SME

Vybaviť trvalý pobyt v nebytovom priestore? Žiaden problém

Monika je mladá ekonómka z Bratislavy. Kúpila si apartmán v projekte Nový Ružinov. Ako prebiehalo prihlasovanie na trvalý pobyt?

Monika je mladá ekonómka z Bratislavy. Nedávno sa presťahovala do svojho nového bytu. Teda, ak máme byť presní, oficiálne o byt nejde. Kúpila si totiž apartmán v projekte Nový Ružinov. V čom sa líši od bytu, prečo si ho vybrala a ako prebiehalo prihlasovanie na trvalý pobyt sa dočítate v rozhovore.

Prečo ste si vybrali apartmán, bol to zámer?

Nie, nebol. Jednoducho sme hľadali novostavbu, ktorá by bola blízko centra. Nový Ružinov sme mali v hľadáčiku už od úplného začiatku, no rozhodnutie kúpiť prišlo, až keď sa začala predávať jeho druhá fáza. Žiaden iný projekt s porovnateľnou dostupnosťou do centra totiž nemal také dobré ceny. Navyše, architektúra je vyslovene príjemná, byty sú pekné s rozumnými dispozíciami a naozaj dobrým štandardom. V cene sme mali už aj kuchynskú linku so spotrebičmi, vďaka čomu sme sa mohli nasťahovať prakticky hneď po odovzdaní bytu.

Apartmán však znamená nebytový priestor, nemali ste z toho obavy?

Dôležité pre nás bolo, že developer nič netajil. Mali sme najskôr vážny záujem o jeden projekt v Petržalke, kde developer opakovane hovoril, že ide o byty, a nakoniec to tak nebolo. To sa nám nepáčilo. V Novom Ružinove bola komunikácia absolútne otvorená. Navyše, naše apartmánové domy sú identické s bytovými domami postavenými v prvej etape. Jediný dôvod, prečo sú v našom dome apartmány a v susednom, ktorý je vzdialený len 20 metrov, byty, je územný plán.

Mohli ste si v svojom apartmáne prihlásiť trvalý pobyt?

Toto bola úplne základná otázka, ktorú sme si pri rozhodovaní kládli. Developer nás uisťoval, že to nebude žiaden problém, a mal pravdu. Samozrejme, aj tak sme si naštudovali zákony a predpisy, radili sa s odborníkmi, ale nezistili sme žiadnu prekážku, pre ktorú by to nemalo ísť.

Ako to teda prebehlo?

Veľmi jednoducho. Na miestny úrad som prišla s výpisom z listu vlastníctva, v ktorom je vyslovene napísané, že sa jedná o apartmán. Úradník si len overil platnosť listu vlastníctva a následne nám bez ďalších otázok zapísal trvalý pobyt. Zabralo to len niekoľko minút.

A čo hypotéka, nebol apartmán prekážkou?

Hypotéka bola bez akýchkoľvek obmedzení za úplne rovnakých podmienok, ako by šlo o bežný byt. Vybavili sme ju priamo popri samotnej kúpe nehnuteľnosti v realitnej kancelárii HERRYS, ktorá pre Nový Ružinov zabezpečuje predaj. Toto nám naozaj veľmi uľahčilo život. Hypotekárnemu špecialistovi, ktorý sa s nami stretol priamo v realitke sme len nechali údaje a on preveril možnosti v jednotlivých partnerských bankách, porovnal a vyhodnotil ponuky, dohodol termín podpisu zmlúv a zabezpečil, aby bolo všetko pripravené. Nemuseli sme predkladať znalecký posudok a jediná osobná návšteva banky bola až pri podpise úverovej zmluvy.

Splnil teda projekt vaše očakávania?

Určite áno, možno ich dokonca aj prekonal. Keď počúvam príbehy mojich kamarátov a kolegov, ktorí si kúpili byty v iných projektoch, o problémoch v komunikácii s developermi alebo s vyhotovením bytov, som veľmi spokojná. Netvrdím, že žiadne nedostatky neboli, no skutočne šlo len o maličkosti typu chýbajúcej skrutky na zábradlí či nevyladeného nastavenia okna.

Teším sa do budúcna, keď sa Nový Ružinov rozrastie a bude tam viac služieb. Zatiaľ máme kaviareň a cykloobchod, ďalšie prevádzky by mali pribudnúť už onedlho, keď sa dokončí tretia fáza projektu. Najskôr som sa trocha obávala chýbajúcich potravín, no v praxi aj tak nakupujem zásadne cestou z práce, takže to ako nedostatok vôbec nepociťujem. A keby bolo treba, do päť minút autom sú dva veľké supermarkety aj Eurovea.

V blízkosti areálu je diaľnica aj Slovnaftská cesta. Ako vnímate hlučnosť?

Úprimne, pri zatvorených oknách nepočujem žiaden ruch. A keďže všetky okná majú vetracie lišty, otvárať ich ani nemusím. Vonku dopravu registrujem len ako vzdialený šum, nie je to nič tragické. Predtým som bývala v centre, pred domom nám chodili autobusy, toto je výrazne lepšie. A po dobudovaní rýchlostnej cesty R7 sa zo Slovnaftskej v úseku pri Novom Ružinove vytratí drvivá väčšina dopravy, vďaka čomu bude bývanie ešte pokojnejšie.

Tým sa zlepší aj dostupnosť do mesta. Ako to s ňou vyzerá dnes?

Za mňa môžem povedať, že dostupnosť je výborná. Do práce v centre jazdím zásadne na bicykli, pohodlným tempom mi to trvá 20 minút, žiadne zápchy (úsmev). Ale ani susedia, ktorí jazdia autom, sa na zápchy nesťažujú. Samozrejme, v špičke strávia v aute pár minút navyše, ale keďže sme na začiatku Bajkalskej, nie je to nič dramatické.

Odporúčali by ste Nový Ružinov aj svojom kamarátom?

Ja to už robím. V prvom rade vyzdvihujem dostupnosť - všade to mám blízko a všade som rýchlo. Potom architektúru celého areálu vrátane parku a vyhotovenie stavby. No a v neposlednom rade chválim aj prístup developera a realitnej spoločnosti HERRYS, ktorá zabezpečovala celý proces predaja. A nie som sama, kto dáva dobré referencie. Viem, že niektorí ľudia, ktorí si kúpili byt v prvej etape a už rok tu bývajú, si do ďalších etáp pritiahli svojich rodičov, príbuzných či známych. Myslím, že to je dobré znamenie.

Aktuálny stav projektu Nový Ružinov:

V ponuke je ešte posledný trojizbový apartmán, do ktorého sa jeho noví majitelia budú môcť nasťahovať už budúci rok, a šesť troj- a štvorizbových apartmánov s plánovaným termínom dokončenia začiatkom roka 2020. Predaj aj financovanie kúpy zabezpečuje realitná kancelária HERRYS. Návštevu vzorového bytu si môžete zabezpečiť prostredníctvom online formulára alebo telefonicky na čísle 0948 217 888.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 710
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 239
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 542
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 874
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 190
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 026
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 785
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 888
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 9 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 22 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu