SME

Dobro, kľúč ku šťastnému osudu

Zrejme nestretneme človeka, ktorý by ešte nepočul o zaručených receptoch na úspešný život.

Zrejme nestretneme človeka, ktorý by ešte nepočul o zaručených receptoch na úspešný život. Mnohé z nich zdôrazňujú, ako je potrebné na sebe pracovať, vzdelávať sa a cestovať, aby sa človek vedel o seba postarať a dokázal sa uplatniť. Aby si vytváral známosti na správnych miestach, ktoré mu pomôžu, atď. Lebo potom sa bude mať, podľa tvrdení tých, ktorí sú vo všeobecnosti označovaní za schopných a úspešných, raz dobre.

K takýmto odporúčaniam v zásade nič nenamietam, no myslím si, že sú to len dielčie a podružné okolnosti. Kľúčovým ostáva, k čomu to všetko snaženie nakoniec naozaj smeruje. Keď sa to očistí od všetkej pretvárky a sebaklamov, ostanú napokon iba dve možnosti: Dobro iba pre seba. Alebo dobro pre iných.

Stále častejšie si uvedomujem, že mnohé z toho, čo sa podľa súčasných zaužívaných kritérií označuje ako podstatné a hodnotné, mne osobne poskytuje v živote už len veľmi malú alebo žiadnu oporu a motiváciu.

Čo to vlastne znamená mať sa dobre?

Je to niečo ako: vlastniť nehnuteľnosti, autá, mať titul, tučné kontá v banke, akcie alebo výnosnú prácu? Alebo je to skôr niečo ako spoločenské uznanie, sebarealizácia, možnosť cestovať, neustále ochutnávať nové zážitky, mať pohodlný život, mať zdravie a mať rodinu? Ak sa nám to aj podarí, možno potom úprimne povedať, že už máme to skutočne podstatné?

Poznám chlapíkov, ktorým navonok nič nechýba, k živobytiu majú všetko, čo potrebujú a ešte mnohé navyše, majú i telesné zdravie, rodinu, ale napriek tomu sa stále za niečím naháňajú alebo sústavne potrebujú nové rozptýlenie. Ak majú partnerky, tieto pôsobia väčšinou znudene alebo utrápene.

Čím to je? Čo im chýba k tomu, aby sa mali naozaj dobre? Dôvod sa javí ako veľmi jednoduchý, len je mimoriadne ťažké priblížiť ho slovami.

Ako môže byť môj život naplnený spokojnosťou, ak sa už nedokážem tešiť z nového slnečného rána? Ak nedokážem žasnúť nad nočnou oblohou plnou hviezd, alebo sa nadchnúť krásou kvetu? Ako môže byť v srdci teplo, keď ho nenaplní vďaka a radosť za veselý smiech detí a láskavý pohľad manželky? Akoby som si mohol nárokovať na pochopenie a zhovievavosť od iných, keď mnou už nepohne bolesť v tvári starenky ohnutej rokmi ťažkej práce? Človek môže mať hoci aj všetko, čo vonkajší svet poskytuje, ale ak mu chýba napríklad aj toto, potom ťažko hovoriť o tom, že skutočne žije...

Pozvánka na rozprávanie o živote a zamyslenie sa nad tým, prečo nám úprimná snaha o dobro iných prospieva v konečnom dôsledku viac, ako zištná ambícia byť múdrym a úspešným a prečo sú ľudové rozprávky, ktoré hovoria, že „dobro víťazí nad zlom“, v skutočnosti pravdivé. Súčasťou rozprávania bude predstavenie „Knihy dobrých myšlienok“, diela Vo svetle Pravdy – Posolstvo Grálu.

Ľudia, prebuďte sa z oloveného spánku! Spoznajte to nedôstojné bremeno, ktoré nosíte a ktoré s nevýslovne húževnatým tlakom dolieha na milióny ľudí. Odhoďte ho! Stojí za to, aby ste ho niesli? Ani len jedinú sekundu nie! Čo skrýva? Prázdne plevy, ktoré sa placho rozplynú pred závanom Pravdy. Premárnili ste čas i silu pre nič. Preto rozlomte okovy, ktoré vás pútajú a konečne sa osloboďte! Ten človek, ktorý ostáva vnútorne spútaný, bude večne otrokom, i keby bol kráľom.“ (citát z kapitoly Prebuďte sa!)

Kedy? 16.09.2018 od 18.00 hod.

Kde? HOTEL DUKLA, Prešov Námestie legionárov 2, salónik 202, vstup voľný, príspevok je dobrovoľný.

Podujatie sa uskutočňuje pod záštitou Nadácie Posolstva Grálu na Slovensku: www.posolstvo-gralu.org

Prednášajúci: Andrej Cifra pracuje ako advokát a lektor, vo voľnom čase sa venuje dobrovoľníctvu a aktívne sa podieľa na uskutočňovaní podujatí upriamujúcich pozornosť na praktický význam živých etických princípov, ktoré ovplyvňujú naše vnútorné prežívanie, vzťahy s ľuďmi a ktoré formujú pomery okolo nás.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 124
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 264
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 720
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 784
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 726
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 986
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu