechu a narodeniu zdravého potomka.

Porucha funkcie vajíčkovodov

Ďalšou veľkou skupinou príčin, ktoré vedú k neúspešnej snahe o otehotnenie je porucha funkcie vajíčkovodov. Vajíčkovod je štruktúra, ktorá musí preniesť vajíčko uvoľnené v čase ovulácie z vaječníkov priamo do maternice, pričom práve počas tohto transportu dochádza vo vnútri vajíčkovodu k oplodneniu vajíčka a do maternice sa dostáva už včasné embryo, asi 6. deň po oplodnení. „Čo sa týka vajíčkovodov, nie je dôležité len to, či sú priechodné, musia byť súčasne aj funkčné, schopné jemného pohybu, ktorým prenesú vajíčko, prípadne embryo, do maternice,“ vysvetľuje lekárka. V minulosti sa poruchy funkcie vajíčkovodov riešili komplikovanými chirurgickými zásahmi na tejto jemnej štruktúre. Dnes vieme, že tieto tzv. rekonštrukčné operácie vajíčkovodov majú len veľmi nízku úspešnosť a vysoké riziko mimomaternicovej tehotnosti v budúcnosti. Vhodnejšou liečbou s oveľa vyššou úspešnosťou je tzv. mimotelové oplodnenie – in vitro fertilizácia (IVF), pri ktorej sa odoberie vajíčko priamo z vaječníka, oplodní sa mimo tela ženy spermiami partnera, a už vyvíjajúce sa embryo sa prenesie priamo do maternice, čím sa úplne obíde funkcia vajíčkovodu.

gyncarew1-r199_res.jpg

Poruchy spermiogramu

Dnes platí, že až u 50% neplodných párov sa potvrdí problém na strane spermiogramu. Postup liečby neplodnosti sa v týchto prípadoch odvíja odjednotlivých parametrov spermiogramu. Liečbu by mal v tomto prípade riadiť andrológ – špecialista na mužskú neplodnosť. V niektorých prípadoch sa potvrdí u muža infekcia, prípadne hormonálna porucha a pri adekvátnej antibiotickej alebo hormonálnej liečbe sa parametre spermiogramu môžu upraviť. Pri ľahkých poruchách spermiogramu možno odporúčať intrauterinnú insemináciu, pri ktorej sa spermie podajú priamo do maternice, čím sa im trocha uľahčí cesta k vajíčku. Pri ťažších poruchách spermiogramu je doporučovaná in vitro fertilizácia, pri ktorej zvyčajne podáme spermiu priamo do vnútra vajíčka, čím sa obíde fakt, že máme spermií málo, prípadne sú málo pohyblivé, alebo nemajú správny tvar. „V prípadoch, kedy muž nemá žiadne spermie v ejakuláte, je možný odber spermií aj priamo z tkaniva semenníka, a až 70% mužov, ktorí v ejakuláte spermie nemajú, sa môže stať biologickými rodičmi, čo pred érou asistovanej reprodukcie nebolo možné,“ prináša potešujúcu informáciu doc. Toporcerová.

Neznáme príčiny neplodnosti

Bohužiaľ, stále existuje skupina pacientov, u ktorých máme výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, a napriek tomu sa im roky nedarí otehotnieť. Táto tzv. idiopatická neplodnosť patrí medzi najťažšie riešiteľné prípady, pretože ani lekár vlastne pacientom nevie vysvetliť, prečo sa im nedarí otehotnieť. V týchto prípadoch sa v rámci liečby postupuje postupne od najjednoduchších metód po metódy najkomplikovanejšie. V prvom kroku je pacientom odporúčaná intrauterinná inseminácia – teda podanie spermií do dutiny maternice. Ak žena ani po 3 cykloch (mesiacoch) inseminácie neotehotnie, lekári odporúčajú podstúpiť priamo cyklus mimotelového oplodnenia – in vitro fertilizáciu. Často až v rámci takéhoto liečebného cyklu zistíme, kde môže byť problém. Stáva sa, že napriek tomu, že vajíčka aj spermie vyzerajú dobre, nedôjde k ich oplodneniu, prípadne sa po oplodnení zastaví vývoj embryí vo veľmi včasnom štádiu. V týchto prípadoch môže ísť o problém priamo na úrovni vajíčka alebo spermie a liečba musí byť v týchto prípadoch vysoko individuálna. V najvážnejších prípadoch, kedy nie sme schopní získať od pacientov zdravé vajíčko alebo zdravú spermiu, sa neplodný pár stále môže rozhodnúť pre využitie darcovského programu, pri ktorom sa v rámci metód asistovanej reprodukcie použijú vajíčka darkyne alebo spermie darcu. Takíto dobrovoľní darcovia pohlavných buniek môžu dať nádej na bábätko práve tým párom, u ktorých už iné metódy liečby neprichádzajú do úvahy.

gyncarew2-r263_res.jpg

„Každopádne však platí, že to netreba vzdávať vopred, vždy máme pred sebou to pozitívne číslo, že až 90% partnerských párov od nás odíde so zdravým bábätkom. Iste, táto cesta môže byť veľmi dlhá a môže trvať aj niekoľko rokov, ale myslím, že to stojí za to,“ zakončuje docentka Toporcerová. A aj práve kvôli tomu netreba diagnostiku a liečbu neplodnosti odkladať, pretože stále bude platiť, čím nižší vek, tým vyššia šanca na zdravé dieťa. A samozrejme, stále platí, že veľmi dôležitá je aj psychická pohoda a pozitívne myslenie. 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  2. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  3. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  4. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  5. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  6. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  7. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  8. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 342
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 776
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 296
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 130
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 365
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 031
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Renomovaná značka áut Nissan prichádza s novým vylepšeným modelom Qashqai.


19m

Investovať všetky peniaze iba do jedného aktíva nie je ideálne.


INZERCIA 11 h

Študenti Gymnázia M. R. Štefánika sa včera neučili.


18 h
SkryťZatvoriť reklamu