SME

Objavujte svet s Tradičným družstvom - Maďarsko

Zatiaľ som nebol všade, ale mám to v pláne. Krédo členov Tradičného družstva, ktorí spoznávajú svet.

Úvod od spoločnosti NAŠE FINANČNÉ DRUŽSTVO

Tradičné družstvo je spoločenstvo neuzavretého počtu fyzických a právnických osôb, ktorí sa rozhodli spoločným úsilím budovať majetok a aktíva za účelom podnikania a zabezpečovania hospodárskych, sociálnych a iných potrieb svojich členov. Ako recept pre tvorbu majetku a aktív sme si vybrali “spotrebu” svojich vlastných produktov a služieb a tiež “vzájomnú spoluprácu”. Medzi naše produkty patrí družstevný dovolenkový program NFDPV, pomocou ktorého naši členovia môžu spoznávať svet.

Prinášame Vám príbeh nášho člena družstva Stefana Smołku z jeho dovolenky v Maďarsku.

Môj prvý Welcome Week

Keď som v druhej polovici septembra 2017 dostal ponuku na cestu do Maďarska prostredníctvom DAE, veľmi som sa potešil, pretože mám rád túto krajinu. Išlo o využitie môjho prvého Welcome Weeku v rámci dovolenkového programu NFDPV, ktorý som si objednal a ktorý mám vyplatený na 60 %.

Ponuku som rýchlo prijal, prostredníctvom CreditPay som si zamenil PLN na EUR, následne som uhradil 99 eur a prišlo mi potvrdenie v podobe dvoch dokumentov, ktoré bolo potrebné vytlačiť: 1. Final Confirmation a 2. Resort Profile. Prvý dokument je de facto rezerváciou, druhý obsahuje podrobné informácie o rekreačnom mieste. S takýmito dokumentmi som už mohol pokojne vycestovať na svoj dvojtýždňový pobyt v okolí Balatonu.

V sobotu 16. septembra som za ranného svitu vyrazil so svojou ženou a dcérou na starom volve – smerom na juh, prechádzajúc cez kúsok Čiech, cez Slovensko a značnú časť Maďarska. Vďaka dobrej navigácii som bol na mieste už v popoludňajších hodinách. Prešiel som približne 530 km. Išiel som mimo diaľnic, pretože už samotnú cestu obyčajne považujem za hlavnú časť dovolenky. Pozorovanie mestečiek a dedín, cez ktoré prechádzame, nám robí obrovskú radosť. Takmer kedykoľvek sa môžeme zastaviť alebo dokonca zísť z cesty a prezrieť si zaujímavý objekt.

Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko, všetky tieto krajiny patria do tej istej rodiny krajín Strednej Európy a okrem toho patríme aj do Európskej únie. Absolútnou fantáziou sú otvorené hranice. Predsa sa však navzájom líšime a to nielen odlišnými menami, ale aj sieťou a kvalitou ciest (v Česku a na Slovensku vidieť väčší pokrok v tejto oblasti) či špecifickým charakterom výstavby. Naše národy sa však najviac líšia svojím rodným jazykom, odlišnými jedlami, spôsobom života a tradíciami. V Česku sme jedli veľmi chutné jedlá, pili výbornú kávu, na Slovensku sme si dopriali sýty a veľmi chutný obed za výbornú cenu (znova som sa presvedčil o tom, že drahé Slovensko je len mýtus).

Na potvrdení od Kristiána Schlachtu bolo zobrazené len moje meno a priezvisko, trocha som sa preto znepokojoval, či nebudem mať problém s ubytovaním manželky a dcéry. Ukázalo sa však, že Kristián mal pravdu, neboli žiadne problémy, do registračnej karty som len zapísal osoby, ktoré prišli so mnou a spolu so širokým úsmevom sme dostali vytúžené kľúče od apartmánu na vysokej úrovni so všetkými možnými výhodami.

Napriek chladnému počasiu (teplota sa v priebehu pohybovala okolo 15 stupňov Celzia) sa náš pobyt v rozsiahlom niekoľko hektárovom stredisku v Cserszegtomaj na hranici mestečka skutočne vydaril a bol super príjemný. Práve takýto pokoj uprostred krásnej prírody sme na sklonku leta potrebovali. Padlo to vhod najmä našej Júlii (je členkou NFD), ktorá mala nastúpiť na náročné štúdium v nie najľahšom odbore. Dnes viem, že to bola jedna z našich najzaujímavejších dovoleniek.

Samotné stredisko Club Dobogómajor vo vás vyvolá najskôr rešpekt a až neskôr iné emócie. Stredisko sa teší veľkej popularite, čo potvrdzujú plné parkoviská pre stálych hostí, v počte niekoľkých stoviek automobilov takmer non-stop. Ide najmä o maďarských, slovenských, rakúskych, nemeckých, českých a poľských turistov. Mňa to vôbec neprekvapuje, pretože je to snáď najlepšia ponuka v tomto okolí, berúc do úvahy štandard, ako aj cenu (aspekt ceny sa nás však nedotýkal, pretože s DAE sme mali náš bezplatný Welcome Week).

Bývali sme v pekne navrhnutých, precízne vybudovaných moderných murovaných domčekoch s vysokými strieškami pokrytými strešnou krytinou alebo miestami aj slamenou strechou. Tieto domčeky v rôznych šírkach a výškach (najviac dvojpodlažné, uložené pod šikmou strechou) sú postavené na ploche mierne členitej rozľahlej lúky, s početnými chodníčkami a rozprávkovo zakvitnutými okrajmi. Čistota, starostlivosť o každé zákutie, pracovitosť obsluhy a obdivuhodná diskrétnosť – to sme pociťovali na vlastnej koži každý deň a na každom kroku. Naše hniezdočko sa nachádzalo v radovej výstavbe, tak inteligentne navrhnutej, že sme si s nikým nevchádzali do cesty a každý mal pre seba svoj kúsok súkromia. Napokon, vieme, aké je ťažké to zosúladiť.

V stredisku bolo dostatočné množstvo atrakcií na to, aby sme celý týždeň nemuseli vychádzať mimo centra. A boli aj také rodiny, ktoré svoj pobyt strávili len v stredisku (otvorený bazén a zvlášť krytý, spolu s neustále čistenými Jacuzzi, bohato vybavené detské vonkajšie ihrisko, okrem toho je k dispozícii detský kútik pre najmenších, volejbalové a futbalové ihrisko, požičovňa bicyklov, hipoterapia, bežecké trasy, nording walkingové trasy, kadernícky, kozmetický a masážny salón, bowling, biliard, potraviny otvorené od ranných do poludňajších hodín, na mieste je bankomat, bar a reštaurácia). Navyše, už na privítanie dostal každý klient do rúk vytlačený plán výletov na najbližší týždeň (o. i. Budapešť, Viedeň, dodatočne hradené v EUR). Nás však lákalo neďaleké jazero Hévíz (pol hodiny pešo) a najmä pobrežie Balatonu (cca 6 km autom), s mólom a pontónom pre turistov využívajúcich výletné lode každý deň.

V Hévíze je najväčšou atrakciou liečebné termálne jazero, najväčšie (nad 4 ha) a najhlbšie (do 38 m) v Európe. Jazero je pevne ohradené, obklopené krásnym parkom s rozmanitou zeleňou. Teplota vzduchu dosahovala 17 stupňov, avšak voda v jazere mala 30 stupňov Celzia. Množstvo ľudí využívajúcich toto jazero svedčí o tom, že je to veľmi príjemné. Vstup na 3 hodiny stojí približne 10 eur. Vďaka jazierku sa stredisko Hévíz stalo populárnym kúpeľným centrom s luxusnými hotelmi a veľkou nemocnicou špecializujúce sa najmä na reumatické ochorenia.

Okrem Hévízu sme si robili aj výlety autom pozdĺž Balatonu, každý deň sme zakotvili na inom mieste pri brehu prekrásneho „maďarského mora“, pokračujúc stále ďalej smerom na východ.

Mali sme možnosť vidieť zaujímavé miesta, každé iné, o tomto čase (koniec leta) skôr málo navštevované, ale mimoriadne pekne sfarbené a zakvitnuté, ako celé Maďarsko. Najbližšie k pobrežiu sú obchodíky a hneď za nimi sa pozdĺž celého Balatonu tiahne železničná trať s malými, čarovnými staničkami, ktoré sú samy o sebe obrovskou atrakciou. K rušňom sú napojené vagóny, z ktorých posledný predstavuje batožinový vagón pre cyklistov. Neďaleko koľajiska sa vinie široká, dvojpruhová, dobre označená cyklistická trasa, ktorá vedie okolo celého Balatonu. Už teraz viem, ako bude vyzerať môj ďalší výlet do Maďarska...


Prezerajúc si okolie sme prechádzali popri pohostinstvách a reštauráciách a každý deň sme obedovali v inom podniku. Všade nás srdečne privítali, robil to prevažne majiteľ, ktorý sa snažil uspokojiť naše potreby. Angličtina, ale najmä nemčina tam nie je žiadny problém. Nemohol som si nedopriať chutný guláš, teda hustú polievku pripomínajúcu pikantnú omáčku, ktorá môže mať v podobe maďarského guláša množstvo rôznych verzií. Ku gulášu sa podávajú malé poháriky s omáčkami, ktoré dokážu poriadne okoreniť jedlo, sú však dobrovoľnou prísadou. Nezabudnuteľným zážitkom pre chuťové poháriky boli aj skvele pripravené rybie filety na podnose plnom zeleniny. Ryba bola vylovená priamo z Balatonu, ale, bohužiaľ, nezapísal som si jej názov a doposiaľ neviem, čo som jedol. Ceny za obed boli veľmi podobné ako priemerné ceny v Poľsku.

Týždeň uplynul ako voda a nastal čas vrátiť sa domov. Na koniec sme na recepcii zaplatili približne 150 PLN za všetkých troch, vrátane pobytovej taxe a poplatku za parkovanie (na stráženom parkovisku). Za tak komfortný pobyt na krásnom mieste je to cez NFDPV skoro zadarmo.

Stefan Smołka, člen družstva

Ďalšie príbehy členov družstva z cestovania po svete nájdete TU

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  2. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  3. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  6. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  7. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  8. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 745
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 394
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 433
  4. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 908
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 838
  6. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 606
  7. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 498
  8. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 3 061
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 13 h

Časopis Ona vie s návodmi na výrobu vlastných tašiek a kabeliek je už v predaji.


INZERCIA 13 h

Hlavné výzvy pre modernizáciu výučby cirkulárnej ekonomiky na vysokých školách.


INZERCIA 13 h
SkryťZatvoriť reklamu