SME

888 farebných odtieňov pre váš dom

Poradíme vám, ako si vybrať farbu na fasádu. Inšpirujte sa a zažiarte svojou fasádou.

(Zdroj: violetkaipa/Fotky&Foto)

Pri hľadaní správnych odtieňov sa môžete inšpirovať z rôznych zdrojov. Či už ide o vaše obľúbené farby, súčasné trendy, ale možno aj odtiene, ktoré sa prirodzene vyskytujú v okolí vašej fasády. Farba je prirodzeným jazykom prírody a pre ľudí bolo životne dôležité správne vnímať a interpretovať farby okolo seba. Napriek tomu, že už tisíce rokov nežijeme priamo v prírode, stále sme schopní farby čítať a interpretovať.

Ako si vybrať farbu?

  • Začnite výberom hlavnej farby pre fasádu a následne k nej hľadajte doplnkové farby. Všade nájdete dostatok inšpirácií. Stačí sa len zastaviť a porozhliadnuť. Výber farby ovplyvňuje nielen okolité prostredie, ale aj farba strechy, okien alebo odkvapov.
  • Hľadajte odtiene, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo vašom okolí.
  • Vyhýbajte sa príliš žiarivým a živým odtieňom. Pokiaľ by nekorešpondovali s funkciou budovy, ich vzhľad na fasáde by sa stal mätúcim.
  • Farby na veľkej ploche v exteriéri pôsobia zvyčajne svetlejšie ako na malej ploche. Je to ovplyvnené mnohými faktormi ako je svetlo, veľkosť alebo povrch.

Doplnkové farby si môžete vybrať z tej istej škály. Tón v tóne bude pôsobiť vždy elegantne a harmonicky. Ak patríte medzi odvážnejších a chcete oživiť vašu fasádu, použite tmavé a sýte odtiene. Tie nechajte vyznieť na detailoch a menších polohách.

Inšpirácie

Ak už máte jasnú predstavu o vašej farbe na dom a dokonca ju viete pomenovať obľúbenými názvami ako slonová kosť, kapučíno, vanilková, piesková, stačí len hľadať. Ale ako nájsť tú pravú medzi mnohými odtieňmi? Baumit vytvoril sekciu inšpirácií, kde ku každému obľúbenému názvu farby nájdete štyri rôzne odtiene a aj odporúčané farebné kombinácie.

Kombinujte so sebadôverou profesionála

Architektka a konzultantka farieb Silvia Cejpková navrhla 12 trendových paliet rozdelených do 3 štýlov - moderný, klasický a tradičný. Jedny farebné kombinácie prirodzene viac ladia s istým architektonickým štýlom ako iné.
Vyberte si trend, ktorý sa hodí k vášmu štýlu architektúry a ktorý sa vám páči. Farby každej palety sú navrhnuté spolu s doplnkami ako drevo, kovanie, obklady tak, aby boli vo vzájomnej harmónii. Takže stačí už len vyberať a kombinovať.

Pozorujte

Koľko farieb rozpoznávate? Poznáte ich všetky? Vidieť farby je schopnosť ľudského oka vnímať odraz svetla od istého povrchu. A ďalšie faktory ako zdroj svetla, uhol pohľadu, veľkosť plochy, štruktúra povrchu, okolité prostredie môžu dokonca spôsobiť to, že "rovnakú" farbu vnímate inak. A práve preto pred finálnym výberom farby na dom si nájdite dostatok času a pozorujte.
Vo fasádnom štúdiu máte možnosť vidieť farebné omietky na reálnych vzorkách. Vyberte si ich niekoľko a pozorujte ich nielen na porovnávacej stene, ale aj vonku na dennom svetle. Sledujte farbu z rôznych uhlov pohľadu. Ak máte možnosť, priložte k nim aj vzorky vašich okien, strechy alebo obkladu.
Ak nemáte možnosť navštíviť fasádne štúdio, objednajte si vzorky na platniach. Doma si ich priložte k fasáde, k oknám a pozorujte z rôznych strán.
Ak ráno sa vám javí fasáda v jemne inom odtieni ako na poludnie alebo pri západe slnka, nie je to chyba omietky. Každé ľudské oko je jedinečné a jedinečné je aj vnímanie farieb.

Farbu, ktorú je možné nahmatať

Fasáda nie je len o farbách, ale aj o štruktúre a produktoch pre fasády. Aby ste si vybrali tú najlepšiu fasádnu povrchovú úpravu, spíšte si vaše požiadavky, priraďte im prioritu a hľadajte. V ponuke Baumit nájdete rôzne typy fasádnych omietok s rôznymi vlastnosťami a štruktúrami. Každý má iné nároky a potreby. A tak pre každého môže byť to pravé "orechové" úplne iné.

Ponorte sa do sveta fasádnych farieb, štruktúr a materiálov Baumit Life!

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 701
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 555
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 711
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  6. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 9 741
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 713
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 455
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 12 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


21 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


21 h
SkryťZatvoriť reklamu