SME

Z ukradnutého loga sa môže stať tichý zabijak

Preklepnite si logo predtým ako ho začnete používať.

Preklepnite si logo predtým ako ho začnete používať. Z ukradnutého loga môžu nastať časom problémy, ktoré sa objavia v najmenej vhodný moment, hlavne keď sa spoločnosti začne dariť. Ak v tom momente zistíte, že porušujete práva niekoho iného, môže to byť pre Vašu spoločnosť osudové. Pôvodný autor loga môže vymáhať nároky, ktoré vyplývajú z porušenia autorských práv, a teda žiadať náhradu škody a nárokovať si zdržanie sa akéhokoľvek využívania jeho diela. Ďalej môže podať návrh aby sa Vaša ochranná známka chrániaca logo stala neplatnou. Tá bude potom považovaná ako neexistujúca nikdy predtým. Následná neplatnosť OZ môže mať priamy vplyv na licenčné a iné zmluvy, ktoré sa viažu na OR a bude nutné refundovať splatené licenčné poplatky.

Čo robiť s autorskými dielami? Ak takúto situáciu nechcete riešiť, potom je nutné sa zamerať na originalitu loga a ostatné grafiky už pri samotnom zadávaní grafických prác. Treba dbať na to, aby bola grafika vyberaná podľa toho, či poznajú základné princípy autorského zákona a či Vám budú schopní poskytnúť záruku originality práce, licenciu a pod. všetko treba mať podchytené zmluvou. Jedine tak môžete byť uistení, že je Vaša značka v bezpečí.

Každému podnikateľovi sa to môže stať. Preto je nutné pri výbere loga dbať na originalitu. Boli sme svedkami nevšedného loga s uistením, že je originálne. Rešerše dopadli skvele a nič nebránilo registrácii OZ a používaniu značky na trhu. Vlastník loga a čerstvo podanej prihlášky OZ však jedného dňa náhodne natrafil pri výrobkoch na úplne cudzie značky. Bohužiaľ, v tomto prípade ani rešerš nedokáže na sto percent pokryť celý trh a je zameraná jedine na online priestor. Offline priestor nie je možné pojať. A teda ani tá najdôkladnejšia rešerš nemá šancu odkryť všetky problémy značky.

Rešerš, definovaná ako cielený prieskum ochranných známok a online priestoru. Využíva sa najmä ak potrebujete zistiť, či dokážete zaregistrovať OZ, keď potrebujete vedieť, či neporušujete práva niekoho iného tým že užívate svoju značku, alebo keď chcete overiť, či sa niekto nepokúša zapísať OZ podobnú tej Vašej. Rešerš sa využíva na pátranie starších podobných alebo zhodných ochranných známok a nezapísaných značkách chránených pre rovnaké alebo podobné tovary a služby. Rešeršované môžu byť slovné aj obrazové prvky. Aby mal výsledok čo najvyššiu reliabilitu, je potrebné ho verifikovať aj mimo registre ochranných známok, v online priestore. Či to stačí je však otázne. Keď sa jedná o slovné prvky tak je tam šanca, alebo keď hovoríme o logách a grafike tak nie. Ak si logo alebo grafiku vytvoríte sami, pravdepodobne bude všetko v poriadku, za predpokladu že východiskom bola výlučne vaša kreativita. Ak si však grafiku dáte vytvoriť špecialistom, často krát sa stáva že určitá časť loga býva vypožičane z iných prác. Zadávatelia grafických prác to nemajú odkiaľ zistiť.

Základom je zmluva. Dá sa jednoducho predísť takýmto situáciám a to zmluvným podchytením . Pred začatím spolupráce vyžadujte uzatvorenie zmluvy s grafikom, že grafika a logo sú pôvodné a neporušujete tým práva ostatných. Grafik Vám môže udeliť exkluzívnu licenciu k svojej originálnej práci a vy môžete byť v bezpečí. Dielo potom nebude môcť použiť nikto druhý a preto sa uzatvára zmluva o dielo a licenčná zmluva. Tento krok rozhodne netreba vynechávať. Nie nadarmo sa hovorí dôveruj, ale preveruj a ak už je Vaše logo na svete, mali by sme si ho vo finálnej fáze ešte preklepnúť. Naša spoločnosť Vám s tým vie pomôcť.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 558
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 430
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 913
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 266
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 102
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 845
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 763
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 3 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 3 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 14 h
SkryťZatvoriť reklamu