SME

Dokončených nových bytov je v Bratislave málo

V Petržalke nebol ku koncu roka 2017 k dispozícii ani jeden.

Rok 2017 sa niesol v znamení postupne sa zhoršujúcich podmienok na financovanie nového bývania a stále rastúcich cien novostavieb, ako dôsledok nízkej ponuky. Minulý rok sa teda predávalo menej, ale za vyššie ceny.

Ponuka najnižšia od roku 2014

Podľa analýzy spoločnosti HERRYS, pribudlo v roku 2017 na trh novostavieb takmer 2 900 nových bytov v 39-tich projektoch, čo je najmenej od roku 2014.

Najviac nových projektov sa začalo stavať a predávať v okrese BA2 (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice) najmenej v okrese BA5 (Petržalka). Aktuálne je v Bratislave v ponuke voľných viac ako 2 200 nových bytov, z nich je však dokončených iba menej ako 5 percent. Najviac voľných nových bytov je v okrese BA3 (Nové Mesto, Rača), najmenej v okrese BA1 (Staré Mesto). V Petržalke nebol ku koncu roka 2017 k dispozícii ani jeden dokončený nový byt.

Slabnúci dopyt

V roku 2017 sa v Bratislave predalo 4 306 bytov v novostavbách, čo predstavuje medziročný pokles o takmer 15 percent. Pokles dopytu súvisí jednak so zhoršujúcimi sa podmienkami hypotekárneho financovania, ako aj s rastúcimi cenami bytov.

Nižšia ponuka a zhoršujúce sa podmienky na financovanie však podporili rýchle rozhodovanie záujemcov o nové bývanie. Dokazuje to zväčšujúci sa podiel predaných bytov v novostavbách v prvých troch mesiacoch ich predaja. Kým projekty, ktoré zahájili predaj v prvom kvartáli roka 2017, predali v priemere 27 percent svojej ponuky, projekty, ktoré začali predaj v poslednom kvartáli roka 2017 predali až takmer 60 percent svojej ponuky. Najviac nových bytov sa predalo v okrese BA2 (Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice), najmenej v okrese BA4 (Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves). Priemerne však každý projekt predal za posledný kvartál viac ako 4 byty mesačne.

Ceny nových bytov sú na maxime

Ceny sú širokým spektrom vnímané ako aktuálne maximálne. Medziročná zmena ceny je najvyššia za posledné tri roky a predstavuje nárast o 6,2 percent. Priemerná cena m2 zdražela o 250 Eur/m2 bez DPH. Celková priemerná cena m2 v bratislavskej novostavbe je 2 056 Eur/m2 bez DPH.

Najviac zdražovali rozostavané byty. Od posledného kvartálu roka 2014 sa cena rozostavaného m2 v bratislavskej novostavbe zvýšila o takmer 400 Eur/m2 bez DPH na úroveň 2058 Eur/m2 bez DPH, čo predstavuje nárast o viac ako 22 percent. Z dôvodu nízkej ponuky dokončených bytov sa cena rozostavaných bytov takmer rovná cene dokončených bytov.

Ponuka a dopyt v rovnováhe

Aký bude trh novostavieb v roku 2018? Filip Žoldák, partner v realitnej kancelárii HERRYS si myslí, že vyššie ceny nehnuteľností v centre a širšom centre Bratislavy podporia rozvoj okrajových lokalít, hoci aj za cenu horšej dostupnosti. Podľa Žoldáka nebudú nové projekty vznikať len v centre, ale aj v okrajových zónach ako Čierna Voda a vďaka rozvoju cestnej infraštruktúry aj južne od Bratislavy. „Opäť sa prejaví segmentácia, kedy už nebude záležať len na lokalite, ale aj na štandardnom vybavení, ako výsledok súčasného rastu cien založenom nie na skutočnej potrebe, ale na dostupnosti lacných peňazí. Aj napriek tomu, že nepriamymi opatreniami Národnej banky Slovenska sa sťaží prístup k financovaniu bývania, pozícia kupujúceho a predávajúceho zostane v rovnováhe, pretože ponuka nových bytov bude aj naďalej relatívne nízka. V nadväznosti na makroekonomické ukazovatele by množstvo predaných bytov malo byť v najbližšom období ovplyvňované len veľkosťou a možnosťami ponuky“ uzatvára Žoldák.

O spoločnosti

Realitná kancelária HERRYS má kredit úspešnej, klientmi vyhľadávanej spoločnosti, ktorá pôsobí na realitnom trhu v Bratislave od roku 2011. Patrí k lídrom bratislavského realitného trhu a svoje skúsenosti využíva v prospech klientov v oblasti predaja a prenájmu rezidenčných nehnuteľností a developmentu. V roku 2017 predal HERRYS nehnuteľnosti v objeme viac ako 60 miliónov Eur s DPH. Celkovo sprostredkoval predaj 425 nehnuteľností a prenájom 277 nehnuteľností. V novostavbách, ktoré HERRYS exkluzívne predáva, sprostredkoval predaj 315 nehnuteľností, čo je viac ako 1 byt za každý pracovný deň.

Vďaka pravidelnému monitoringu rezidenčného segmentu poskytuje HERRYS odborné poradenstvo developerským spoločnostiam, investičným skupinám, ako aj klientom z radov regulérnych kupujúcich a predávajúcich. Pravidelnými štatistikami definuje oblasti záujmu klientov, možnosti financovania kúpy nehnuteľností, cieľové skupiny a ich preferencie ako aj celkovú situáciu na realitnom trhu. Kompletnú analýzu trhu nových bytov za rok 2017 Vám radi poskytneme na adrese: info@herrys.sk

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 622
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 714
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 993
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 720
  7. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 666
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 458
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 12 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


21 h
SkryťZatvoriť reklamu