SME

Nezabudnite na škárovačku

V druhom diele nášho seriálu o rekonštrukcii kúpeľne sme sa dostali k lepeniu obkladov a výberu toho najvhodnejšieho lepidla.

Kúpeľňu máme v tomto štádiu takmer hotovú, zostáva už len záver, ktorý patrí škárovačkám. Tie nielenže dobre vyzerajú, ale spolu s ďalšími systémovými riešeniami Mapei zabezpečujú ochranu konštrukcií pred vodou a vlhkosťou. Pomôžeme vám aj s nimi.

Škárovačky prichádzajú na rad celkom na koniec, keď je položená dlažba nalepená na podklad. Práve vtedy si totiž vyberáte farebnosť, ktorou chcete vyplniť škáry vzniknuté pri položení dlažby. Vtedy je čas na cementovú škárovaciu maltu Ultracolor Plus, ktorá sa používa na celú plochu. V tom istom čase siahnite aj po sanitárnom silikónovom tmeli Mapesil AC, ktorý však rieši styk podlahy so stenou, aj dilatačné a pružné škáry.
Pred škárovaním škáry vyčistite, odstráňte z nich všetok nevhodný materiál, to znamená aj zvyšky lepidla. Použiť na to môžete oceľový nôž („orezávatko“), no pri práci s ním musíte dávať pozor, aby ste obklad alebo dlažbu nepoškodili. Bezpečnejšie je použiť drevenú či plastovú špachtľu alebo klinok.

Škárovacia malta musí byť na dlažbe použitá vždy, slúži totiž na vyplnenie škár, ktoré vzniknú pri lepení, je to akési dizajnové prepojenie obkladu so škárou. Tie môžu byť rôznej šírky, záleží to od toho, ako sa rozhodne zákazník či obkladač s projektantom.

Ultracolor Plus je na slovenskom trhu jedinečná škárovacia malta, nakoľko je nesmierne univerzálna, rýchloschnúca, a jej použiteľnosť je od šírky 2 až do 20 milimetrov. Má hydrofóbny efekt, protiplesňovú technológiu, je odolná voči UV žiareniu, má nízku nasiakavosť. Zaručuje taktiež rýchle tuhnutie a vysychanie, bez tvorby výkvetov, ktoré vznikajú pri štandardných škárovacích maltách,“ hovorí Tomáš Jariabka zo spoločnosti Mapei. Tento výrobok je určený na škárovanie obkladových prvkov z keramiky, terakoty, kameňa, sklenenej mozaiky amramoru. Povrch škáry je po vytvrdnutí kompaktný, takmer nenasiakavý, preto umožňuje jednoduchú a ľahkú údržbu.

V ponuke spoločnosti Mapei sú aj epoxidové škárovacie malty na výplň pevných škár medzi keramickými obkladovými prvkami alebo sklenenou mozaikou. Práce s nimi zvládne aj zručný domáci majster. Povrch škáry je totiž po vytvrdnutí dokonale hladký a úplne nenasiakavý, vďaka čomu spĺňa veľmi prísne požiadavky na hygienu. Škáry tak majú výrazne menší sklon ku zašpineniu a vzniku plesní. Epoxidové škárovacie malty preto ocenia aj tí najnáročnejší z vás. Profesionáli, ale ani domáci majstri sa nemusia obávať náročnosti ich spracovania. Mapei ponúka vo svojom sortimente epoxidovú maltu Kerapoxy CQ, ktorá sa vyznačuje jednoduchým spracovaním a ľahkou údržbou.

Bez ohľadu na zvolený typ doplňte vždy škárovaciu hmotu silikónovým tmelom Mapesil AC na výplň pružných a dilatačných škár. Dostupný je v 34 farebných odtieňoch a v transparentnom variante. Tento tmel na acetátovej báze je 99 percentným silikónom s minimálnym obsahom rozpúšťadla, čo v konečnom dôsledku znamená, že po jeho vyprchaní nevznikajú mikropóryči vzduchové bubliny. Tie by totiž mohli byť miestom, kde vzniká pleseň alebo sa tam dostáva vlhkosť a voda.
Medzi obkladačmi si Mapesil AC získal obľubu predovšetkým svojou dokonalou kvalitou a spoľahlivosťou.

Aký je postup? Podobne ako pri lepidle, aj tu je veľmi dôležité – dokonca ešte dôležitejšie - čítať návod na použitie. Farebná cementová malta obsahuje veľa polymérov a pigmentov. Preto musíte dbať na to, aby ste dodržali presný pomer miešania. Množstvo vody uvedené na balení je potrebné zapracovať do zmesi, premiešať prvýkrát, nechať postáť nech zaberie chémia, uvoľnia sa polyméry a rozpustia sa pigmenty. Po troch až piatich minútach premiešajte po druhýkrát. Vtedy je zmes pripravená na použitie a môžete ju naniesť do škáry.

„Aplikujte ju gumenými hladítkami, ktoré má spoločnosť v Mapei taktiež v portfóliu. Zmes nanášajte diagonálne na škáru a na koniec nezabudnite zahladiť obkladačským molitánom, kde sa začistí celý povrch. Škárovacia hmota sa totiž pri aplikácii môže dostať aj na plochu obkladu, preto sa potom musí začistiť molitanom na to určeným, aby tam nezostali zvyšky,“ radí Tomáša Jariabka.
Všetky potrebné výrobky z dielne Mapei nájdete v stavebninách Woodcote, ktoré majú svoje pobočky po celom Slovensku i v susednej Českej republike, ako aj v obchodnej sieti BEK Profi Centrum.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 707
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 724
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 538
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 831
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 025
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 016
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 678
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 6 170
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 5 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 19 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu