SME

Prehnané sporenie pri servise auta ohrozuje vašu bezpečnosť

Firemná flotila je jednou z najdrahších položiek. Dá sa však efektívne nastaviť tak, aby náklady na správu boli čo nižšie.

„Ako prvé radíme spoločnostiam preveriť celkové náklady na správu vozového parku. Mnohé totiž zabúdajú na skryté položky, všetky servisné náklady, ako aj čas zamestnanca strávený starostlivosťou o auto popri inej práci, ale tiež benevolentne nastavené zosobnenie za škody na vozidle," hovorí Michal Duška, obchodný riaditeľ Arval Slovakia.

Arval Slovakia radí: nezabúdajte na skryté položky

Celkové náklady na vozidlo nezahŕňajú v sebe len cenu za obstaranie vozidla, ale aj komplexnú správu od servisných úkonov, cez poistenie až po časový rámec zamestnanca, ktorý dostal auto na starosť. To sa dotýka najmä firiem, ktoré si spravujú svoju flotilu samé. „Obstarávacia cena vozidiel tak vôbec nemusí byť dominantná z pohľadu TCO - teda celkových nákladov. Rozhodujú všetky položky, aj tie skryté, ktoré sa do celkovej ceny premietajú," tvrdí obchodný riaditeľ Arval Slovakia. A aj keď ide často o vysoké náklady, firmy by si mali pri servisovaní auta dávať pozor na prehnané sporenie a znižovanie nákladov. „Pri prehnanom sporení môže dôjsť k ohrozeniu bezpečnosti vozidla i šoféra. Na druhej strane platí, že nie vždy všetko najdrahšie je aj najlepšie. V tomto sa firmám rozhodne oplatí operatívny lízing. Sme v tom experti," dodáva Michal Duška. Poukazuje tak na dobrý prehľad trhu, ale aj dlhoročnú prax, ktorú Arval Slovakia počas svojej činnosti získal a dodáva: „Vieme, kde sa dá auto kvalitne servisovať za ekonomicky výhodných podmienok. Máme prehľad, odborníkov a aj ľudí, ktorí manažujú sieť našich partnerov. Klientom tak vieme odporučiť, poradiť a vybaviť kvalitný servis vozidiel za slušné peniaze.“

Ako zlepšiť stav vozidiel?

Starnutie vozového parku nespomalíte, no pracovať sa dá s jeho opotrebením. Ak sa firma o svoj vozový park dobre stará a zamestnanci jazdia podľa predpisov výrobcu vozidla, auto ostáva v dobrej kondícii dlhší čas. Častým problémom však pri firemných autách ostáva to, že vodiči sa k nim nesprávajú šetrne, ako by sa správali k vlastnému majetku. Podľa obchodného riaditeľa pomáha ak firma pre zamestnancov zavedie pozitívnu motiváciu alebo zosobnenie škôd na vozidle. „Pokiaľ ľudia necítia hrozbu, že im budú škody zosobnené, správajú sa k auto menej šetrne, obzvlášť, ak ho po vypršaní zmluvy k operatívnemu lízingu neplánujú odkúpiť. Poznám prípady, kedy naši klienti zaviedli prísnejšie podmienky a stav vozidiel sa u nich výrazne zlepšil," hovorí Michal Duška.

Správna jazda rozhoduje, tvrdí Arval Slovakia

Ako by teda mali vodiči správne pristupovať k riadeniu a celkovej údržbe vozidla? Podľa obchodného riaditeľa musia dodržiavať štandardné pokyny výrobcu, ale najmä sa musia naučiť správne jazdiť. Existujú na to rôzne kurzy defenzívnej alebo efektívnej jazdy, či školenia, ako sa naučiť jazdiť plynulo, lepšie sledovať premávku a prispôsobovať jazdu. „Okrem školení vieme klientom ponúknuť aj našu GPS službu, pri ktorej vidia skóre alebo prehľad jázd. Na základe týchto dát vedia ako zefektívniť jazdu z pohľadu opotrebovania vozidla, ale aj z pohľadu spotreby pohonných látok, vidia tiež akých majú vodičov, či sú opatrnejší a zodpovednejší, alebo sú agresívnejší. Toto skóre vidia pri každom vodičovi, ale aj v priemere za celú firmu. Dáta navyše vieme porovnať medzi klientami v rámci celého nášho vozového parku," opisuje Michal Duška.

Vozidlo meňte každé 3 až každých 5 rokov

Ideálny čas na výmenu vozového parku je podľa odborníka niekde medzi tromi až piatimi rokmi:„Výmena závisí aj od predmetu využitia konkrétneho vozidla. Samozrejme existujú aj autá, ktoré sú vo firmách využívané extrémne málo, tie je možné využívať aj dlhšie. V momente, kedy využívate vozidlo pri väčších nájazdoch viac ako päť rokov, významne narastú náklady na servis, údržbu vozidla, ale aj iné položky. Vtedy hovoríme už o neefektívnej správe vozového parku," dodáva obchodný riaditeľ. Staršie vozidlo rovnako spotrebuje aj viac pohonných hmôt či strojárskych kvapalín.

Viac informácií nájdete na: www.arval.sk.

O spoločnosti Arval Slovakia:

Spoločnosť Arval Slovakia, člen finančnej skupiny BNP Paribas, bola založená v roku 2004. Špecializuje sa na operatívny lízing automobilov s plným servisom pre malé, stredné podniky a veľké spoločnosti a patrí medzi lídrov na trhu. Svojim zákazníkom poskytuje fleetové riešenia na mieru, odborné poradenstvo, 24-hodiný zákaznícky servis a plnú starostlivosť o vozový park klienta. Klienti majú k dispozícii online služby My Arval, ktoré prehľadne združujú informácie o vozovom parku spoločnosti. Spoločnosť je držiteľom ocenenia Slovak Superbrands za rok 2018 a 2019.

O spoločnosti Arval:

Spoločnosť Arval vznikla v roku 1989 ako člen globálnej finančnej skupiny BNP Paribas. Špecializuje sa na poskytovanie lízingu automobilov pre malé a stredné podniky a veľké spoločnosti. Svojim klientom poskytuje fleetové riešenia na mieru, ktoré optimalizujú pracovné zaťaženie ich zamestnancov a umožňujú outsourcing všetkých rizík spojených s prevádzkou vozového parku. Arval poskytuje odborné poradenstvo a plnú starostlivosť o vozové parky svojich klientov s viac ako 1 257 662 vozidlami v správe v 29 krajinách sveta, v ktorých zamestnáva viac ako 7 025 pracovníkov.

Arval je zakladajúcim členom skupiny Element-Arval Global Alliance, ktorá je celosvetovým lídrom v oblasti operatívneho lízingu a spravuje viac ako 3 milióny vozidiel v 50 krajinách sveta. V rámci skupiny BNP Paribas sa spoločnosť Arval radí medzi hlavné podnikateľské aktivity retailového bankovníctva.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 698
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 113
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hľadáme ľudí, ktorí pocestujú od Himalájí po Amazóniu a budeme ich za to platiť.


INZERCIA 3 h

Podnikateľov môžu zaskočiť neuhradené faktúry zo silných exportných trhov.


INZERCIA 3 h

Architektonický unikát v dedine Alberobello navštevujú turisti z celého sveta.


INZERCIA 3 h
SkryťZatvoriť reklamu