SME

Hľadá sa Technická Superstar medzi študentmi

Porotcami sú Technická univerzita v Košiciach a spoločnosť U. S. Steel Košice.

KOŠICE. Voláme ich aj generácia Z. Deti narodené po roku 2000, ako aj tie narodené o pár rokov skôr, sú neustále prilepené k obrazovkám všetkého druhu. Knihy čítajú na elektronických čítačkách, priateľstvá si formujú na sociálnych sieťach, cédečká sú pre nich už dávno out,pretože hudbu počúvajú cez Spotify.

Ako u mladých ľudí, zvyknutých na konzum rôzneho druhu, ktorí majú technologickú výbavu, ako ešte nikto pred nimi, vyvolať záujem o to, aby boli prospešnými pre iných a pokúsili sa svojím pričinením ovplyvniťsvet v budúcnosti .

Spoločné dielo

Veda nemusí byť len veľkou neznámou, slovom z učebníc, ktoré vzbudzuje prílišný rešpekt. Zmeniť myslenie mladých, aktívne ich zapojiť, ukázať im, že objavovanie vedy a technických predmetov môže byť vzrušujúce.

Na to všetko môžu študenti stredných a vysokých škôl nadviazať vďaka novému vzdelávaciemu projektu Technické talenty 2020+.

Ten má ukázať, ako môžu škola a priemysel ponúknuť spoločné riešenia pre každodenné problémy i globálne výzvy. Úspešných záujemcov neminie atraktívna finančná odmena.

Program je spoločným dielom Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie (FMMR) Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) a jedným z najväčších zamestnávateľov na východnom Slovensku spoločnosti U. S. Steel Košice.

Päť možností výberu

Do programu sa môžu zapojiť predovšetkým tretiaci a štvrtáci stredných škôl a taktiež študenti TUKE.

Vybrať si môžu z kategórií: Obehová ekonomika - buď kreatívny v recyklácii, Materiály modernej doby – steelový svet technológií, Energetika – kde v pekle je energia, Environmentálne inžinierstvo – bráň zelenú hranicu. Poslednou z možností je špeciálna kategória: Každá úspešná cesta sa začína správnym rozhodnutím.

Každý z projektov má svojho lídra.Záujemcovia sa môžu prihlasovať pomocou online formulárahttps://fmmr.sk/projekt-vzdelavania/ .

Do prihlasovacieho formulára musia vložiť svoju prácu na jednu z vybraných tém v rozsahu minimálne jednej normostrany.

V závere každého mesiaca sa stretne trojčlenná odborná komisia zložená z odborníkov FMMR a priemyselnej sféry U. S. Steel Košice a vyberú 3 – 6 najlepších prác. Každého z úspešných uchádzačov čaká finančná odmena 200 eur.

Každý rok 50-tisíc eur

Spojenie FMMR a U. S. Steel Košice v tomto projekte nie je náhodné, úzko spolupracujú už 20 rokov, teda od času, kedy americká hutnícka firma prišla do Košíc.

U. S. Steel Košice je rozhodnutý pokračovať v prispievaní na rozvoj fakulty. „Plánovanú podporu fakulty sme sa rozhodli navýšiť o 50 000 eur ročne. Na podporu hľadania, udržania a rozvoj technických talentov, vrátane poskytovania štipendií vybraným študentom, tak alokujeme v priebehu nasledujúcich piatich rokov 250 000 eur,“povedal prezident U. S. Steel Košice James Bruno.

Pokračoval, že hlavným cieľom projektu je pritiahnuť k technickým štúdiám najtalentovanejších mladých ľudí zo Slovenska a zabezpečiť tak kvalitnú pracovnú silu aj pre hutnícky sektor.

„Sme svedkami náročnej pandémie, ale aj svedkami snahy Európskej únie znižovať karbonizáciu nášho priemyslu. Preto je dôležité prichádzať s novými nápadmi a byť úspešní nielen v oceliarenskom priemysle, ale zároveň prinášať nové myšlienky a nápady pre ochranu životného prostredia,“ doplnil prezident Bruno.

Dobre nastavená spolupráca

Rektor TUKE profesor Stanislav Kmeť verí, že projekt je tou správnou cestou, ako v mladých ľuďoch vzbudiť záujem o štúdium techniky na vysokých školách.

„V tomto úsilí nás nezastavila ani pandémia COVID-19, počas ktorej sme prešli na online vzdelávanie s využitím moderných komunikačných technológií,“ poukázal rektor Kmeť.

Príklad fungovania dobre nastavenej kooperácie medzi FMMR a U. S. Steelomfunguje, opísala dekanka fakulty, docentka Iveta Vasková.

Keď vypukla koronavírusová pandémia, FMMR sa so svojimi študentmi rozhodla pomôcť košickým zdravotníkom, vrátane tých z Univerzitnej nemocnice L. Pasteurav Košiciach .

Pre jej personál z I. stomatologickej kliniky vyrobili ochranné štíty, ktoré vznikli za výraznej podpory spoločnosti U. S. Steel Košice a prostredníctvom nich putovali aj do centier pre deti a rodiny.

Projekt končí v októbri

DekankaVasková vo svojom vyjadrení pokračuje : „U. S. Steel Košice podporuje v rôznych formách mnohé projekty fakulty, medzi ktoré patrí budovanie špičkových vedeckých laboratórií, modernizácia a rekonštrukcia učební“.

Spolupráca oboch partnerov je tiež dôkazom ako možno prepojiť štúdium s praxou. „Oceňujeme najmä, ževysoko kvalifikovaní odborníci z radov zamestnancov U. S. Steel Košice sa aktívne zapájajú do výučby našich študentov, ako aj študentov partnerských stredných škôl, a to formou populárno-náučných prednášok.“

Projekt trvá od 1. januára do 31. októbra 2020 . Doposiaľ bolo ocenených 37 prác, z toho 22prác prihlásili do projektu študenti stredných škôl a 15 prác študenti vysokých škôl.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 068
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 547
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 16 003
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 987
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 557
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 474
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 975
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 426
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 11 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 11 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 21 h
SkryťZatvoriť reklamu