SME

Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne

Máme pre vás 3 základné pravidlá, ako nakúpiť bez stresu a bez rizika

(Zdroj: Tatra banka)

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí zažívajú pravidelný predvianočný stres z nakupovania darčekov. Situáciu teraz navyše komplikujú opatrenia a obmedzenia spojené s pandémiou. Pripravili sme preto pre vás 3 jednoduché pravidlá, ktoré vám pomôžu lepšie zvládnuť predvianočný zhon, ochrániť vaše peniaze v online priestore a v konečnom dôsledku aj ušetriť.

Pravidlo č. 1: Vytvorte si nákupný zoznam

Nielenže vám to pomôže usporiadať si myšlienky a nekupovať impulzívne, ale poskytne vám to aj štruktúrovaný prehľad. Lepšie sa tak zorientujete v tom, komu a čo plánujete kúpiť a navyše budete vedieť, koľko vás to bude stáť. Nákupmi tak strávite citeľne menej času, ako je nutné. Vyhnete sa stresu a zbytočnému nákupu niečoho, čo ste vlastne nechceli. V prípade, že niektoré darčeky nemáte celkom presne dopredu vybrané, naplánujte si ich napriek tomu do nákupného zoznamu. Ponechajte im prázdne miesto, avšak zvoľte si aspoň kategóriu a cenu, ktorú ste ochotní investovať.

Pravidlo č. 2: Rozdeľte si nakupovanie na online nákupy a tie, ktoré preferujete spraviť v kamennej predajni

Online nakupovanie sa dostalo do popredia už počas prvej vlny pandémie a mimoriadne veľký záujem oň pretrváva doteraz. Nie všetko sa však dá nakupovať online. Určite to poznáte, darčeky pri ktorých potrebujete zistiť kvalitu materiálu alebo ich ovoňať, ťažko objednáte z e-shopu. Na tieto si vyčleňte už teraz samostatný čas, ktorý venujete fyzickému nákupu v kamennej predajni. Do Vianoc sa snáď obchody ešte otvoria.

Čo sa týka online nákupov, nezabúdajte na bezpečnostné riziká. Podľa odborníkov na bezpečnosť boli tento rok podvodníci na internete veľmi aktívni a s blížiacim sa vianočným obdobím určite neplánujú zaháľať. Práve naopak. Myslite preto na tieto základné tipy, ktoré vás môžu ochrániť pred zneužitím údajov či krádežou peňazí:

  • Nakupujte vždy zo zabezpečeného zariadenia a bezpečného internetového pripojenia.
  • Adresa e-shopu alebo webovej stránky, z ktorej nakupujete, by sa mala začínať magickými písmenami „https://“. Symbol zámku, ktorý sa nachádza v paneli hneď vedľa adresy by mal svietiť na zeleno.
  • Oplatí sa poznať obchodníka, u ktorého plánujete nakupovať. Ak je to pre vás nový e-shop, rýchlo si skontrolujte aspoň základné kontaktné informácie ako názov firmy, sídlo či IČO a podmienky nákupu a možnosť reklamácie tovaru.
  • Pri platbe cez internet si zvoľte taký spôsob úhrady, ktorý vám je najbližší a poznáte jeho priebeh. Nie je zvykom, aby údaje o platobnej karte pýtal predajca samotný. Platba prebieha prostredníctvom oficiálnej platobnej brány.
  • Ak chcete platiť kartou naozaj bezpečne, využívajte nové bezpečné metódy. Tatra banka napríklad ponúka vo svojej mobilnej aplikácii možnosť vygenerovania jednorazovej platobnej karty určenej len na jeden nákup. Stačí si v aplikácii kliknúť na kartu a funkciu Internetová platba. Následne získate údaje, ktoré použijete len raz na zaplatenie daného nákupu. Na ďalší nákup si vygenerujete nové číslo karty.

Pravidlo č. 3: Začnite včas

Znie to ako klišé, ale asi aj to poznáte z vlastnej skúsenosti. Čím viac niečo odsúvate a odkladáte, tým viac ste v strese. Navyše, v súčasnej situácii nemáte čas a ani okolnosti nákupov úplne vo svojich rukách. Veľa online obchodov robí uzávierky objednávok oveľa skôr, ako by sa to mohlo zdať zmysluplné vám. Nečakajte preto na poslednú chvíľu a vopred si overte, do kedy je možné na plánovanom e-shope urobiť objednávku a zároveň myslite na bezpečnosť svojich peňazí.

Naučte sa chrániť svoje peniaze #predigitalnubezpecnost (tatrabanka.sk)

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 150
  2. Každý piaty zomrie 8 852
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 188
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 799
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 731
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 896
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 9 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 9 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 9 h
SkryťZatvoriť reklamu