SME

Ako si pozrieť svet, pomôcť a neminúť peniaze?

S pandémiou sa viac začalo používať nielen slovo dobrovoľníctvo, ale aj čo to znamená byť dobrovoľníkom a kde všade sa dá pomáhať

Dobrovoľnícky team 2020.Dobrovoľnícky team 2020. (Zdroj: KERIC)

Veľa ľudí pomáhalo počas pandémie svojim susedom, starším ľuďom, pri testovaní atď. Oveľa aktívnejšie sa začalo rozprávať o dobrovoľníctve v médiách. Dobrovoľníctvo je slovo, ktoré sa stalo trvalou súčasťou nášho slovníka. Každý človek môže robiť dobrovoľníka v svojom blízkom okolí, ale sú aj možnosti, ako byť dobrovoľníkom v zahraničí a na dlhšie obdobie.

KERIC, ako občianske združenie sa venuje podpore dobrovoľníctva v regióne Kysúc a vysielaniu dobrovoľníkov do celého sveta už 18 rokov. Vysielanie dobrovoľníkov do celého sveta sa deje za podpory rôznych projektov. Podpora je dôležitá najmä preto, aby človek, ktorý chce vycestovať ako dobrovoľník nemal s touto činnosťou finančné náklady. KERIC spolupracuje s grantovými programami ERASMUS+, Európsky zbor solidarity a EU AID Volunteers.

Najskôr by som rada charakterizovala jednotlivé programy:

ERASMUS+ je program Európskej Únie, ktorý finančne podporuje cestovanie mladých ľudí od 18 do 30 rokov na mládežnícke výmeny, na školenia a tréningy a na dobrovoľnícke projekty od 2 týždňov do 12 mesiacov. Projekty sú väčšinou v krajinách Európskej Únie a v krajinách, ktoré susedia s EÚ. Tento rok je posledný rok programovacieho obdobia 2014 – 2020 a tak sa realizujú posledné projekty pod týmto programom.

KERIC môže vyslať na 12 mesiacov jedného dobrovoľníka do Brazílie do mesta Porto Alegre, kde bude dobrovoľník pracovať s deťmi počas voľnočasových aktivít. Projekt má začať v januári 2021. Ďalším projektom, kde môžeme vyslať je Honduras, mesto Tegucigalpa a projekt v organizácii, ktorá pracuje s mentálne postihnutými ľuďmi. Projekt je na 8 mesiacov a predpokladaný začiatok v januári 2021. V minulosti sme už na tento projekt vysielali dobrovoľníčku a projekt bol veľmi úspešný a prínosný pre všetkých.

Európsky zbor solidarity je program, ktorý nadviazal na dobré skúsenosti s Európskou dobrovoľníckou službou z projektu ERASMUS+ a poskytuje ešte viac priestoru pre mladých ľudí od 18 do 30 rokov získať praktické skúsenosti z práce v rôznych tipoch organizácií, spoznať nové krajiny a naučiť sa nové jazyky. V rámci tohto programu máme možnosť vyslať dobrovoľníkov do Arménska, Gruzínska, Grécka, na Island, do Talianska. Priebežne projekty pribúdajú a o aktuálnych ponukách informujeme na našej facebookovej stránke https://www.facebook.com/KERIC.Cadca alebo na online alebo osobných stretnutiach v KERICu. Podrobné informácie o aktuálnych projektoch môžete získať aj od kolegyne Lenky Hruškovej na mailovej adrese lenka@keric.sk.

Veľa vysokých škôl začína výuku až od októbra a pokiaľ by ste chceli zažiť svoj prvý dobrovoľnícky projekt ešte v septembri, tak máme možnosť vyslať 3 dobrovoľníkov na september do Grécka do organizácie FILOXENIA na ekologický projekt.

EU AID Volunteers je pre KERIC úplne nový projekt. V poslednom roku sme prešli úspešným, ale celkom náročným certifikačným procesom, v rámci projektu Volunteering for humanity, aby sme sa stali vysielajúcou organizáciou pre tento projekt. Teraz môžeme vysielať dobrovoľníkov na projekty, ktoré majú humanitárny charakter a môžeme vysielať ľudí bez vekového obmedzenia. Na rozdiel od projektov ERASMUS+ a ESC, kde sa nepredpokladajú od účastníkov žiadne predchádzajúce profesionálne skúsenosti a skôr sú projekty zamerané na získanie skúseností, tak projekt EU AID volunteers je určený pre ľudí, ktorí už v nejakej oblasti pracujú, majú skúsenosti a radi by svoje skúsenosti využili na pomoc a rozvoj organizácií v rozvojových krajinách. Práve v tejto chvíli máme podaný projekt, v ktorom žiadame finančnú podporu na vyslanie dobrovoľníkov do Ugandy, Palestíny, Equádoru, Indie, Indonézie a Saint Vincent.

Spoločným menovateľom všetkých vyššie spomínaných projektov je, že dobrovoľníkom umožnia prežiť v novej krajine dlhšie obdobie. Získajú možnosť „pracovať“ a pomáhať ako dobrovoľníci v rôznych tipoch organizácií. Zoznámia sa s miestnou komunitou, kultúrou a ľuďmi. Podelia sa so svojimi skúsenosťami a nadobudnú nové skúsenosti. Naučia sa nový jazyk. Cestujú po nových krajinách a nepotrebujú na to žiadne extra financie, pretože projekty sú podporené z fondov Európskej Únie.

Ďalšia časť našej činnosti je hosťovanie dobrovoľníkov v KERICu na Kysuciach. Napríklad v poslednom školskom roku sme hosťovali 13 dobrovoľníkov z Vietnamu, Rakúska, Francúzska, Equádoru, Anglicka, Turecka, Indie a Mjanmarska. Dobrovoľníci na Kysuciach pravidelne spolupracovali s 24 školami. Spolupráca spočívala v asistencii na hodinách cudzích jazykov, kde úlohou dobrovoľníkov bolo motivovať študentov pomocou rôznych metód neformálneho učenia ku komunikácii v cudzích jazykoch a pomôcť im odbúrať stres z komunikácie. Tiež dobrovoľníci vedú kurzy detskej angličtiny v KERICu a kurzy svojich jazykov. Tento rok plánujeme otvoriť angličtinu, nemčinu, taliančinu, portugalčinu, španielčinu a francúzštinu. Zápis sa uskutoční od 16. do 18.9. od 14:00 do 17:00 v KERICu.

Veľmi podstatnou časťou práce dobrovoľníkov v KERICu je spolupráca s inými organizáciami, kde pomáhajú. V minulom školskom roku to boli Dom seniorov Park, Stružielka, Atletický klub Čadca, Šachový klub Čadca, Futbalový klub v Krásne nad Kysucou, Atletický klub Stará Bystrica, Charita v Čadci.

Ďalej sme organizovali rôzne diskusné podujatia a národné večery v našej kaviarni Le Petit Café. Vzdelávacie workshopy v KERICu aj mimo na tému rasizmu a xenofóbie a množstvo iných aktivít. Počas špeciálnej pandemickej situácie na jar sme veľa aktivít preklopili do online verzií a pokračovali sme v novej forme v našich aktivitách.

V tomto období pripravujeme začiatok nového školského roka, pripravujeme sa na hosťovanie a vysielanie nových dobrovoľníkov a tešíme sa na nové výzvy, ktoré tento medzinárodný svet prináša.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 907
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 297
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 159
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 866
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 719
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 6 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 6 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu