SME

Almužna od vlády z Bratislavy modernú metropolu neurobí

Mestu nepomôžu nezmyselné sľuby, ani nekonečná kritika bez navrhovania riešení.

Hovorí kandidát na poslanca Luboš David Sirota.

Kandidovať na poslanca mestského aj miestneho zastupiteľstva za Staré Mesto ste sa rozhodli pomerne neskoro. Je to tak?

Ani nie, splnil som si všetky profesionálne výzvy, takže je to len logický krok. Mám čas a chuť byť pre Bratislavu užitočný. Beriem to ako službu. Hneď na začiatku som dal verejný sľub, že odmeny za výkon funkcie poslanca pravidelne venujem niektorej z neziskových organizácií, ktoré sa starajú o krajšiu Bratislavu.

Čo stálo za rozhodnutím kandidovať?

Tak, ako som spomínal, keď som mal viacej času, začal som zrazu intenzívnejšie vnímať, čo všetko v Bratislave, vrátane Starého Mesta, nefunguje dobre. Keď sa naháňate, štve vás to, no máte pocit, že by sa o to mal postarať niekto iný, platený z našich daní.

Zrazu som videl, kam sa začína uberať komunálna kampaň súčasného vedenia mesta, a naštudoval si, koľko sľubov z predchádzajúcich volieb ostalo len na papieri. Bolo zrejmé, že nám opäť idú sľubovať, že z Bratislavy spravia Kodaň, Viedeň či Zürich. Som sklamaný, že po štyroch rokoch dostaneme nakoniec narýchlo preasfaltované cesty, vykachličkovanú čakáreň na Hlavnej stanici, pár smart lavičiek a nebezpečný bikesharing bez segregovaných cyklotrás. Kde zostali sľuby o novej parkovacej politike, prioritizovaní MHD, odľahčení preplnených ciest či riešení problémov so separovaním odpadu, bezpečnosťou, divokou výstavbou a mnohé ďalšie?

Veci sa dajú meniť k lepšiemu aj inak. Napríklad, ako to robia dobrovoľníci a aktivisti.

Prácu dobrovoľníkov a aktivistov si vážim. Dokážu pre svoje okolie urobiť veľa pozitívneho a v mnohých oblastiach suplujú úlohy mesta. Dobrovoľníci a aktivisti však z Bratislavy modernú metropolu, nech robia čo robia, nikdy nespravia. Veci sa systémovo nevyriešia, pokým nebude Bratislava samostatným krajom a zároveň nebude dostávať väčší podiel financií z daní, či pokým komunálni politici budú spokojní s tým, že po dlhých rokoch žobrania dostanú „čírou náhodou“ tesne pred voľbami od vlády omrvinky na čiastočnú rekonštrukciu ciest či Hlavnej stanice a ešte im budú za to tlieskať.

Kandidujete ako nezávislý poslanec. Ak uspejete, nebudete mať za sebou žiaden poslanecký klub. Chcete však meniť veci, na ktoré jednotlivec nestačí. Sám vojak v poli vojnu nevyhrá.

To je pravda. Odmietol som kandidovať v straníckom tričku. Prišlo mi poctivé vyzbierať si niekoľko tisíc podpisov priamo od občanov a až potom podať kandidatúru. Som nezávislý kandidát, ale to neznamená, že nemám politický názor. Ale pravdou je aj to – keď ste už použili takéto prirovnanie – že vojnu nevyhrá ani generál bez vojska. Preto aj poslanec môže ovplyvniť stav vecí. Nie je všetko o primátorovi či starostovi. Veď na magistrátne rozbroje doplatila napr. aj petícia o zákaze hazardu, či zavedenie parkovacej politiky a mnoho iných vecí, o ktorých nebolo paralyzované mestské zastupiteľstvo schopné rozhodnúť.

Bol by som rád, ak by sa poslanci dokázali s novým primátorom už vopred zhodnúť na tom, že je potrebné vyriešiť aspoň najpálčivejšie problémy Bratislavčanov.

To znie pekne. No pred voľbami presne toto každý sľubuje a výsledok poznáme. Ako chcete zabezpečiť, aby bol tentoraz iný?

Toto doteraz neponúkol práveže nikto. Aj preto sa snažím už pred voľbami pomôcť spolupráci budúcich poslancov a primátora. Pripravil som návrh memoranda s najdôležitejšími problémami, ktoré Bratislavčanov trápia.

Bol by som rád, ak by sa čo najviac kandidátov na poslancov bolo schopných na nich dopredu zhodnúť. Rovnako by bolo dobré, ak by sa k podobnému konštruktívnemu prístupu zaviazali aj kandidáti na primátora.

Čo toto memorandum obsahuje?

Ide predovšetkým o záväzok riešiť chronické problémy s dopravou či údržbou verejných priestranstiev a ostatné problémy Bratislavčanov. Jeho aktuálne znenie nájdete stránke www.memorandumprebratislavu.sk. Oslovil som aj ostatných kandidátov, či sú ochotní memorandum podpísať, alebo aspoň o obsahu memoranda rokovať.

Koľko kandidátov sa k nemu pridalo?

Podpisy postupne pribúdajú. Momentálne komunikujem asi s päťdesiatkou kandidátov. Žiaľ, narazili sme aj na politikárčenie. Viacerí stranícki kandidáti napriek úvodnému avízu, že sa k memorandu pridajú, svoje rozhodnutie zmenili. Vyzerá to, ako keby sa to stalo na pokyn „zhora“. Je to škoda, pretože memorandum skutočne obsahuje body, ktoré Bratislavčanov už dlhé roky trápia a podporiť by ste ho mali nech máte oblečené akékoľvek stranícke tričko, alebo ste súčasťou akéhokoľvek sebavedomého tímu. Na spoluprácu budeme po voľbách odkázaní všetci.

Teší ma však, že inak sa na problém pozerajú obyvatelia mesta. Tí sa na osobných stretnutiach nehanbia povedať, ako situáciu vidia a čo by chceli v meste zmeniť, nabádajú ma získať pod memorandum čo najviac podpisov.. Na základe ich podnetov aj do svojho programu postupne dopĺňam ďalšie body. Vlastne tvoríme spoločný program.

Čo v ňom napríklad máte?

Nemá zmysel to tu všetko vymenovať, pretože obsahuje naozaj veľa vecí, ktoré dokážu Bratislavčania aj sami pomenovať. Myslím si, že komunálne voľby sú viac o dôvere v človeka, ktorému dávame hlas, či má energiu a entuziazmus meniť veci, či berie prácu poslanca ako službu, či je za ním úspešný príbeh a teda niečo v živote už dosiahol. Moje programové priority, ktoré chcem ponúknuť primátorovi aj starostovi Starého Mesta, je možné nájsť aj na mojom webe www.lubossirota.sk.

Spomínali ste, že ste do programu pridali konkrétne veci na základe podnetov ľudí. Ktoré napríklad?

Spoločne sme dali dokopy viacero bodov. Napríklad revitalizáciu Kamenného námestia, Námestia SNP a Obchodnej ulice. Ďalej obmedzenie rozkopávok celého mesta pravidelne pár mesiacov pred voľbami, čo by nútilo pracovať komunálnych politikov koncepčne počas celého volebného obdobia. Navrhujeme aj regulovanie vjazdu do vybraných lokalít širšieho centra autám s mimobratislavskými evidenčnými číslami. V programe je aj mnoho priorít pre obvod, za ktorý kandidujem do miestneho zastupiteľstva. Medzi ne patrí aj revitalizácia Horského parku, posilnenie kapacity zberných miest triedeného odpadu, čistenie kanálových vpustí a mnoho ďalších. Treba počúvať ľudí, oni najlepšie vedia čo potrebujú.

Ak sa vám program podarí naplniť, ako by mala vyzerať Bratislava o štyri roky?

Snažím sa uvažovať, ako by mala Bratislava vyzerať o 10 - 15 rokov. To je horizont, kedy môže byť vidieť výrazný posun v kvalite života jej obyvateľov. Stratili sme totiž veľa rokov. Raz chýbala politická vôľa, potom peniaze, potom skúsený manažment mesta a väčšinou všetko dokopy. Bratislava má na to byť už o 4 roky aspoň čistejšou, menej upchatou autami a zelenšou najmä v centre mesta. Je to bohužiaľ chyba systému, že politici uvažujú vždy len v horizonte svojho funkčného obdobia a všetko prispôsobujú predvolebnému strihaniu pások. Želám si, aby sa Bratislava postupne menila k lepšiemu a moje štyri deti tu chceli zostať žiť a boli hrdými Bratislavčanmi.

Kto je Ing. Luboš David Sirota, MBA

Bývalý podnikateľ a prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov, pôsobil po absolvovaní STU v Bratislave na rôznych vedúcich pozíciách. Bol zástupcom generálneho riaditeľa v Slovenskej televízii, personálnym riaditeľom Tatrabanky, či vedúcim Katedry riadenia ľudí na City University Bratislava. Neskôr sa venoval oblasti personálneho poradenstva. V Bratislave žije viac ako 50 rokov.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 925
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 658
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 782
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 723
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 7 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 7 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 7 h
SkryťZatvoriť reklamu