SME

U. S. Steel nie je len dymiaci komín

Hutníci s akademikmi zlepšujú výrobu pomocou umelej inteligencie

Na pôde Technickej univerzity v Košiciach sa v piatok akademici s hutníkmi U. S. Steel Košice zaviazali k rozšíreniu umelej inteligencie pri riešení aktuálnych výziev priemyslu. Nové laboratórium AI4Steel Lab v Univerzitnom vedeckom parku TECHNICOM budú využívať odborníci na prepojenie praxe s akademickými poznatkami a smart technológiami.

„S U. S. Steelom sme doteraz spolupracovali hlavne prostredníctvom Fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie a teraz sa posúvame bližšie k moderným technológiám vďaka kolegyniam a kolegom z Fakulty elektrotechniky a informatiky,“ povedal pri otvorení laboratória rektor TUKE Stanislav Kmeť.

Zapojenie mladých tímov

Nové laboratórium je jednou z prvých príležitostí, ktorá má prepojiť umelú inteligenciu s hutníckou praxou. U. S. Steel chce v budúcnosti spolu s akademikmi vytvárať ďalše priestory a možnosti pre spoluprácu s tímami z univerzitnej pôdy.

Do procesov smart technológií chcú hutníci zapojiť aj študentov Technickej univerzity, aby firmu nevnímali len ako „veľký komín, ktorý dymí“ a v ktorej sa vyrába oceľ, ale aby si sami vyskúšali a zistili, že inovácie v hutníckom priemysle sa tvoria pomocou umelej inteligencie.

„My máme reálne dáta od samotného začiatku fungovania U. S. Steel a študenti majú teoretické znalosti. Keď to spojíme, môžeme sa výrazne posunúť ďalej. Za posledných 20 až 30 rokov sa odohralo v U. S. Steel Košice niekoľko revolúcii. Toto je ďalšia z nich, ktorá posunie výrobu ocele dopredu,“ hovorí Róbert Vandlik, manažér pre pokročilú analytiku.

Pre odborníkov, ktorí sa umelou inteligenciou zaoberajú, sú v rámci U. S. Steelu jednou z najlákavejších vecí práve reálne dáta z reálnej výroby. Procesy, ktoré naprogramujú, môžu následne vidieť priamo v oceliarni a pozrieť si naživo napríklad to, ako ich program riadi 160 ton horúcej ocele s teplotou 1600 stupňa Celzia.

„Odborníci nepracujú na žiadnych teoretických modeloch či automatických algoritmoch. Ide o reálne riadenie výroby pomocu navrhnutých smart technológií. Pred desiatimi rokmi sa vôbec nevedelo, že sa niečo také bude robiť. Máme pred sebou veľké množstvo projektov, na ktorých sa môžu podieľať aj študenti,“ hovorí Róbert Vandlik.

Dôraz na životné prostredie

Umelá inteligencia vo výrobnom procese U. S. Steelu sa zameriava aj na aktuálne otázky ochrany životného prostredia a tvorby oxidu uhličitého (CO2). Vo výrobe sa optimalizáciou procesov pomocou smart technológií dokáže spotrebovávať menej materiálu, čo celý proces zlacňuje a v jeho závere vzniká aj menšie množstvo emisií.

Na tvorbe emisií CO2 sa veľkou mierou podieľa aj energetika, čiže produkcia energie potrebnej pre energeticky náročné odvetvia vrátane výroby ocele. Inteligentné procesy však dokážu pri tom istom množstve vyrobených ton ocele spotrebovať oveľa menšie množstvo energie.

V U. S. Steele je jednou z ambícií prostredníctvom smart technológií vyrábať také procesy či materiály, ktoré vyprodukujú menej CO2. Jednou z ďalších výziev je programovať procesy tak, aby hutníci vedeli predpovedať, koľko oxidu uhličitého vyprodukuje konkrétny výrobok. Keď budú zákazníci žiadať výrobok s menším CO2, hutníci sa tomu budú vedieť prispôsobiť.

S využitím nástrojov umelej inteligencie tak budú spoločné tímy riešiť aktuálne výzvy priemyslu s cieľom zvýšiť kvalitu i ochranu životného prostredia pri zachovaní ekonomickej efektívnosti a konkurencieschopnosti výroby.

„U. S. Steel chce byť najlepším oceliarenským závodom v Európe a lídrom vo využívaní smart technológií pre priemysel. Zároveň nástroje umelej inteligencie a správne interpretované dáta prinášajú úsporu v miliónoch eur,“ dodáva prezident U. S. Steel Košice Jim Bruno.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Prioritou vzdelávania na Slovensku má byť talent
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Priesady ako zo škatuľky
  4. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  5. Každý piaty zomrie
  6. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  7. Vydrica rozšíri gastromapu Bratislavy o zaujímavé koncepty
  8. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba
  1. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  2. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  3. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  4. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  5. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Spúšťa sa online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 075
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 895
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 771
  4. Každý piaty zomrie 8 405
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 757
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 700
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 502
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 203
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Jar je obdobím obnovy a nových začiatkov, ale pre mnohých z nás tiež časom, keď sa musíme vysporiadať s jarnou únavou.


12 h

Nemusíte byť znalcom histórie, aby ste dokázali oceniť krásu. Verejnosť aj tento rok rozhodne o najkrajšej obnovenej pamiatke.


INZERCIA 22 h

Nemusíte byť znalcom histórie, aby ste dokázali oceniť krásu. Verejnosť aj tento rok rozhodne o najkrajšej obnovenej pamiatke.


INZERCIA 22 h
SkryťZatvoriť reklamu