SME

Hmotná zodpovednosť musí platiť už pre túto vládu

Viac odbornosti a profesionality do politiky, hovorí predseda SPOLU Juraj Hipš

Strana SPOLU cez poslanca Miroslava Kollára predkladá do parlamentu zákon o hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov. Prečo práve práve teraz?

Počas uplynulých mesiacov obyvatelia Slovenska každý deň v priamom prenose sledovali, aký veľký vplyv má konanie politikov na životy ľudí. Rozhodnutia, ktoré sa urobili - alebo ktoré sa naopak neurobili, stáli ľudí životy a živobytie. A zároveň sa ukázalo, že za tieto rozhodnutia akoby nikto neniesol zodpovednosť. Že za chaos a zlyhania, ku ktorým došlo, sa nikto nemusel zodpovedať. Žiaľ, ani táto vláda nenastavila latku vyššie a akurát potvrdila, že bežné politické mechanizmy zlyhávajú. A očividne sa nechce odlišovať ani v prístupe k plneniu sľubov. Rok sme v strane SPOLU čakali s predložením tohto návrhu, pretože sme chceli dať vláde čas realizovať svoj vlastný záväzok z programového vyhlásenia. Nestalo sa však nič. Možno si to chcú nechať na neskôr, aby sa hmotná zodpovednosť netýkala aj ich samých. To sa nám nepozdáva. Kým nebudú mať politici osobnú zodpovednosť za svoje rozhodovanie, môžu si z vládnutia beztrestne robiť osobnú show - ako sme to videli u Igora Matoviča počas pandémie.

Narážate na nákup vakcín Sputnik V?

Áno aj. Bývalý premiér konal na vlastnú päsť, bez toho, aby svoje kroky konzultoval s odborníkmi. Nakúpil neregistrovanú vakcínu, o ktorú nemajú ľudia záujem a expiruje v skladoch. Narýchlo teraz zháňame niekoho, komu môžeme 160-tisíc vakcín predať alebo ich darovať. Navyše vláda stále nepovedala ako to bude so zmluvnou klauzulou “take or pay”. Tá nás zaväzuje zaplatiť za dva milióny dávok vakcíny, bez ohľadu na to, či ich preberieme.

Zákon predkladá poslanec NR SR a člen predsedníctva strany SPOLU Miroslav Kollár. To je iba jeden hlas, má zákon šancu na prijatie?

Oslovili sme aj ďalších poslancov a poslali sme otvorený list predsedom koaličných strán. Predstavitelia strany SPOLU zákon predložili aj v minulom volebnom období. Vtedy ho dnešní koaliční predsedovia a predsedkyňa podporili. Veríme, že ich názor sa odvtedy nezmenil len preto, že teraz by sa zákon týkal aj ich samých a že za zákon ich poslanci a poslankyne zahlasujú.

Nemyslíte si, že ak by platil zákon o hmotnej zodpovednosti, politici sa budú báť prijímať ťažké alebo kontroverzné rozhodnutia?

Na Slovensku chýba v politike odbornosť a profesionalita. Ak chceme funkčné zdravotníctvo, lepšie služby na úradoch, kvalitné školstvo alebo ozajstnú podporu pre podnikateľov, našu krajinu musia riadiť ľudia, ktorí vedia ako. Takí sa nebudú báť prijímať hoci ťažké, ale správne rozhodnutia, lebo budú rozumieť čo nimi robia.

Politici radi predkladajú zákony o hmotnej zodpovednosti, keď sú v opozícii a netýkajú sa ich. Nebojíte sa, že raz sa bude tento zákon týkať aj vás?

Práve naopak, radi privítame vyšší štandard v politike. V strane SPOLU máme primátorov a starostov, na ktorých by sa tento zákon vzťahoval okamžite. Hovoríme s nimi a oni sami by boli radi, ak by bol prijatý. Rovnako ako 90% občanov, čo potvrdil aj prieskum, ktorý sme si minulý mesiac nechali vypracovať. Všetci poslanci majú teraz šancu ukázať, či to s transparentnosťou, bojom proti korupcii a zodpovednosťou myslia skutočne vážne. Verejnosť v tom má jasno.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 568
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 588
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 5 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 5 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 5 h
SkryťZatvoriť reklamu