SME

Dolár sa po stáročiach vracia tam kde vznikol – do Česka

Strieborný toliar, po česky tolar je tou mincou, ktorá dala názov doláru.

(Zdroj: Česká mincovna)

V roku 1520 začali v českom Jáchymove raziť strieborné toliare. Tieto mince sa stali také obľúbené, že ich začali napodobňovať v celej Európe a neskôr aj v zámorských kolóniách. Rozprávaním medzi cudzincami sa názov českého toliara (tolaru) vždy máličko skomolil, až sa nakoniec ustálil na pomenovaní Dolár. Českí minciari tak dali podobu aj názov asi najznámejšej mene na svete.

Dnes na skvelú tradíciu mincovníctva v Čechách nadväzuje Česká mincovna. Je to jediná mincovňa, ktorá má v Českej republike právo raziť pre Českú národnú banku obeživo – české koruny v minciach. Jedna z jej mincí – päťdesiatkorunáčka sa ešte v roku 1994 stala obežnou mincou roka v svetoznámej ankete World Coins.

Mince, ktorým rekordne stúpa hodnota

Okrem českých korún sa Česká mincovna vracia ku pôvodným koreňom českého minciarstva a pred časom začala s razením dolárových mincí. Pomyselný kruh sa uzavrel a dolár sa vrátil do svojho rodiska.

Dolárové mince z Českej mincovne sú veľmi cenné. Razia sa z drahých kovov a už krátko po emisii ich hodnota rýchlo rastie nielen medzi zberateľmi a na aukciách. Napríklad – strieborná jednouncová minca v nominálnej hodnote 1 dolár (NZD) z limitovanej edície 500 kusov, sa v čase emisie v roku 2017 predávala za približne 37€. Dnes je jej hodnota na aukciách 608 €! Za necelé štyri roky jej hodnota stúpla šestnásťnásobne!

Krásna kombinácia dvoch investičných mincí – Českého leva a Slovenského orla sa pri uvedení na trh v tomto roku predávala za 120€. Už po štyroch mesiacoch jej hodnota na aukciách stúpla na 136€. Za taký krátky čas sa zhodnotila o 14 percent. Neexistuje bezpečný bankový, alebo finančný produkt kde by sa vklady tak rýchlo a vysoko zhodnotili.

Zámerne je dôležité klásť dôraz na slovo bezpečný produkt. Česká mincovna je tou medzinárodnou garanciou bezpečnosti.

Priamo to súvisí s tým, že ak vznikne potreba, Česká mincovna odkupuje mince zo svojich emisií späť, nezriedka za vyššiu cenu ako ich predala. Dobrým príkladom je ďalšia dolárová minca, ktorá sa rýchlo zhodnotila - štvrťuncová zlatá investičná minca Český lev. Jej nominálna dolárová hodnota je 5 dolárov (NZD). V roku 2018 sa predávala za 73€. Česká mincovna ju vykupuje späť za 93€. Aj po odrátaní poplatku za spätný výkup je zhodnotenie mince 20%.

V prípade päťuncovej zlatej mince s nominálnou hodnotou 250 dolárov (NZD) Vznik Československa, ktorá sa v roku 2018 predávala za 7.560€ ju Česká mincovna vykupovala späť od majiteľov za 8.880€. Po odrátaní poplatku za výkup je zhodnotenie tejto investičnej mince 15%.

Od minulého roka má Česká mincovna svoje zastúpenie a reprezentatívnu predajňu aj na Slovensku. Predajňa je v Bratislave na Suchom mýte 1. Ale kompletný sortiment a poradenstvo je aj na webe – www.ceskamincovna.sk.

Spolu s príchodom na slovenský trh bola uvedená aj špeciálna edícia investičných mincí slovenského Orla, zameraná práve na Slovensko. Tieto investičné mince sú v zlate aj v striebre s rôznymi nominálnymi hodnotami v dolároch a rýchlo si našli miesto medzi ostatnými investičnými mincami.

Český tolar, z ktorého sa stal dolár v rôznych štátoch sveta sa po stáročiach vrátil domov a stal sa ešte cennejší ako to bolo v čase svojho vzniku. A udomácnil sa aj na Slovensku. V čase rozkývanej ekonomiky a strachu zo znehodnotenia peňazí je to dobrá správa.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. V púpave je všetko, čo potrebujete
  2. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  3. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  4. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  5. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca
  7. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych
  1. V púpave je všetko, čo potrebujete
  2. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  3. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  4. Lifehack pre domácnosť?
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. OBI rozžiarilo Zvolen na oranžovo
  8. Rozhovor s Jurajom Moravčíkom o revolúcii v strešných materiálov
  1. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 13 055
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 232
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 10 263
  4. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 9 414
  5. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 544
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 460
  7. Malé pivovary aj varenie naživo. Bratislava ožije gastronómiou 2 939
  8. V púpave je všetko, čo potrebujete 2 024
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vyšlo aprílové číslo Doma v záhrade.


INZERCIA 23 h

dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu Zelenšia eduzáhrada Špeciálnej základnej školy na ulici Malé Tatry.


12. apr
SkryťZatvoriť reklamu