Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu

Stavebný úrad predĺžil americkej ambasáde lehotu na predloženie dokladov.

Stavebný úrad mestskej časti Bratislava – Staré Mesto opätovne predĺžil americkej ambasáde lehotu na predloženie dokladov preukazujúcich ich vzťah k pozemkom na Hviezdoslavovom námestí.

Zo strany Stavebného úradu ide už o tretiu lehotu pre Veľvyslanectvo USA na Slovensku, pričom v predchádzajúcich dvoch lehotách nebola ambasáda schopná predložiť potrebné dokumenty, ktoré by jasne a jednoznačne preukazovali ich vzťah k pozemkom na Hviezdoslavovom námestí, na ktorých stojí oplotenie pred ich budovou.

„Nerozumiem, prečo stavebný úrad a starosta Starého Mesta americkej ambasáde takto ustupujú. Je všeobecne známe, že ambasáda nemá k pozemku platnú nájomnú zmluvu a nedokáže nájsť ani právoplatné stavebné povolenie k plotu. Ide teda o čiernu stavbu priamo v historickom centre mesta. Otázka je, či by bol pán starosta takýto ústretový aj v prípade obyčajných ľudí, ktorí by postavili čiernu stavbu“, povedal poslanec mesta Martin Borguľa.

Podľa Martina Borguľu ambasáda požiadala o ďalšie predĺženie lehoty tentokrát z dôvodu, že čaká na vyjadrenie pamiatkového úradu, ktorý má dať o 30 dní svoje záväzné stanovisko, či je plot v rozpore s predpismi upravujúcimi ochranu pamiatkového fondu. Stavebný úrad teraz požiadal o vyjadrenie aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, či je bezpečnostné opatrenie vo forme oplotenia primerané s ohľadom na Viedenský dohovor.

„Takéto naťahovanie času a snaha vyjsť ambasáde v ústrety za každú cenu sú až zarážajúce. Američania, ak by disponovali všetkými potrebnými dokumentami, mali dostatok času na ich predloženie. Druhú lehotu im stavebný úrad predĺžil o deväťdesiat dní, tá uplynula v polovici júla. Dokumenty jednoducho nepredložili preto, lebo najdôležitejší z nich – nájomnú zmuvu k pozemkom - nemajú. Nájomná zmluva bola totiž v tomto roku už dvakrát zamietnutá mestskými poslancami,“ povedal Martin Borguľa.

Už v júli hrozilo, že ak ambasáda v stanovenej lehote nebude schopná dokumenty doručiť, malo by začať konanie o odstránení oplotenia.

„Mám dôrazné podozrenie, že sa starosta Starého Mesta a stavebný úrad snažia získať čas, aby sa ambasáda nejakým spôsobom dostala k platnej nájomnej zmluve bez schválenia mestským zastupiteľstvom. Inak si túto ústretovosť v podobe ďalšej lehoty neviem vysvetliť. Chcel by som touto cestou apelovať na starostu, ako aj na primátora, aby im viac ako záujmy zastupiteľstva iného štátu na Slovensku ležali na srdci záujmy Bratislavy a Bratislavčanov,“ povedal na záver Martin Borguľa.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut