Sála Nového Istropolisu našla inšpiráciu v Royal Albert Hall

Britskí experti zo štúdia Charcoalblue stoja aj za prestížnymi projektami v Londýne a New Yorku.

Hlavná sála Nového Istropolisu spája špičkový dizajn a najmodernejšie technologické riešenia. Organizátori získajú reprezentatívny priestor, ktorý im dá možnosť organizovať rôznorodé podujatia, či už koncerty, divadelné predstavenia alebo konferencie a veľké kongresy. Tie si doteraz v hlavnom meste len ťažko hľadali adekvátne priestory.

O vtiahnutie diváka do deja, aby domov odchádzal s pocitom úžasného zážitku, ide od začiatku aj dizajnérom interiéru a technického riešenia pripravovanej hlavnej sály Nového Istropolisu. Ísť do divadla alebo na koncert a mať pocit, že herci, hudobníci a speváci hrajú iba pre vás. Presne o to ide nielen divákom a umelcom, ale aj organizátorom podujatí a dizajnérom priestorov, v ktorých sa konajú. Práve priestory dokážu v mnohom znásobiť pôžitok z prezentovaného umenia a nielen umenia. Priestor dokáže inšpirovať aj počas odbornej konferencie či kongresu, ktoré môžu byť vďaka nemu vizuálne a zvukovo atraktívne.

Dizajn a technické riešenie sály Nového Istropolisu má na starosti Steve Roberts, riaditeľ prestížneho medzinárodného štúdia Charcoalblue, ktoré na projekte pracuje spolu so spoločnosťou Immocap a architektonickými štúdiami KCAP a Cityförster. „Pre projekt hlavnej sály Nového Istropolisu poskytujeme komplexné poradenstvo, ktoré zahŕňa koncepčné dizajnové služby od návrhu hľadiska, pódia až po technické vybavenie, vrátane návrhu dispozičného riešenia. Rovnako sa podieľame aj na akustickom a digitálnom dizajne budúcej sály,“ približuje Roberts.

Expertné štúdio Charcoalblue stojí za viacerými významnými projektami vo svete ako napríklad sieň Open Up Kráľovskej opery v Londýne, nové vlajkové divadlo Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti alebo sála Perelmanovho Centra v Svetovom obchodnom centre v New Yorku. Napriek bohatým skúsenostiam však Roberts hovorí o Novom Istropolise ako o jedinečnom priestore, ktorý zatiaľ nemá obdobu. „Nevieme o žiadnej podobnej sále, ktorá ponúka takýto flexibilný priestor a zároveň si zachováva výrazný architektonický charakter vo všetkých svojich rôznorodých konfiguráciách.“

Návštevníka vťahujú do deja

Oválna sála Nového Istropolisu s dvoma podlažiami balkónov so sedením bude pozostávať z modulárnych častí a bude sa dať flexibilne predeliť akustickými vertikálnymi stenami na tri rôzne fóra, v ktorých sa budú môcť konať podujatia paralelne. Okrem delenia sály bude flexibilný aj systém sedenia, ktoré sa bude dať prispôsobiť v počte, vo variabilite, v elevácii, či jeho odstránením v prospech uvoľnenia prízemia na státie.

„Na začiatku sme spolu so zástupcami investora a členmi tvorivého tímu navštívili viaceré referenčné európske kultúrne sály. The Royal Albert Hall v Londýne bola jednou zo sál, ktorá sa nám páčila najviac. Inšpiroval nás najmä jej tvar, vďaka ktorému sú publikum a účinkujúci skutočne v harmónii a divák sa stáva aktívnou súčasťou podujatia,“ vysvetľuje Roberts oválny pôdorys hlavnej sály Nového Istropolisu. „Každé podujatie, či už ide o umenie alebo o kongres, je v istom zmysle príbehom. Aby tento príbeh fungoval, je potrebné vytvoriť intímny vzťah medzi publikom a účinkujúcimi.“

Kultúra alebo kongres?

Keď sa v súvislosti s Novým Istropolisom hovorí o kultúrno-kongresovom centre, ide výnimočné spojenie. Ako kultúrne podujatia tak aj kongresy majú svoje špecifiká, ktoré ovplyvňujú aj dizajn priestorov, v ktorých sa konajú. Skĺbiť tieto potreby do jedného kompaktného priestoru nebýva bežné. V hlavnej sále Nového Istropolisu sa však budú môcť konať až 3 rôzne podujatia v jednom čase, pričom kultúrno-kongresové centrum ponúkne okrem toho aj 20 – 30 menších konferenčných miestností, kde sa tiež môžu konať ďalšie menšie eventy a stretnutia.

Pre konanie eventov bude zaujímavý aj foyer s multifunkčným využitím vďaka viacúrovňovému členeniu. „Kongres aj umenie sú svojím spôsobom istými formami komunikácie, či už je to verbálna komunikácia ako napríklad diskusia na konferencii, alebo neverbálna komunikácia, keď dav fanúšikov tlieska svojej obľúbenej kapele. Sme presvedčení, že sme navrhli skvelú sálu pre všetky typy eventov,“ hovorí Roberts, podľa ktorého bolo najväčšou výzvou zohľadniť všetky požiadavky trhu a zadávateľa do takej kompaktnej budovy.

Zásadný je pritom čas, za ktorý je možné zmeniť dispozície sály. „Pre úspech sály je kľúčová rýchlosť, s akou sa dajú realizovať aj veľké rekonfigurácie priestoru. V Novom Istropolise sa aj takéto veľké úpravy stihnú cez noc, pričom veľa zmien a preskupení bude možné stihnúť aj počas obedovej prestávky, či dokonca prestávky na kávu.“

Návrh novej sály si môžete v krátkom videu.

Načítavam video...

Riešenie flexibility a multifunkčnosti hlavnej sály predstavuje v Strednej Európe unikát, ktorý môže do Bratislavy prilákať aj návštevníkov z okolitých krajín, no moderným európskym štandardom bude zodpovedať celý objekt nového kultúrno-kongresového centra.

Technologické vybavenie sa nebude týkať iba sály, ale aj zázemia, ktoré má dnes veľmi prísne nároky na dispozičné riešenie a vybavenie, čo súčasný objekt Domu odborov nedokáže ponúknuť. Jedným z tých úplne základných je napríklad už samotné umiestnenie sály na úrovni terénu, čo je veľmi dôležité pri zabezpečovaní a zásobovaní podujatí s rôznymi nárokmi na logistiku. Dva parkovacie doky pre kamióny tak budú môcť byť priamo integrované do zásobovacej časti budovy z Kukučínovej ulice a prepojiteľné v jednej úrovni s plochou sály. Rovnako vysoké nároky na zabezpečenie má aj sekcia stravovania, ktorá musí byť flexibilná pre obslúženie podujatí rôznych veľkostí a náležite technologicky vybavená od plynulého zásobovania, cez riešenie odvetrania a vzduchotechniky až po výdaj jedla pre účastníkov.

Schopný konkurovať najlepším

Priestory, v ktorých sa konajú či už kultúrne alebo kongresové podujatia, musia byť finančne udržateľné. Práve toto bol jeden z problémov Domu odborov, o ktorý dlhé roky nemali organizátori významných kultúrnych a spoločenských podujatí záujem a generoval viac straty ako zisku. Statický typ divadelného sedenia Veľkej sály vyhovuje len istému typu podujatí, nehovoriac o zastaralom technickom vybavení, nevyhovujúcom zázemí a logistike. Domu odborov sa v posledných rokoch darilo naplniť kapacitu iba na 8,7 % a ročne tak vygeneroval prevádzkovú stratu viac ako 250 000 Eur. Tvorcovia Nového Istropolisu si preto dali za cieľ, aby ich projekt umožnil konanie širokej škále podujatí počas celého roka – v interiéri aj v exteriéri.

Vďaka flexibilite sály a možnosti variabilne kombinovať rôzne podujatia má Nový Istropolis perspektívu byť veľmi vyťaženým bodom hlavného mesta. „Aktuálny trend je navrhovať sály, ktoré sú vyťažené ako cez deň, tak aj večer a čo najviac dní v týždni. To je aj zásadný rozdiel oproti požiadavkám 70-tych rokov, kedy bol navrhovaný pôvodný Dom odborov a jeho sála. Dnes sú nároky úplne odlišné a automaticky sa ráta s omnoho intenzívnejším využitím,“ hovorí Roberts zo Charcoalblue.

Život sa rozprúdi aj v exteriéri, keďže v rámci projektu Nový Istropolis navrhujú architekti a urbanisti niekoľko nových námestí a rozsiahly parter v prízemí objektov. Vzniknú tu nové kaviarne, reštaurácie či iné drobné služby. V porovnaní s uzatvoreným konceptom Domu odborov poskytne Nový Istropolis väčší pocit inklúzie, foyer bude otvorený počas celého dňa a v parteri bude bohato zastúpený občianskou vybavenosťou. Celé územie bude navyše zónou bez áut s jednoduchou dostupnosťou hromadnou dopravou či na bicykli, čo kvalitu verejného priestoru ešte zvýrazní.

Charcoalblue pre Nový Istropolis

Expertné štúdio Charcoalblue pripravilo v Novom Istropolise celý lokalitný program, ktorý definuje rozloženie, dispozíciu a kapacity dôležitých funkcií nevyhnutných pre prevádzku kultúrno-kongresového centra. Navrhli aj celkový koncept sály, vrátane jej tvaru a dispozície, ako aj jej vertikálne delenie na menšie sály, flexibilné riešenie rôznych set-upov sedenia až po umiestnenie a veľkosť samotného pódia. V ďalšej fáze projektu budú zastrešovať aj konkrétne technologické riešenia v sále - akustiku, ozvučenie, osvetlenie, projekčné technológie, technické zabezpečenie deliacich akustických stien a výber optimálneho typu stohovateľného alebo zasúvacieho systému sedenia.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 26 317
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 582
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 926
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 308
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 200
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 873
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 699
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 7 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 7 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu