Mladého podnikateľa priviedli k úspechu rodičia. Zvolili netradičnú cestu

O úspechu sa rozhoduje už v detstve.

(Zdroj: Jaroslav Novák)

Vyštudoval medicínu, ale neskončil v nemocnici ani v klasickej ordinácii. Jeho ordináciou je virtuálny priestor a ako zakladateľ softvérových firiem Virtual Medicine a Virtual Everything pomáha študentom, lekárom aj bežným ľuďom spoznávať ľudské telo.

Za svoje aktivity získal Krištáľové krídlo v kategórii Inovácie a startupy a jeho aplikácie sa používajú vo viac ako 150 krajinách sveta. Má 29 rokov, v poličke množstvo ocenení a pochváliť sa môže aj grantom Európskej komisie, ktorý získal na podporu špeciálneho modulu, ktorý dokáže zrekonštruovať snímky počítačovej tomografie a magnetickej rezonancie vo virtuálnej realite a 3D.

Nový modul už začali používať aj na Lekárskej fakulte v Košiciach, no cieľom je rozšíriť ho do bežnej medicínskej praxe. V čom je Tomáš Brngál iný a čo ho formovalo, že dokáže byť lepší ako ostatní?

Dostal slobodu a možnosti

„Vždy som miloval encyklopédie, knihy a rôzne zdroje poznatkov, napríklad aj Wikipediu, v ktorej sa aj dnes viem prelistovať od medicínskych tém až k ponorkám alebo kvantovým počítačom,“ hovorí Tomáš Brngál.

Zvedavosť, ktorú má v sebe, ho sprevádza od detstva. Najväčšou radosťou pre neho bolo niečo spoznať a niečo nové sa dozvedieť. Svet okolo bol však rovnaký aj pre iných rovesníkov. Rozdiel bol v tom, že Tomáš dostal od rodičov už veľmi skoro možnosť slobodnej voľby, čomu sa chce venovať. Zverili mu s tým aj značnú mieru zodpovednosti a musel sa s ňou naučiť narábať.

„Náklonnosť, láskavosť a záujem išli ruka v ruke s vedením k samostatnosti,“ vysvetľuje Tomáš, čo považuje za zlomové okamihy v jeho živote.

Rodičia mu dali extrémnu mieru slobody. Ak videli, že ho niečo baví, nehovorili mu, čo má robiť, čo má študovať alebo čomu sa venovať. Naopak. Boli progresívne zmýšľajúci a vždy mu pripomenuli, že je sám strojcom vlastného šťastia. Zároveň sa zaujímali o to, čo im ukázal a podporovali ho.

Pozitívny vplyv takejto výchovy na dieťa vidí aj psychologička Silvia Érseková.

„Veľakrát opakujem, že vzťah s deťmi, záujem rodiča o dieťa aj iné voľnočasové aktivity sú tie najdôležitejšie veci,“ hovorí Érseková.



BYŤ SMART JE COOL

Digitalizácia je tu a Slovensko sa mení. Sme však na tieto zmeny pripravení? To, ako bude vyzerať naša krajina o 20 rokov, záleží predovšetkým na novej smart generácii digitálne zručných ľudí, ktorí vyťažia z technológií maximum v prospech seba aj celej spoločnosti.

„Digitálne technológie nám vedia významne uľahčiť život. Sú všade okolo nás a umožňujú nám pracovať s informáciami. Našou úlohou je naučiť deti s nimi pracovať zmysluplne, skúmať ich, objavovať, vyjadrovať myšlienky a tvoriť,“ hovorí Dušan Švalek, riaditeľ Slovak Telekom.

V Telekome sme sa preto rozhodli urobiť všetko pre to, aby sme ich podporili a zlepšili podmienky pre ich rozvoj. Pridajte sa a vstúpte spolu s nami do sveta digitálneho vzdelávania novej generácie.

Všetky informácie nájdete na webe Enter.study.

ENTER micro:bit

Túžil zažiť viac

Rodičia Tomáša nepodporovali len v študovaní encyklopédií, ale aj v rôznorodých aktivitách. Chodil s nimi do prírody, na turistiku, športoval.

Pritiahli ho aj k tancu a v desiatich rokoch odišiel do Mexika s DFS Klnka na mesačné turné. V tej dobe neboli mobily bežné. Dalo sa raz za čas zavolať z telefónnej búdky na druhom konci sveta. Pre mnohých rodičov čosi nepredstaviteľné, no Tomášovi to umožnilo veľmi skoro prebrať časť zodpovednosti za svoj život.

„Deti potrebujú dostatok fyzickej aktivity, aby sa ich mozog rozvíjal,“ vysvetľuje Érseková.

Preto aj aktivity, ktoré zdanlivo nesúvisia s učením, môžu intelektuálnu schopnosť v ranom detstve výrazne stimulovať. Dôkazom je aj angažovanosť Tomáša Brngála.

Keď sa prihlásil do Lúčnice, mal 16 rokov a stal sa najmladším v súbore. Rodičia jeho všestranný rozvoj opäť podporili.

„Myslím si, že je veľmi rozumné zo strany rodiča, ak začne na dieťa primerane prenášať zodpovednosť. Lebo ak niekto stále preberá zodpovednosť za nás a nenaučíme sa ju preberať my sami za seba, len ťažko sa budeme vedieť posunúť pre nás tým správnym smerom,“ myslí si Brngál.

„Všetko je v prvom rade o hodnotách v rodine a úprimnej a láskyplnej komunikácii s dieťaťom, keď ma naozaj zaujíma jeho názor a naozaj hľadáme spoločné kompromisy. Nesnažím sa presadiť len svoj názor,“ tvrdí Érseková.

(zdroj: AR Anatomy Mockup)

Pozitívna inšpirácia ho priviedla k medicíne

Dôležitou postavou, ktorá formovala Tomáša Brngála, bol jeho starý otec, lekár. Ovládal šesť svetových jazykov a aj v čase socializmu dokázal odísť do sveta ako lekárska kapacita bez toho, aby bol členom socialistickej strany.

„Často sme sa rozprávali o operáciách, ľudskom tele či pomoci druhým. Silno ma zasiahlo, keď mu na pohreb prišli jeho bývalí pacienti. Z vďaky za to, akú hodnotu im do života priniesol, ako im pomohol. Práve vďaka nemu a takýmto momentom som spoznal ušľachtilosť lekárskeho povolania a rozhodol sa študovať medicínu,“ vysvetľuje Brngál.

Možnosť zachrániť život alebo zmierniť bolesti či ochorenie ho fascinovali rovnako ako technológie. Uvedomil si, že lekár má obmedzený pracovný čas a dokáže pomôcť len obmedzenému počtu pacientov. Naopak, ak by sa do procesu zapojili technológie, pomoc by dokázala mať omnoho väčší dosah.

Rozhodol sa preto spojiť náročné štúdium medicíny s technológiami. Skĺbiť vysokú školu, šport a rozbeh vlastnej firmy si však žiadalo veľa sebadisciplíny a obety. Vtedy Tomáš akoby našiel, čo sa v detstve naučil.

„Počas skúškového sa často stávalo, že po tanečnom vystúpení sa súbor zabával v autobuse a ja som sa musel učiť. Zatvoril som sa na toalete autobusu a študoval,“ spomína Brngál.

Maximum bral ako štandard

Tomáš Brngál sa netají tým, že štúdium medicíny bolo náročným orieškom. Okrem latinských názvov všetkých častí tela ho to naučilo aj niečo omnoho dôležitejšie.

„Uvedomil som si, že vďaka tomu lepšie zvládam stresové situácie. Na začiatku to bol šok. Štúdium bolo extrémne náročné. Anatómia bola dokonca jedinou skúškou, pri ktorej som sa pri príprave na ňu rozplakal. Učil som sa na ňu šesť týždňov vkuse a mal som pocit, že mi vybuchne hlava,“ opisuje Brngál.

Skúšky síce nezačali byť ľahšie, ale začínal si na ne zvykať. V štátnicovom ročníku už bol dokonca tak zvyknutý na tlak a stres, že lepšie znášal aj najnáročnejšie skúšky.

Hoci sa naučil, že človek nikdy nebude vedieť všetko, snažil sa robiť veci na maximum. Len preto, aby si nemusel vyčítať, že mohol urobiť viac. Oplatilo sa mu to aj neskôr v biznise.

Modrou farbou krajiny sveta (150+) kde používajú produkt Virtual Medicine. (zdroj: Google Analytics)

Základom je poznať seba a svoje limity

Laureát Krištáľového krídla pristupuje k životu aj podnikaniu inak ako mnoho ostatných mladých ľudí. Nie sú za tým motivačné knihy ani svetoví spíkri. Ovplyvnilo ho štúdium lekárskej fakulty, ktoré na prvý pohľad s biznisom vôbec nesúviselo. Významne mu však zmenilo pohľad na život, a tým aj podnikanie.

Otvorene priznáva, že škola mu dala iný pohľad na svet. Keď videl utrpenie ľudí v nemocnici či na operačke, svet zrazu vnímal v inom spektre. Keď rozbiehali firmu, neraz prišiel do práce priamo z nemocnice, kde niekto zomrel. Vtedy si najsilnejšie uvedomoval, že aj v podnikaní, hoci ide o boj, zomierajú prinajhoršom firmy, no nezomierajú ľudia.

„Človek sa môže po neúspechu poučiť, zmeniť a skúsiť znova. Ak počas operácie niekto zomrie, s tým sa už nedá robiť nič. Dostal som úplne inú úroveň pokory a náhľad na svet aj podnikanie,“ priznáva.

Aj preto vždy venoval pozornosť tomu, čo chce robiť aj čo nechce robiť, v čom je dobrý a kde musí nájsť spoluprácu.

„Z tohto pohľadu oceňujem aplikáciu Futureproof od Telekomu. Človek získa základný profil samého seba a môže sa o sebe veľa dozvedieť. Spravil som si cez ňu test a naozaj to u mňa sedelo,“ tvrdí Brngál.

Ide o aplikáciu, ktorá pomôže mladým, ak nemajú čas analyzovať samých seba alebo to nevedia. Môžu využiť systém, ktorý ich dokáže posunúť. Majú šancu dozvedieť sa o sebe niečo nové a nájsť si svoju víziu či novú cestu životom.

„Vášeň je základ, aby bol človek úspešný. Je veľmi dôležité, aby bol aj racionálny a zistil, čo sú jeho talenty a čo ešte potrebuje k svojmu cieľu. Čo mu chýba a na čo potrebuje nájsť správnych ľudí, ktorí mu pomôžu posunúť sa od vízie k uskutočneniu,“ myslí si Brngál.

Týmto krédom sa v živote vždy riadil aj on sám. Skúmal a hľadal k sebe správnych ľudí. Vášeň a nadšenie boli u neho vyvážené praktickým prístupom k životu. Presne tieto princípy si osvojil už v detstve, čo mu pomohlo splniť si sny a postúpiť k ďalším.

Viac ako polovica mladých Európanov sa bojí o svoju budúcnosť

Telekom vytvoril projekt Futureproof na podporu mladej generácie pri výbere budúceho povolania, keďže viac ako polovica mladých ľudí v Európe sa bojí o svoju budúcnosť a nevie, o aké pracovné pozície bude záujem. Jeho ambasádormi sú úspešní mladí ako Nikola Sekerešová (delegátka mladých), Tomáš Brngál (Virtual Medicine a Virtual Everything) či Sandra Sviteková (Dejepis Inak).

Futureproof chce inšpirovať a podporovať generáciu mladých ľudí a pomáhať im identifikovať vhodné povolanie aj odhaliť ich zručnosti a schopnosti, na ktorých sa dá stavať. Prináša lokalizovaný digitálny nástroj, ktorý využíva profesionálne modelovanie osobnosti a pomáha používateľom ukázať ich potenciálne kariérne možnosti. Nástroj pomáha mladým ľudom zistiť, aké sú ich vášne, talenty a osobnosť a ako môžu tieto osobné atribúty najlepšie využiť v rámci budúcej kariéry.

Na webe Telekom Futureproof je možné urobiť si test aj prečítať užitočné informácie, ako napísať pútavý životopis, pripraviť sa na pracovné pohovory či ako si vylepšiť profil na sociálnych sieťach.


Tento článok vám prináša Telekom.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.