SME

Telovýchovné aktivity a šport na univerzitách v zahraničí

Telovýchovné aktivity a šport na univerzitách v Budapešti a Varšave z pohľadu odborných asistentov telesnej výchovy na CTVŠ EUBA.

Odborní asistenti CTVŠ EU sme mali možnosť absolvovať zamestnanecké mobility programu Erasmus+ v Budapešti a vo Varšave, v máji v letnom semestri 2018 a o rok neskôr, v máji 2019. Obidve školy boli vysoké školy ekonomické, Univerzita Budapest Corvinus Egyetem a Škola Glowna Handlowa wo Warszawie.

Okrem spoznánia krásnych hlavných miest Maďarska a Poľska, nadviazania nových kontaktov, možností precvičiť si naše jazykové znalosti, sme boli zvedaví ako pracujú odborní asistenti telesnej výchovy na športových centrách. Kontaktovali sme riaditeľov centier telesnej výchovy, zoznámili sme sa s učiteľmi v týchto športových oddeleniach, navštívili sme zariadenia, kde výučba prebieha a oboznámili sme sa s osnovami a konkrétnymi športovými disciplínami, ktoré majú študenti na výber. Na základe týchto poznatkov môžeme porovnať spôsob výučby telesnej výchovy v Budapešti, vo Varšave a u nás v Bratislave.

Na všetkých troch univerzitách športové centrá zastrešujú študentov z celej univerzity. To znamená, že konkrétne hodiny sú určené pre všetkých študentov, všetkých jej fakúlt, predovšetkým pre tých, čo majú TV povinnú, ale aj pre tých, ktorí ju už, alebo ešte, povinnú nemajú, alebo pre tých, ktorí chcú dobrovoľne konkrétne hodiny TV navštevovať. Udeľovanie kreditov, forma povinnej a nepovinnej TV je úplne rovnaká na všetkých troch univerzitách. Podobne ako u nás na Slovensku sa nepodceňuje význam pohybových aktivít na vysokých školách a je o ne veľký záujem.

V Budapešti je počet členov centra TV a športu 15, vo Varšave 19 a u nás v Bratislave je momentálne 10 odborných asistentov a dvaja externí zamestnanci. Žiaľ, všetky tri školy, ktoré sú školami štátnymi, sú z nášho pohľadu poznačené totalitným režimom. V porevolučných rokoch po roku 1989 bol v školstve vo všetkých troch krajinách nedostatok financií. Samotná výučba telovýchovných aktivít (otázka či vôbec zachovať určitú formu telesnej výchovy na vysokých školách), ďalej športoviská, telocvične, bazény a v neposlednom rade osnovy aj aktivity a snaženie samotných učiteľov telesnej výchovy boli takpovediac „na chvoste záujmu“ v rebríčku pozornosti, ale hlavne financovania zo strany štátu. Výsledkom je okrem iného aj to, že ani jedna z univerzít nemá vlastnú všestrannú športovú halu, kde by mohla prebiehať výučba čo najväčšieho športov. V Budapešti aj vo Varšave je to aj preto, že univerzity sú v centre hlavných miest a v ich okolí by sa na výstavbu takejto haly voľný priestor našiel asi len veľmi ťažko. Majú posilňovne a malé pohybové štúdiá alebo malé telocvične, ktoré sú buď v priestoroch univerzity, alebo v jej blízkosti. Školy sú preto nútené prenajímať ďalšie vhodné priestory na niektoré druhy športov.

V Budapešti nás zaujala, okrem klasických športových disciplín, aj možnosť výberu takých aktivít ako latinskoamerické tance, moderné tance alebo napríklad jazdectvo. Tieto formy sú poskytované študentom v externých zariadeniach s externými inštruktormi. Všetky ostatné športy sú veľmi podobne zamerané aj vo Varšave a v Bratislave. Vo Varšave ponúkajú študentom okrem iných aktivít hodiny nordic walkingu. Varšava je mestom zelene a parkov a hneď pri univerzitnej budove sa nachádza jeden z nich a tak študenti vybehnú priamo na prechádzky v rýchlom tempe z areálu školy do nádherného parku. Varšava má krásny výučbový bazén, nachádzajúci sa priamo v historickej hlavnej budove školy, v ktorom, v čase našej návštevy, prebiehala mohutná rekonštrukcia. Je vhodný na výučbu pre neplavcov alebo aquaaerobik. Pre študentov vo Varšave sú k dispozícií aj kurzy jachtingu a splavov. Podobne ako u nás v Bratislave sú ponúkané splavy na Malom Dunaji, na Vltave alebo kaňoning a rafting v Slovinsku, organizujú ich samotní učitelia telovýchovných centier. Aj zimné telovýchovné sústredenia pre študentov z Budapešti a vo Varšave sú organizované podobne. Sú to zájazdy do talianskych Dolomitov alebo rakúskych Álp, ale na rozdiel od Bratislavy celé sústredenie vedú externí lyžiarski inštruktori. Naše centrum organizuje zimné telovýchovné sústredenia v lokalitách Slovenska a zatiaľ poskytujeme celú organizáciu aj lyžiarsky a snowboardový výcvik my, odborní asistenti CTVŠ.

V súvislosti s výučbou TV treba podotknúť, že všetky športové aktivity, ale hlavne tie, ktoré využívajú prenajaté priestory, sú situované do blízkosti budovy univerzít, aby študenti nestrácali veľa času cestovaním. To je však ale „achillova päta“ súčasných veľkých miest. Naša univerzita má krásnu zrekonštruovanú telocvičňu spolu s exteriérom v podobe polyfunkčného ihriska na Horskom parku, avšak vzdialenosť od sídla univerzity je, vzhľadom na nešťastnú dopravnú situáciu v Bratislave, pre výučbu telovýchovných aktivít našich študentov skôr veľké negatívum.

Ostatné dva roky naše centrum TV a športu ponúka študentom možnosť turistiky, ktorá prebieha blokovou výučbou. Každé tri týždne, vždy v piatok vyrážajú študenti s vedúcim športu na túru v okolí Bratislavy.

Veľký dojem v Budapešti a vo Varšave na nás však urobili nasledovné momenty a postrehy, na ktoré by sme radi upozornili v našom krátkom porovnaní:

V Budapešti nás zaujala nádherná historická budova a interiér auly Korvínovej univerzity práve po rekonštrukcii, ktorá sa nachádza priamo v centre Budapešti, vedľa známej tržnice a tiež promenády pri Dunaji a na Váci utca (ulice), snáď najznámejšej ulici v Budapešti. Ďalej je to moderná knižnica, s možnosťou využitia počítačov a internetu, umiestnená na niekoľkých poschodiach novej hlavnej budovy školy. Posilňovne a telocvične sú k dispozícií hneď vedľa hlavnej budovy školy v suterénoch priľahlého internátu.

Varšava nás tiež milo prekvapila historickou hlavnou budovou školy s krásnymi priestormi, kde sa schádza vedenie a rektorát, a s najstaršou knižnicou v Poľsku, na streche ktorej sa nachádzajú úle s včelami – výsledný projekt, o ktorom rozhodli samotní učitelia a zamestnanci školy hlasovaním. Rok pred tým, v takomto hlasovaní, vyhral projekt obnovenia záhrad a parkov okolo hlavnej budovy. Vďaka takýmto zaujímavým projektom dokáže vedenie školy zatraktívniť a skrášliť svoju alma mater. A boli to aj bufety a jedálne, čo nám takpovediac vyrazilo dych. V moderných interiéroch samoobslužným systémom ponúkajú za veľmi prijateľné ceny veľký sortiment jedál a nápojov na vysokej úrovni.

S členmi športového centra z Budapešti sme sa opätovne stretli v našom vzdelávacom zariadení školy vo Virte pri Komárne v júni 2018. Strávili sme s nimi dva príjemné dni, keď sme sa, okrem športového vyžitia a vzájomného spoznávania sa, dohodli aj na spoločnom turnaji. Ten sa uskutočnil v septembri 2019 v Budapešti. Naši odborní asistenti Mgr. Saša Orviský a PaeDr. Ján Janík sprevádzali náš futbalový tím z radov študentov – futsalistov. Turnaj mal vysokú úroveň a okrem mužstiev z Bratislavy a z Korvínovej univerzity sa zúčastnili ešte dve vysoké školy z Budapešti. Skončili sme na druhom mieste.

Tým sme zavŕšili aktivity, ktoré vzišli z unikátneho projektu Erasmus+. Sme vďační za príležitosť a možnosť nadviazať takúto úspešnú činorodú spoluprácu, ktorá nás obohatila v mnohých smeroch a vyústila do ďalších spoločných projektov. Na oboch univerzitách nás členovia športových centier prijali veľmi srdečne. Vymenili sme si navzájom mnoho pracovných skúseností, viedli sme konštruktívne rozhovory o stave a problémoch športu na školách v minulosti, v súčasnosti, ale boli to hlavne otázky týkajúce sa smerovania a vývoja TV a športu na školách do budúcnosti. Veríme, že sa nám podarí pozvať v letnom semestri aj študentov a členov centra TV a športu z Varšavy, z vysokej školy ekonomickej v Prahe, a podarí sa nám zorganizovať turnaj štátov V4 u nás v Bratislave, na pôde našej univerzity.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 19 066
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 926
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 955
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 434
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 424
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 936
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 9 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 9 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu