SME

Disruptívne inovácie sú v druhom pilieri ambicióznou cestou

Investovanie do disrupcií cez akciové fondy si vyžaduje čas a pravidelnosť.

Zhodnocovanie peňazí v druhom penzijnom pilieri je dlhodobým cieľom. Pri uzatvorení takéhoto sporenia máte desiatky rokov na budovanie finančnej rezervy. Čím dlhšie je obdobie, v ktorom investujete, tým rizikovejšie riešenia môžete zvoliť. Kým dlhopisy by mali slúžiť na ustálenie výnosov pár rokov pred odchodom do dôchodku, pre dlhodobé dôchodkové sporenie sa odporúčajú indexové či akciové fondy. Aj napriek vyššej volatilite a výkyvom trhov môžu byť akciové fondy vďaka pravidelnému a dlhodobému sporeniu cestou k maximalizovaniu výnosov sporiteľa.

Viac ako polovica Slovákov, ktorí si sporia v druhom pilieri, má svoje peniaze stále uložené v konzervatívnych dlhopisových fondoch. Podľa údajov Asociácie dôchodkových správcovských spoločností je to 55 percent zo všetkých sporiteľov. Napriek tomu, že sa ich počet znížil, vidieť, že Slováci sa stále neveľmi zaujímajú o svoje dôchodkové úspory. Videli by totiž, že tieto fondy dlhodobo patria medzi tie najmenej výkonné. Overiť si to môžu minimálne raz ročne, kedy dostávajú od svojej správcovskej spoločnosti výpis, ako sa darilo ich peniazom v predchádzajúcom roku. Napriek tomu je väčšina ľudí pasívna. Ani rok 2021 nepriniesol žiadne zásadné prekvapenia, ktoré by popierali doterajšie trendy. Úspešný bol predovšetkým pre sporiteľov v indexových a akciových fondoch. Za posledných dvanásť mesiacov dosiahli všetky indexové fondy výkonnosť nad 25 %. Nad infláciou, ktorá sa pohybuje tesne pod úrovňou piatich percent, boli aj takmer všetky akciové a zmiešané fondy.

Akcie namiesto dlhopisov

Dôchodkové fondy sa čoraz viac orientujú na akciový trh, ktorý má potenciál priniesť sporiteľom z dlhodobého hľadiska zaujímavejšie výnosy ako konzervatívne dlhopisové riešenia. Podobne ako v podielových fondoch, aj do dôchodkových fondov vstupuje téma inovácií prostredníctvom akciových fondov. Inovácie a vyšší potenciál výnosov nesú so sebou aj vyššie výkyvy fondu. Kým jeden rok môže pre akciový fond orientovaný na inovatívne technológie vykazovať nadpriemerné výnosy, v ďalšom roku sa môže situácia zmeniť. Volatilita takýchto typov fondov je však pri pravidelnom a dlhodobom investovaní žiaducim javom.„Výkyvy dobre poslúžia sporiteľovi na priemerovanie nákupnej ceny dôchodkových jednotiek nadol, keďže ich nakupuje aj v čase krátkodobého poklesu a to výhodnejšie,“ vysvetľuje Matej Varga, člen predstavenstva 365.life za oblasť riadenia investícií dôchodkových fondov.

Podobne je na tom aktuálne akciový fond 365.life , ktorý je zameraný na disruptívne akciové investície. Tie mu v roku 2020 dopomohli k výrazne vyššej výkonnosti až 14,3 %, čo z neho spravilo víťaza v porovnaní s konkurenciou. Začiatkom roka 2021 fond vykazoval rast, od februára začal klesať a vyššiu výkonnosť vykazovali konkurenčné akciové fondy. Dôvodom rozdielnosti ročných výsledkov oproti konkurencii je najmä zameranie jednotlivých fondov. Kým akciový fond 365.life sa zameriava na disruptívne technológie, konkurenčné akciové fondy sa sústredia na globálne akciové trhy, ktorých výkonnosť bola v danom krátkom období vyššia. Z hľadiska niekoľkých rokov až horizontu 30-40 rokov, čo je bežná doba sporenia v druhom pilieri, však nemožno hovoriť o nepriaznivom vývoji. Znamená to iba toľko, že vývoj týchto investícií potvrdzuje vyššie výkyvy, ako pri globálnych akciových trhoch a výraznú odlišnosť stratégie. Na globálny akciový trh má sporiteľ v našej spoločnosti možnosť sa zamerať prostredníctvom indexového fondu, ktorý má od začiatku roka 2021 výkonnosť viac ako 22 %. Z hľadiska ponuky nemá preto význam mať dva fondy s rovnakým zameraním na globálne akciové trhy, “ vysvetľuje Matej Varga.

Novinky, ktoré ešte porastú

Akciový fond 365.life sa zameriava na disruptívne odvetvia a technológie, kam radíme automatizáciu, umelú inteligenciu, blockchain, virtuálnu realitu, kyberbezpečnosť, ale aj ekologické riešenia či prelomové objavy v medicíne. Ako upozorňuje Matej Varga z 365.life , keďže koronavírusová kríza presunula mnohé činnosti do online sveta, práve inovatívne akciové investície predstavujú prínos v nasledujúcich piatich až desiatich rokoch. „Preto nám dáva zmysel investovať práve do nových technológií. Súčasnú korekciu na trhu, ktorá priniesla aj oslabenie nášho fondu, je ideálne využiť na nákupy za nižšie ceny. V nasledujúcich rokoch očakávame totiž významnejšie zhodnotenie tohto typu investícií ako majú globálne akciové trhy,“ vysvetľuje Matej Varga. Ako dodáva, v historickom porovnaní dokázali práve disruptívne akciové investície v päťročnom horizonte prekonať akciové trhy o takmer 300 percentuálnych bodov. Mnohé inovácie narušia alebo obmedzia klasické sektory (energie, fosílne palivá, finančný sektor) či priemysel posunú k ekologický riešeniam v nasledujúcich rokoch, čo zvyšuje ich potenciál na trhu s investíciami. Ročný horizont a pod výkonnosť akciových fondov so zameraním na disruptívne akcie, tak môžu byť ľahko zmazané v priebehu niekoľkých mesiacov, keď sa ich korekcia skončí a dlhodobom horizonte sporenia sa bude javiť ako nevýznamná.

(Porovnanie vývoja disruptívnych a globálnych trhov za ostatných 5 rokov, zdroj: www.365.invest.sk )

Okrem toho, v čase, keď sa svetové ekonomiky zmietajú v problémoch, je výhodnejšie mať peniaze v aktívne riadených fondoch. „Ak správcovská spoločnosť predikuje problémy, môže presúvať investície do bezpečných vôd. Pri zotavení trhov môžu rásť rovnako ako indexové fondy, prípadne aj viac,“ dodáva Matej Varga.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 754
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 537
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 447
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 588
  5. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 467
  6. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 446
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 203
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 020
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Nové pivné kúpele a bazén s tryskami a protiprúdom. Jedinečný resort s hotelovým servisom štartuje novú sezónu s novinkami.


INZERCIA 4 h

Pre všetkých ľudí čo trpia bolesťami, a majú málo relaxu, sme pripravili zvýhodnenú ponuku masážnych kresiel s dopravou zdarma.


INZERCIA 4 h

Metropolis púta pozornosť svojím vzhľadom v tvare písmena M, ale aj tým najvyšším štandardom bývania a služieb.


INZERCIA 18 h
SkryťZatvoriť reklamu