SME

Upracte si v právnych záležitostiach, advokáti poradia zadarmo

Ste v karanténe, doma s deťmi alebo pracujete z domu? Nepremeškajte príležitosť poradiť sa mailom s advokátom zdarma.

Ste v karanténe, doma s deťmi alebo pracujete z domu? Nepremeškajte príležitosť poradiť sa mailom s advokátom zdarma.

V rámci preventívno-zdravotných opatrení ostalo veľké množstvo ľudí v domácnostiach. Zatvorené sú obchodné centrá, obchody, ako aj prevádzkárne poskytovateľov služieb. Aj advokátske kancelárie pracujú v obmedzenom režime a snažia sa agendu vybavovať elektronicky alebo telefonicky.

Práve v tejto situácii je však vhodný čas si okrem skríň a garáže upratať aj v právnych záležitostiach.

Slovenská advokátska komora vám ponúka možnosť poradiť sa s advokátom bezplatne. Stačí si na stránkewww.sak.sk vybrať spomedzi zapojených advokátov a elektronicky mu zaslať popis svojej situácie a prípadne príslušné dokumenty. Advokát vám spätne zašle posúdenie vašej záležitosti a radu, ako v nej ďalej postupovať v rozsahu približne jednej strany veľkosti A4. Predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie dokumentov a podaní, ani iné úkony voči súdu. Komunikácia s advokátom podlieha povinnosti mlčanlivosti.

Ako postupovať:

  1. Spíšte situáciu v akej sa nachádzate, snažte sa stručne, ale presne a nič nevynechať.
  2. Ak disponujete dokumentmi v elektronickej podobe, alebo ich viete zoskenovať či odfotiť, pripojte ich k mailu.
  3. Na stránkewww.sak.sk v časti „právna pomoc v karanténe“ si vyberte advokáta a zašlite mu pripravené veci mailom.
  4. Čakajte na odpoveď, mala by byť v rozsahu okolo jednej A4 strany a prísť do 7 dní. Pôjde o právnu radu a nasmerovanie ako by ste mali riešiť svoju právnu situáciu. Predmetom bezplatnej právnej pomoci nie je spisovanie podaní na súdy a iných listín.

Slovenská advokátska komora je samosprávna stavovská organizácia, ktorá združuje všetkých advokátov pôsobiacich na Slovensku. Základnou úlohou advokácie je pomáhať uplatňovať ústavné práva a záujmy fyzických a právnických osôb. Preto každoročne organizujeme Deň advokácie, v rámci ktorého advokáti poskytujú bezplatnú právnu pomoc. Minulý rok sa podujatie konalo v 12 mestách, do akcie sa zapojilo 115 advokátov a pre právnu radu si prišlo takmer 750 občanov.

Tento rok nie je z preventívno-zdravotných dôvodov možné toto podujatie usporiadať formou osobných konzultácií, preto ponúkame možnosť právnej porady s advokátom ONLINE formou.

Ambíciou advokácie je aj touto formou prispieť k právnemu prostrediu na Slovensku, ktoré má vzbudzovať dôveru a právne istoty občanov, podnikateľov, firiem a iných subjektov, v zákonnosť právneho poriadku a činnosť justície. V tejto komplikovanej situácii, aká vznikla v súvislosti so šírením koronavírusu, chceme ponúknuť pomocnú ruku a poskytnúť ľuďom radu, ako môžu riešiť svoje právne problémy, alebo im predchádzať. Poradíme vám s problémami ktoré vznikli v súvislosti s aktuálnou situáciou, ale aj s takými, ktoré vás trápia dlhodobo.

Advokáti poradia v každej oblasti práva, najčastejšie otázky sa v minulých rokoch týkali pozemkov, susedských vzťahov, rozšírené sú aj otázky k vyživovacej povinnosti k maloletým a úprava práv a povinností k maloletým po rozvode.

Rozprávali sme sa aj s predsedom Slovenskej advokátskej komory JUDr. Tomášom Borecom:

Pán predseda, znamená advokát a právnik to isté?

Každý advokát je právnik, ale nie každý právnik je advokátom. Právnikom je ten, kto ukončil vysokoškolské štúdium na právnickej fakulte. Ak sa chce právnik stať advokátom, má pred sebou ešte dlhú cestu. Musí sa zamestnať u školiteľa – advokáta, pod ktorého dohľadom sa bude 3 roky pripravovať na prácu advokáta, následne musí vykonať náročné skúšky a zložiť advokátsky sľub, ktorým sa zaviaže k bezúhonnosti a spoľahlivosti. Advokát má disciplinárnu aj hmotnú zodpovednosť za svoje konanie, musí byť poistený pre prípad, že by v rámci výkonu svojho povolania spôsobil škodu.

Prečo by mal mať každý svojho advokáta?

Takmer všetky úkony nášho každodenného života nesú so sebou právny následok. Je preto dobré, ak máte pri sebe advokáta, s ktorým si môžete Vaše kroky skonzultovať a odborne sa poradiť. Advokát je bojovníkom za Vaše práva. Často býva jedinou osobou, ktorá je na Vašej strane a hľadá všetky možnosti, ako Vám pomôcť pri riešení Vašej situácie. Zastupuje Vaše práva a záujmy a v prípade, ak sú Vaše práva alebo slobody ohrozené, poukazuje na protizákonný stav.

Nemám na advokáta peniaze. Čo v tomto prípade?

Už v momente vstupovania do zmluvných vzťahov a záväzkov, akými sú napríklad kúpa či predaj nehnuteľnosti, podpisovanie zmlúv a tlačív plné odkazov na paragrafy, zakladanie firiem a mnohé iné, je potrebné myslieť na to, aké významné právne dôsledky z nich pre Vás vyplynú. Počiatočné výdavky na advokáta sa môžu ukázať v závere ako jedna z najlepších investícií. Ušetria Vám viac ako len financie, vyhnete sa chybným rozhodnutiam a prípadným súdnym sporom.

Ako si vybrať advokáta?

Výber advokáta je dôležitý krok. Musíte mu úplne veriť, preto je dobré vybrať si ho na základe referencií, odporúčaní, odbornej špecializácie, jazykových znalostí a regionálnej pôsobnosti. Slovenská advokátska komora vedie zoznam všetkých advokátov pôsobiacich na Slovensku, zoznam je verejne dostupný nawww.sak.sk .

Slovenská advokátska komora – advokáti na vašej strane

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 211
  2. Každý piaty zomrie 9 158
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 780
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 401
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 812
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 510
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 696
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


3 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 13 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 13 h
SkryťZatvoriť reklamu