SME

Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov

Turistov tento rok prepravia štyri mimoriadne expresy do rekreačných oblastí.

KOŠICE. Ľadový expres premávajúci na železnici bude príjemným spestrením trávenia voľného času v zimou zaliatej prírode. Zároveň ponúkne možnosť zalyžovať si vo vzdialenejších lyžiarskych strediskách s pohodlnou prepravou po železnici. Ľadový expres bude premávať každú sobotu z Košíc, od 2. februára do 2. marca, s konečnou zastávkou Červená skala. Ide teda o priame spojenie priame spojenie s Národným parkom Slovenský raj.

Projekt je pokračovaním spolupráce Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Region Turizmus.

Riaditeľ ZSSK: Snáď to bude príklad aj pre iné samosprávne kraje

Generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký ocenil pilotnú letnú spoluprácu ZSSK s Košice Region Turizmus. „Osvedčila sa a chceme v nej pokračovať. Vlak premával od júla 2018 do septembra 2018 každú sobotu a oboma smermi sme prepravili spolu 2 600 cestujúcich. Som presvedčený, že si zimná verzia projektu nájde priaznivcov a bude inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávne kraje,“ vraví F. Hlubocký.

Trnka: Ponúkneme ľuďom prístup k menej frekventovaným strediskám

Víziu turistického spojenia bez prestupov predstavili novinárom v utorok v Košiciach. Symbolicky vo vagóne. Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku sa snažia podporovať aktivity, ktorá hýbu cestovným ruchom.

„Oceňujem, že prichádzame s ďalšími troma expresmi, smerom na Gemer, do Tokaja a smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde je pripravených veľa aktivít. Minuloročný projekt bol úspešný a hneď po prvom víkende sme museli pridávať dvojnásobný počet vozňov,“ povedal nám R. Trnka.

Zimná edícia Ľadového expresu je totiž prvým zo štyroch mimoriadnych turistických spojení, ktoré budú z Košíc premávať počas nasledujúcich mesiacov. V apríli a máji sa cestovatelia môžu tešiť na Gemerský expres, počas letných mesiacov to bude osvedčená letná verzia Ľadového expresu na juh Slovenského raja a v septembri, v čase vinobrania, sa do Tokajskej vinohradníckej oblasti ľudia odvezú Tokajským expresom.

„Ak sa má cestovný ruch rozvíjať, jednotlivé projekty musia byť sčasti ziskové a som rád, že je tu aj tento rozmer. Ľudia z Košíc si môžu ísť zalyžovať na Jahodnú či Plejsy, no tie sú preplnené. Týmto expresom tak ponúkame ľuďom možnosť využiť aj lyžiarske strediská ďalej od Košíc, čím podporujeme aj lokálnych podnikateľov v kraji,“ dopĺňa R. Trnka.

Prepravná kapacita jednej jazdy je 144 osôb, cestujúcich čakajú aj exkluzívne zľavy v lyžiarskych strediskách. Počas zimných mesiacov je síce Dobšinská ľadová jaskyňa zatvorená, avšak jej okolie ponúka zaujímavé miesta na zimnú turistiku či lyžovanie.

„Aj preto vlak bude vlak zastavovať v zastávkach pri lyžiarskych strediskách Mlynky Gugel a Biele vody, SKI Mraznica a SKI Telgárt. Lokalita ponúka aj možnosti pre bežecké lyžovanie, príkladom je čerstvo sprevádzkovaný areál pri Dobšinskej ľadovej jaskyni,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Zároveň dodáva, že pripravujú štyri mimoriadne turistické vlaky a prvým v tomto roku bude práve Ľadový expres. „Ľuďom tak ponúkneme zážitky na jednodňové výlety bez prestupu. Trasy vlakov sme pripravovali tak, aby mali ľudia blízko k lyžiarskym strediskám. V Mraznici je napríklad krytá ľadová plocha pre verejné korčuľovanie a ľudí k nej z Nálepkova prepraví kyvadlový autobus.“

Ľadový expres bude od februára do marca premávať pravidelne každú sobotu na trase Košice – Kysak – Margecany – Gelnica – Nálepkovo – Mlynky – Dedinky – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Telgárt, penzión – Červená Skala a späť. Odchod z Košíc bude o 7.55 h. s príchodom do Červenej Skaly o 10.28 hodine. Vracať sa bude o 15.43 a do Košíc príde o 18.46 hodine.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 143
  2. Každý piaty zomrie 8 822
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 514
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 794
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 730
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 932
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 9 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 9 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 9 h
SkryťZatvoriť reklamu