SME

Ani najlepšia mama nevie, čo sa deje v tele jej dieťatka

Testy novorodencov pomôžu včas odhaliť zriedkavé, no o to vážnejšie ochorenie alebo predísť nežiaducim účinkom po očkovaní.

O materinskej intuícii sa popísalo veľa, no jedna vec je ešte lepšia ako tušiť, a to vedieť. Bez ohľadu na to, či ide o prvorodičku alebo matku viacerých detí, materstvo prináša do života mnoho neistoty. O to, aby najkrajšie obdobie života rodičia so svojimi bábätkami strávili v o čosi väčšom pokoji, sa teraz môžu postarať aj novorodenecké testy BabyLab.

„Každá matka má jedno najväčšie želanie – aby jej dieťatko bolo hlavne zdravé. Čerstvé mamičky majú veľa otázok, na ktoré dnes už, našťastie, vieme poskytnúť odpovede. Aj preto sme vytvorili novú produktovú líniu BabyLab určenú na diagnostiku novorodencov, ktorú rodičia nájdu na www.babylab.sk. Rodič si môže vybrať zo skupiny spoľahlivých genetických testov, ktoré mu o zdraví jeho bábätka prezradia veľa dôležitého,“ hovorí MUDr. Marta Dobáková, medicínska riaditeľka zo spoločnosti Unilabs Slovensko.

Dva unikátne testy

Starostliví rodičia už dnes v BabyLab od Unilabs Slovensko nájdu dva unikátne testy. Môžu vďaka nim napríklad včas odhaliť zriedkavé, no o to vážnejšie ochorenie alebo predísť nežiaducim účinkom po očkovaní.

Rodičia sledujú prvé kroky svojho dieťaťa s napätím, väčšina z nich si ich aj natočí, aby mali na ne pamiatku. Niektoré deti však môžu trpieť zriedkavým, ale zato závažným genetickým ochorením, ktoré znemožňuje normálny vývoj pohybových schopností a vedie k invalidite, v horšom prípade až k nutnosti trvalej podpory dýchania. „Spinálna svalová atrofia je závažné ochorenie. Hoci existuje liečba na zmiernenie prejavov, jej úspešnosť závisí od rýchleho odhalenia. Aj preto netreba čakať, kým sa objavia prvé príznaky,“ vysvetľuje MUDr. Marta Dobáková.

Genetický Test spinálnej svalovej atrofie (SMA), dokáže odhaliť ochorenie už v asymptomatickom štádiu a výrazne tak zvýšiť šance dieťatka na plnohodnotný život aj v prípade, že mu v genetickej lotérii nebolo šťastie naklonené.

Očkovanie bez strachu

Už pri párdňovom bábätku môžu rodičia tiež zistiť, ako ich dieťa bude reagovať na očkovanie vakcínami so živými oslabenými mikroorganizmami. Moderné vakcíny sú odskúšané, overené a bezpečné. Štatistika však nepustí – hoci benefity výrazne prevažujú riziko, nie každý organizmus je na očkovanie živými očkovacími látkami pripravený rovnako. Možnosť vedľajších účinkov nemožno nikdy vylúčiť. Zodpovedný rodič svoje dieťa dá zaočkovať – ostatne, očkovací kalendár v SR predpisuje do 6. roku života až 6 kôl vakcinácie – no rovnako zodpovedne sa môže pripraviť aj na prípad, že nepôjde všetko hladko.

Vďaka genetickému Testu bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) teraz možno skríningom u dieťatka vopred overiť bunkovú a protilátkovú imunitu a v prípade potreby na základe jeho výsledkov upraviť očkovací kalendár.

Odpovede aj doma

Oba testy možno zakúpiť jednoducho cez internet. Na vyhodnotenie pritom stačí jedna a tá istá vzorka – teda postačí iba jeden odber. Testy sú minimálne invazívne. Na to, aby diagnostika poskytla odpoveď na dôležité rodičovské otázky ohľadne budúceho zdravia dieťaťa, stačia len tri kvapky krvi z päty alebo pršteka dieťatka. Odber si možno objednať nielen na odberových miestach, ale je dostupný i v pohodlí domova. Krv v takom prípade môže prísť odobrať zdravotnícky pracovník už dva dni po pôrode.

Testy sa môžu vykonávať samozrejme aj neskôr. Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC) stačí podstúpiť do prvého očkovania živou vakcínou, Test spinálnej svalovej atrofie (SMA) má význam ešte aj vo veku 5 či viac mesiacov. Oba testy sú súčasťou špeciálnej ponuky BabyLab a možno si ich kúpiť aj v balíku BabyLab DUO, vďaka ktorému ušetria starostliví rodičia 21 Eur, a to priamo tu.

Tieto testy nie sú zahrnuté do prenatálneho skríningu. Ide teda o prvé vyšetrenia, ktoré podstúpi novorodené dieťatko.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 200
  2. Každý piaty zomrie 9 131
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 780
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 538
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 811
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu