SME

Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát

Po príjemnejšom a zdravšom bývaní túži každý z nás.

Je jedno, či bývate v dome alebo paneláku, zdravé prostredie môžete vytvoriť takmer kdekoľvek. Pomôžu vám v tom zelené technológie, ktoré šetria vašu peňaženku i planétu. So zelenou hypotékou dokonca ušetríte rovno trikrát!

VÚB sa rozhodla ako prvá banka na Slovensku podporovať výhodnejšou hypotékou tých, ktorí stavajú či rekonštruujú v súlade s nízkoenergetickým štandardom. Obytné domy či administratívne budovy totiž už len svojou prevádzkou spotrebujú takmer 40% celosvetovej energie. Budovy s nízkou spotrebou energií sú tak jedným z efektívnych riešení, ako môžeme prispieť k zníženiu emisií a pomôcť aj v boji s klimatickými zmenami.

1. úspora: 100% zľava z poplatku za zelenú hypotéku

Už nemusíte čakať na akcie banky, kedy sa znížia poplatky za hypotéku, pretože teraz ju vo VÚB banke môže mať bez poplatku každý, kto pri stavbe či rekonštrukcii využije zelené technológie.

Ktoré zelené technológie banka akceptuje?

  • nízkoenergetické, resp. pasívne domy v energetickej triede A1 a A0
  • solárne kolektory na ohrev vody
  • fotovoltaické články na výrobu elektrickej energie
  • rekuperačné jednotky
  • kotly na biomasu

Samozrejme nejde len o poplatok. Vyššia hodnota nízkoenergetickej a udržateľnej “zelenej” budovy znamená možnosť vyššej hypotéky či výhodnejšej sadzby. Zároveň tým znižujete náklady na opravy, ktoré sa na bežných stavbách prejavia už po niekoľkých rokoch. Nehovoriac o kvalite života a zdraví, ktorú inovatívne technológie a kvalitné materiály poskytujú. Zaručujú totiž zdravé prostredie bez rizika vzniku plesní.

2. úspora: Výrazná zmena vo vašej peňaženke

Stavbu nízkoenergetických budov s inovatívnymi technológiami si väčšina mylne spája s vyššou cenou a nedostupnosťou. Opak je však pravdou. Stačí si uvedomiť, že prevádzkové náklady na energie, predovšetkým kúrenie a ohrev teplej vody, tvoria každý mesiac jeden z najväčších výdavkov. Bežná domácnosť minie ročne na energie aj viac ako 2000 eur, avšak pri nízkoenergetickom dome to môže byť len 200 eur za rok.

Keďže nehnuteľnosť slúži dlhé roky, po splatení hypotéky vám zrazu zostane v peňaženke podstatne viac peňazí. “Investovať” peniaze z vyššej hypotéky do úspor energií je jedným z najefektívnejších spôsobov šetrenia peňazí. Mnohých prekvapí, že zateplenie stien pod 30 cm je pre majiteľa z dlhodobého hľadiska strata, pretože na konci životnosti prinesie majiteľovi vyššie výdavky.

Najväčšiu úsporu na energiách je možné dosiahnuť investíciou do zateplenia, kvalitných okien s trojsklom, či solárnych kolektorov na ohrev teplej vody. „Ideálna je aj kombinácia tepelného čerpadla s fotovoltaikou a rekuperačnou jednotkou. Využitím fotovoltaických panelov na výrobu elektriny, ktorých efektivita v posledných rokoch výrazne narástla, v ieme dokonca dosiahnuť, že budovy vyrobia viac energie, ako spotrebujú na svoju prevádzku, radí Pavol Kukura, predseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy. “Dosiahnutie vysokých úspor však vyžaduje správne použitie moderných technológií, dobrý projekt s pochopením potrieb budovy či bytu a precíznu inštaláciu odborníkmi,” dodáva.

3.úspora: naša planéta

Zodpovedným prístupom pri výstavbe či rekonštrukcii domu vyhrávame všetci spolu trikrát. Okrem výhodnejšej hypotéky a úspor v peňaženke šetríme aj zdroje planéty a naše zdravie. VÚB banka vám s tým rada pomôže.

Otázka na záver pre Angeliku Farkašovú, vedúcu úverových produktov VÚB

Čo si máme pod pojmom zelená hypotéka predstaviť, čo všetko musím splniť, aby som získal spomínanú zľavu z poplatku?

Napríklad ak idete rekonštruovať rodinný dom a zainvestujete do zelenej technológie dáme vám 100% zľavu z poplatku. Pri priemernej výške hypotéky 90 000 eur, je to už celkom zaujímavá suma (viac ako tisíc eur), ktorú môžete takto ušetriť. Samozrejme vyžadujeme k tomu aj dokumentáciu, nestačí nám len povedať, že idete investovať do zelených technológií. K žiadosti potrebujete doložiť projektovú dokumentáciu k stavbe, znalecký posudok, energetický certifikát alebo iný dokument, na základe ktorého vieme posúdiť, že ide o tzv. zelenú technológiu. Do budúcnosti budeme určite k zelenej hypotéke rozširovať ďalšie benefity a tým pádom aj motivovať klientov, aby išli do zelených technológií.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 200
  2. Každý piaty zomrie 9 131
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 780
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 538
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 811
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu