reklama

Slovensko ako najrýchlejšie starnúca krajina EÚ. Odmenou bude rast výdavkov na dôchodky

Podľa najnovšej Správy EK o starnutí populácie sa Slovensko ocitá na prvých priečkach najrýchlejšie starnúcich krajín v Únii. Takže túto správu by ste si mali čítať, (nielen) ak máte dnes medzi 20 a 30 rokmi.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Sme mladí, ale už iba krátko

Slovensko je momentálne jednou z najmladších ekonomík medzi krajinami Európskej únie. Vyplýva to z porovnania populácie na Slovensku vo veku nad 64 rokov s populáciou vo veku od 20 do 64 rokov.

Avšak o necelých päťdesiat rokov nás čaká presný opak.

V súčasnosti pozitívne čísla vekovej štruktúry obyvateľstva ovplyvňujú dva faktory – nízka pôrodnosť a rastúca stredná dĺžka života.

Zatiaľ čo v roku 2019 pripadali na jedného človeka vo veku nad 64 rokov takmer štyria ľudia v produktívnom veku, v roku 2070 bude na takéhoto seniora pripadať ledva 1,6 človeka (a to sú tam, prosím, zarátané aj deti!).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obyvatelia vo veku nad 80 rokov budú tvoriť až 14,6 percenta z celkového počtu obyvateľov Slovenska, pričom ešte v roku 2019 predstavovala táto skupina iba 3,3 percenta.

Zjednodušene povedané, keď už ani dnešné odvody nestačia financovať dôchodky, tak ako sa bude financovať prvý pilier o 40 alebo 50 rokov?

Obrázok blogu

Slovákov ubúda

Slovensko by malo za obdobie päťdesiatich rokov zaznamenať pokles populácie na úrovni 13,6 percenta. Na porovnanie – Českú republiku čaká pokles počtu obyvateľstva o 4,4 percenta. Obrovský pokles populácie predikujú analytici aj Poľsku na úrovni 18,8 percenta a Maďarsku na úrovni 8,7 percenta. Iba Rakúsko zaznamená do roku 2070 nárast populácie o 4,1 percenta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Silný tlak na dôchodky

Správa hovorí jednoznačne – čísla predikujú nepriaznivý demografický vývoj, ktorý so sebou okrem iného prinesie enormný nárast výdavkov na dôchodky. Tie vzrastú z 8,3 percenta HDP v roku 2019 na 14,2 percenta HDP v roku 2070.

Ľudia, ktorí sa nevenujú otázke svojej budúcnosti na dôchodku a sú v súčasnosti v produktívnom veku, sa o niekoľko desiatok rokov ocitnú pred vážnym problémom. V rozpočte sa budú ťažko hľadať chýbajúce peniaze na dôchodky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrovský nárast nás čaká vo vekovej kategórii nad 65 rokov. V roku 2019 tvorilo túto vekovú kategóriu 16,3 percenta obyvateľov. Ak nenastane žiadna zásadná zmena, v roku 2070 sa tento počet takmer zdvojnásobí a bude predstavovať 31,7 percenta obyvateľstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Celý obrázok vývoja dotvára pokles počtu obyvateľstva v produktívnom veku z 63,1 percenta v roku 2019 na 50,2 percenta v roku 2070.

Problém však nie je len ubúdajúce obyvateľstvo na Slovensku. Európsku úniu čaká do roku 2070 pokles populácie o 5,2 percenta. Počet obyvateľov by tak mal klesnúť na 424 miliónov, pričom v roku 2019 mala Únia vyše 447 miliónov obyvateľov.

Tak ako s dôchodkami?

Priebežne financované piliere, kde mladá pracujúca generácia odvodmi financuje dôchodky seniorom, sa tak ocitnú pod enormným tlakom. 

Druhý pilier má pomôcť tento tlak zmierniť, keďže funguje na inom princípe, nezávislom od demografie – pracujúci ľudia si vytvárajú vlastné úspory, ktoré na dôchodku čerpajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa v rebríčkoch udržateľnosti najlepšie umiestňujú krajiny so silným druhým (kapitalizačným) pilierom a minimalistickým prvým (priebežným) pilierom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

***

Miroslav Kotov

predseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností

Miroslav Kotov
Miroslav Kotov 

Upozornenie podľa zákona č. 43/2004 Z. z.: S uzatvorením zmluvy s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou je spojené aj riziko a doterajší alebo propagovaný výnos portfólia dôchodkového fondu v jej správe nie je zárukou budúceho výnosu portfólia dôchodkového fondu. Činnosť dôchodkovej správcovskej spoločnosti je pod dohľadom Národnej banky Slovenska.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  52x

V druhom pilieri si na svoje dôchodky sporí viac ako 1,8 milióna občanov a úlohou dôchodkových správcovských spoločností je zodpovedná správa úspor. A komunikácia. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

reklama

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu