Doposiaľ sme si mysleli, že zabrániť šíreniu vírusu a na ochránenie stačí dodržiavať dostatočný odstup od chorého. Všetko je ale inak.
Čo spôsobujú veľké zmeny teplôt?
Predovšetkým “prajú” rôznym typom vírusov, ktorým naše telo ťažko odoláva. Dôvodom môže byť slabá imunita. Je preto potrebné nájsť vhodné spôsoby, ako posilniť imunitný systém. Existuje veľa potravín, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitu a tým zabrániť infekciám. Osoby, ktoré majú vyváženú stravu, zažívajú menej nepríjemných pocitov počas každej zmeny počasia.
Nové zistenia o chrípke
Vedci z Univerzity v Marylande v novej štúdií prišli na to, že vírus chrípky sa môže prenášať oveľa jednoduchšie, ako sa pôvodne myslelo. Ľudia sa zvyčajne domnievajú, že môžu chrípku dostať vystavením sa kvapôčkam kašľa, kýchnutím infikovaných osôb alebo dotykom kontaminovaných povrchov. Nové informácie o prenose chrípky však odhaľujú, že môžeme preniesť chrípku od iných iba dýchaním.
Prevencia je na mieste
Po tomto zistení môžeme konštatovať, že asi neexistuje miesto, kde by sme boli pred chrípkou lepšie chránení, ako je naše vlastné telo. Ako? Budujeme vlastný imunitný systém, ktorý nás môže pred ochorením ochrániť.
“Prechodenie” chrípky
Veľmi nebezpečným hazardom s vlastným zdravím je ignorovať príznaky tohto vírusového ochorenia. Existujú prípady, kedy ľudia doživotne prišli o svoje zdravie, dokonca inak zdraví jedinci prišli následkom chrípky o život. Stojí to za to?
Ktoré prírodné zložky pozitívne vplývajú na imunitu?
Zázvor (Ďumbier lekársky) - obsahuje chemikálie, ktoré môžu zmierniť zápal. Počas chladného počasia je zázvorový čaj dobrý spôsob, ako sa udržať v teple. Podporuje potenie, ohrieva telo zvnútra.
Vitamín C - dôležitý vitamín a antioxidant, ktorý telo používa k udržaniu zdravia. Pomáha predchádzať aj závažnejším komplikáciám. Je zapojený do mnohých funkcií tela, vrátane tvorby kolagénu, absorpcie železa, imunitného systému, hojenia rán a udržiavania chrupavky, kostí a zubov. Obsahuje ho brokolica, kiwi, kapusta, paradajky, karfiol, maliny, čučoriedky.
Echinacea purpurová - podľa štúdie publikovanej vo Virology Journal výťažok Echinacea inhibovala (zastavila) infekčnosť všetkých vyšetrených vírusov chrípky o viac ako 99%.
Zinok - minerál, ktorý udržuje imunitný systém silný, pomáha liečiť rany a podporuje normálny rast. Pomáha bojovať proti infekciám a uzdravovať rany. Zdrojmi zinku sú: hydina, červené mäso, fazuľa, orechy.
Vitamín B6 - inak nazývaný Pyridoxin. Používa sa na posilnenie imunitného systému, očné infekcie, infekcie močového mechúra a prevenciu rakoviny a obličkových kameňov. Obsahuje ho najmä fazuľa, zelenina, pečeň, mäso, vajcia.
Vitamín B2 - Riboflavín, je potrebný na normálny rast a funkciu buniek. Nájdete ho v mlieku, mäse, vajciach, orechoch, zelenej zelenine.
Vitamín D - slnečný vitamín, je produkovaný telom vystavenému slnečnému žiareniu. Tiež vyskytuje prirodzene v niekoľkých potravinách - vrátane niektorých rýb, olejov, vaječných žĺtkoch, mliečnych výrobkoch.
Selén - je dôležitý pre správne fungovanie mnohých procesov v organizme, zvyšuje účinok antioxidantov. Používa sa tiež na prevenciu rôznych typov ochorení, dokonca na prevenciu vtáčej chrípky. Obsahujú ho pečeň, ryby, hydina, pšenica.
Tieto vitamíny, minerály a účinné zložky nájdete napríklad v prípravku na posilnenie imunity IMUNITES.
Odporúčania
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydal niekoľko dôležitých odporúčaní, ako znížiť riziko nákazy:
vyhýbanie sa kontaktu s chorými aj priestorov s vysokou koncentráciou ľudí
- časté vetranie
- konzumovanie pestrej stravy
- umývanie rúk
Ak chrípka začne na vás útočiť, buďte dostatočne vyzbrojení a vytiahnete proti nej svoju najsilnejšiu zbraň - vlastnú imunitu.