SME

Dvanásť bezpečných ostrovov na tohtoročnú letnú dovolenku

Organizácia EBD hodnotila prírastok nových nakazených a bezpečnostné opatrenia.

(Zdroj: Laura Velasco, unsplash.com)

Plánovanie letných dovoleniek je v plnom prúde. Vďaka očkovaniu by toto leto mohlo byť cestovanie jednoduchšie. Organizácia European Best Destinations (EBD), ktorá spolupracuje s turistickými organizáciami po celej Európe, každoročne vyhlasuje tie najzaujímavejšie miesta starého kontinentu.

K jej zoznamom pribudol výber najbezpečnejších ostrovov, ktoré sú pripravené privítať dovolenkárov. Kľúčové faktory výberu zahŕňali nízku incidenciu nových prípadov ochorenia COVID-19 a prijaté opatrenia na zabránenie šírenia vírusu. Ostrovy v zozname nevyžadujú karanténu pre zaočkovaných alebo cestovateľov s negatívnym výsledkom PCR testu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Madeira, súostrovie Madeira, Portugalsko

Najväčší ostrov z rovnomenného súostrovia v Atlantickom oceáne by mal do konca mája zaočkovať všetkých svojich obyvateľov. Celoročne príjemná klíma z ostrova robí vyhľadávanú destináciu, ktorá kombinuje oddych so zážitkami z rozmanitej prírody. Ak ste fanúšikmi miestneho hrdinu Christiana Ronalda, v najväčšom meste súostrovia Funchal určite nevynechajte jeho sochu a múzeum.

Dovolenka na ostrove Madeira >>

2. Porto Santo, súostrovie Madeira, Portugalsko

Druhý z obývaných ostrovov portugalského súostrovia je síce rozlohou neveľký, no jeho 9 kilometrov dlhá piesočnatá pláž je úchvatná. História ostrova je spätá s moreplavcami, dokonca tu vraj istý čas pobudol aj Krištof Kolumbus pred svojou cestou za zaoceánskymi objavmi. V najväčšom meste ostrova Vila Baleira je mu venované aj múzeum. Okrem plážových aktivít môžete vyskúšať thalassoterapiu alebo si zahrať golf.

3. Antipaxos, Grécko

Ostrov s rozlohou iba 4 km2 je so svojimi plážami a tyrkysovým morom skvelou destináciou pre nerušený oddych. Relatívne bezpečie navodzuje fakt, že ostrov má oficiálne iba 20 obyvateľov. Na Antipaxos sa ľahko dopravíte loďou z prístavov na susedných ostrovoch Paxos, Gaios alebo Korfu.

4. Corvo, Azorské ostrovy, Portugalsko

Najmenší z Azorských ostrovov je vďaka svojmu vulkanickému pôvodu a nedotknutej prírode rajom na krásne scenérie a turistiku bez davov. Corvo sa môže pýšiť svetovým prvenstvom v zaočkovaní 100 % svojich obyvateľov, ktorých tu žije len niečo málo cez 400. Vďaka lodnému spojeniu so susedným ostrovom Flores a pravidelným leteckým linkám z najväčšieho mesta Azorov Ponta Delgada je ľahko dostupný.

5. Kréta, Grécko

V rámci príprav na letnú sezónu si Kréta dala záležať na opatreniach, ktoré zaistia bezpečnosť turistov. Faktom je, že ostrov patrí medzi oblasti, ktoré pandémia zasiahla menej. Cestovný ruch tvorí v Grécku vysoké percento HDP, preto krajina medzi prvými avízovala podmienky a opatrenia, ktoré jej v rozbiehajúcej sa sezóne umožnia privítať dovolenkárov. Najväčší z gréckych ostrovov je mixom kultúr, ktoré po sebe zanechali rozsiahle kultúrne a architektonické dedičstvo. Za návštevu určite stojí najväčšie mesto Heraklion, starobylé ruiny Agios Nikolaos či mestá Rethymno a Chania.

Dovolenka na ostrove Kréta >>

6. Flores, Azorské ostrovy, Portugalsko

Spolu s ostrovom Corvo sú od európskej pevniny najvzdialenejšie, dokonca na ostrove Flores je najzápadnejší bod celého európskeho kontinentu. Blízkosť zlomu dvoch tektonických platní (severoamerickej a euroázijskej) na ostrove zanechala pozostatky vulkanickej činnosti, hlboké údolia a horúce pramene. Všadeprítomná zeleň a pokoj vás bude lákať vypnúť telefón a užívať si relax odpojený od sveta.

7. Malta

Stredomorský ostrov to myslí s rozbehnutím dovolenkovej sezóny naozaj vážne. Maltský minister turizmu naznačil, že ostrovná krajina by chcela každému turistovi, ktorý na ostrove strávi aspoň 2 noci v 5* hoteli poskytnú “vreckové” 200 €. Motivácia navštíviť Maltu je aj bez príspevku veľká. Od pestrej histórie, ktorú najvýraznejšie pripomínajú maltskí rytieri, cez nádherné zátoky, prírodu až slnečné počasie do neskorej jesene.

Dovolenka na ostrove Malta >>

8. Korfu, Grécko

Jednotlivé vlny pandémie zasiahli Korfu v porovnaní s inými časťami Grécka a Európy len minimálne. Korfu je rodiskom nedávno zosnulého britského princa Philipa a stal sa útočiskom pre cisárovnú Sisi, po ktorej ostala na ostrove zachovaná spomienka vo forme paláca Achilleón. 217 kilometrov pobrežia lemuje cez 50 pláží, mnohé s ocenením modrou vlajkou za čistotu.

Dovolenka na ostrove Korfu >>

9. La Gomera, Kanárske ostrovy, Španielsko

Jedinečná príroda a božský pokoj ďaleko od davov (aké za bežných okolností smerovali na Tenerife alebo Gran Canariu) sú najväčšie lákadlá ostrova La Gomera. Ostrov pretkáva viac ako 600 kilometrov turistických trás, ktoré prechádzajú cez husté lesy, lúky aj kopce. Milovníci prírody budú nadšený z miestneho nedotknutého ekosystému, ktorý je vyhlásený za biosférickú rezerváciu.

Dovolenka na ostrove La Gomera >>

10. Korčula, Chorvátsko

Šiesty najväčší chorvátsky ostrov kedysi patril Benátčanom a neskôr Grékom. Niekedy označuje za “malý Dubrovnik”, najmä pri pohľade na stredovekú architektúru v starom centre mesta Korčula. Chorváti sa už roky snažia o uznanie faktu, že Marco Polo sa narodil na ostrove Korčula a nie v Benátkach. V meste Korčula je cestovateľovi a moreplavcovi venované múzeum v dome, ktorý sa považuje za miesto jeho narodenia.

Dovolenka na ostrove Korčula >>

11. Menorka, Baleárske ostrovy, Španielsko

Podobne ako La Gomera, aj Menorka je zaradená medzi biosférické rezervácie. Lokálna administratíva na Menorke kladie veľký dôraz na zachovanie prírodnej rozmanitosti ostrova. Možno aj to je dôvodom, prečo si v porovnaní s Malorkou alebo Ibizou drží punc pokojnejšej dovolenkovej destinácie. Objavujte nádherné zátoky s priezračnou vodou a opustenými plážami.

Letná dovolenka na Menorke >>

12. Cyprus

Od 10. mája Cyprus povolil vstup bez povinnej karantény pre turistov z viac ako 60 krajín, ktorí sa preukážu negatívnym PCR testom alebo potvrdením o očkovaní. Stredomorská klíma na ostrove Cyprus, nádherné pláže a zaujímavá krajina ponúkajú ideálne možnosti na dovolenku. Pestré pozostatky z časov minulých sú spájané s legendami o bohyni lásky Afrodite, ktorá sa mala zrodiť z morskej peny na pláži v blízkosti mesta Paphos. Pláž nesie Afroditine meno a symbolom miesta jej zrodenia je masívna skalnatá formácia.

Dovolenka na Cypre >>

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu