SME

Darujte kúsok Slovenska

Kde stráviť čas so svojimi blízkymi a ako objaviť nevšedné miesta.

Špania Dolina (Zdroj: Dušan Beňo)

Medzinárodný tím autorov edície Spectacular Slovakia cestuje po Slovensku už viac ako 20 rokov. Každoročne objavuje miesta, kde môžete zažiť niečo nové. V tomto článku nájdete zopár nápadov na výlety aj tipy, ako si pomocou bedekrov Spectacular Slovakia čo najlepšie naplánovať vlastný výlet.

Vďaka obsahu v anglickom aj slovenskom jazyku môžete nevšedným darčekom potešiť svojich blízkych zo Slovenska či priateľov zo zahraničia. Darujete im nielen kúsok Slovenska, ale aj seba samého vďaka času, ktorý spolu strávite (v prípade, že sa na cestu za objavovaním Slovenska vyberiete spoločne). Ak pri dnešnom nákupe na stránke www.spectacularslovakia.sk použijete heslo spectacular15off ušetríte až 15 percent.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Okolo Slovenska

Pri plánovaní niekoľkodňového výletu je dobré mať po ruke celoslovenský bedeker v angličtine alebo v slovenčine. Ak chcete vidieť tie najznámejšie miesta u nás, inšpirovať sa môžete itinerárom, ktorý navrhli samotní autori.

Prvý deň: Bratislava
Jazda historickým vláčikom (prípadne o niečo dlhší výlet loďou do Danubiany alebo Devína), Dóm sv. Martina, Bratislavský hrad, otvorená ochutnávka výberu 100 najlepších slovenských vín v múzeu na Hlavnom námestí (www.salonvin.sk ) a večera v niektorej z reštaurácii s výhľadom na mesto (www.veza.sk, www.u-f-o.sk, www.skybar.sk, www.lindner.de, www.restauraciahrad.sk).

Druhý deň: Banská Štiavnica
(skoro ráno presun Bratislava-Banská Štiavnica: 2 h, 170 km)
Návšteva podzemia (štôlňa Glanzenberg priamo pod centrom mesta alebo štôlňa v Banskom múzeu v prírode), Epicentrum lásky, Kalvária.
Alternatíva: hľadanie kryštálov v Geoparku Šobov

Čítajte viac o Slovensku v edícii knižných sprievodcov Spectacular Slovakia Bedeker Slovensko: Príbehy, ktoré inde nenájdete Čítajte 

Tretí deň: Gemer
(skoro ráno presun Banská Štiavnica-Domica: 2:15 h, 163 km; podvečer presun Betliar-Košice: 1 h, 76 km)
Domica (vrátane plavby po jaskynnej riečke), Betliar, Krásnohorská jaskyňa (zážitková prehliadka so základným jaskyniarskym výstrojom).
Alternatíva: Ochtinská aragonitová jaskyňa

Štvrtý deň: Košice
(podvečer presun Košice-Tokaj: 1h, 58 km)
Košický zlatý poklad, Hala umenia, Dóm sv. Alžbety (aj krypty a výstup na vežu), podvečer ochutnávka vín v Košiciach, prípadne v Tokajskej oblasti).

Piaty deň: Spiš
(skoro ráno presun Tokaj-Spiššský hrad: 1:40 h, 136 km resp. Košice-Spiššský hrad: 0:51 h, 75 km)
Spiššský hrad, Levoča (hradby, Chrám sv. Jakuba s výstupom na vežu, Múzeum špeciálneho školstva –prekvapí interaktívnymi prvkami).

Šiesty deň: Turistika
(skoro ráno presun z Levoče do jednej z potenciálnych destinácií: Slovenský raj (0:17 h, 20 km), Tatranská Lomnica (0:29 h, 59 km), Jasná-Chopok (1 h, 95 km), Zverovka (1:28 h, 123 km))
Pre aktívny oddych spojený s turistikou existuje na severe Slovenska niekoľko alternatív: túra v Slovenskom raji (príp. prielom Hornádu), návšteva Vysokých Tatier s lanovkou na Lomnický štít, Demänovská dolina s jaskyňami a následnou jazdou na Chopok, hrebeňovka v Roháčoch).

Siedmy deň: Návrat do Bratislavy
(hneď ráno postupný presun do Bratislavy z oblasti, kde skončíte predošlý deň: Slovenský raj (3:30 h, 365 km), Tatranská Lomnica (3:30 h, 350 km), Jasná-Chopok (3 h, 300 km), Zverovka (3:20 h, 310 km))
Vlkolínec a Oravský hrad (aj plavba na plti).
Alternatíva: Čičmany a Bojnice.

Ak si chcete pripraviť vlastný program, priamo v bedekri si označte miesta, ktoré by ste chceli navštíviť. Plánovanie vám uľahčia aj otváracie hodiny, ktoré sú uvedené pri každej pamiatke či prehľadné informácie o ďalších blízkych atrakciách.

Predĺžený víkend ako darček

V prípade, že plánujete kratší výlet a nechcete cestovať po celom Slovensku, s výberom zaujímavých miest a atrakcií vám pomôžu naše regionálne bedekre. Pokrývajú Bratislavu, Košice, Trnavu, Nitru či Trenčín. Horúcou novinkou (zatiaľ iba v angličtine) je bedeker Tatras. Spája celý región od Oravy cez Liptov a Tatry po Spiš, a dokonca v ňom nájdete tipy na atrakcie v Zakopanom a okolí. Na rozdiel od celoslovenského vydania popisujú regionálne bedekre jednotlivé oblasti a atrakcie v nich oveľa podrobnejšie.

Predĺžený víkend v Trnave a okolí (zdroj Trnava Travel Guide):

  • Piatok: Trnava – raňajky v Synagóga café, katedrála, Centrum súčasného umenia, mestská veža, laser game, akvapark; alternatíva: kaštieľ v Dolnej Krupej a ochutnávka medoviny, prípadne degustácia vína na úpätí Malých Karpát.
  • Sobota: Smolenice – jaskyňa a hrad, Skalica – plavba Baťovým kanálom a trdelník; alternatíva: túra na Molpír v Smoleniciach, jazda na koni a prehliadka barokového žrebčína v Kopčanoch.
  • Nedeľa: Múzeum holokaustu v Seredi, neogotický kaštieľ v Galante a procedúry v piešťanských kúpeľov (kúpeľ s masážou v historickej Irme alebo bahenný zábal priamo v kúpeľoch).
  • Pondelok: Orechová Potôň - Slovakia ring, Dunajská Streda - Therlampark; alternatíva: splav Malého Dunaja a Malkia zoo park v Orechovej Potôni (v pondelky však býva zatvorený, takže návštevu Malkie si naplánujte na iný deň).

Predĺžený víkend v Trenčianskom kraji (zdroj bedeker Trenčiansky kraj):

  • Piatok: Trenčín (Trenčiansky hrad, mestská veža, výletná loď na Váhu, pustovnická jaskyňa na Veľkej Skalke; alternatíva cez víkendy: simulátor letov na trenčianskom letisku).
  • Sobota: Bojnice (zámok, Prepoštská jaskyňa, zoo, vyhliadková veža alternatíva: sokoliarske predstavenie, logická hra Mysterium Bojnice, procedúra v kúpeľoch)
  • Nedeľa: priemysel a hrady (Valaská Belá – ukážka tradičnej výroby skla, Čachtice – hrad a ochutnávka miestneho vína; alternatíva: Baňa Cígeľ - fáranie banským vláčikom, Beckov).
  • Pondelok: Pružinská Dúpna jaskyňa, kúpele Trenčianske Teplice s prenocovaním v dome na strome; alternatíva túra cez Vršatecké bralá, kúpele Nimnica.

Predĺžený víkend v Nitre (zdroj Bedeker Nitra):

  • Piatok: Dražovce, Kalvária, výlet na Zobor.
  • Sobota: hrad, prechádzka mestom, synagóga, divadlo/diskotéka na Mostnej.
  • Nedeľa: Poľnohospodárske múzeum, botanická záhrada, ochutnávka medoviny v Múzeu medoviny.
  • Pondelok: beh okolo rieky Nitra, Hidepark, letné kúpalisko prípadne vyhliadkový let.

Tento článok vám prináša Edícia bedekrov Spectacular Slovakia.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu