SME

Poistenie kryje aj ušlý zisk

Úspešný biznis môže zničiť jediná chyba. Čo všetko je dobré poistiť?

Majetok je prvoradý

Podnikanie v akomkoľvek odvetví otvára množstvo príležitostí a možností, na ktoré bežný zamestnanec nedosiahne. Zároveň však prináša aj riziká, ktoré je dobré eliminovať. Minimálne tie, nad ktorými prakticky nemáte žiadnu kontrolu. „Každý podnikateľ by mal mať v prvom rade poistený svoj nehnuteľný a hnuteľný majetok, prípadne zásoby. Zvláštnu pozornosť treba venovať aj veciam, ktorých poškodenie, zničenie či odcudzenie by ohrozilo kontinuitu vašej podnikateľskej činnosti,“ vysvetľuje Dušan Zemánek, riaditeľ úseku neživotného poistenia KOMUNÁLNEJ poisťovne. Zároveň zdôrazňuje, že spomínané poistenie je treba pravidelne prehodnocovať, najmä ak do majetku investujete a tým zvyšujete jeho hodnotu. „V prípade firiem, ktoré majú viacero pobočiek, je dôležité mať poistené všetky miesta podnikania alebo výkonu činnosti. Samozrejme, poistite si všetko súvisiace zariadenie, stroje, dopravné prostriedky, elektroniku, aj keby boli len prenajaté. A to aj v prípade, že vaši zamestnanci pracujú z domu a ich hlavným pracovným nástrojom je len notebook a telefón,“ radí D. Zemánek. Poistenie by podľa jeho slov nemali podceňovať ani živnostníci, či organizácie a združenia z nepodnikateľského sektora.

Poistiť môžete aj ušlý zisk

Medzi najčastejšie poistné udalosti ohrozujúce podnikanie patria požiare, záplavy, povodne či krádeže. Samotnou poistnou udalosťou to však ani zďaleka nekončí. Ak napríklad následkom požiaru prídete o strojové vybavenie, treba počítať s tým, že fixné náklady sa so zastavením výroby nestopnú. Aj počas obdobia do obnovenia vašej činnosti tak budete pravdepodobne aj naďalej platiť mzdy zamestnancov, energie, nájom či splátky úverov. „Preklenúť obdobie zastavenej výroby pomôže špeciálne poistenie prerušenia prevádzky. Najčastejšie ide o prerušenie prevádzky v dôsledku požiaru. Toto poistenie okrem fixných nákladov kryje aj ušlý zisk, s ktorým ste v rámci svojho ročného biznisplánu počítali,“ radí D. Zemánek.

Nepodceňujte zodpovednosť

Poistenie zodpovednosti je vo všeobecnosti stále podceňované. A to aj napriek tomu, že škody, ktoré by ste svojou podnikateľskou činnosťou mohli spôsobiť, môžu rádovo dosiahnuť až státisíce eur. Samozrejme, neplatí to paušálne pre každého, väčšina podnikateľov si dnes vystačí s jednoduchým riešením v podobe poistenia všeobecnej zodpovednosti. Pre špecifické pracovné činnosti je zase dôležité tzv. profesné poistenie zodpovednosti, ktoré pokrýva špecifické riziká vyplývajúce z daného povolania. Môže ísť napríklad o poistenie zodpovednosti pre notárov, účtovníkov, exekútorov alebo pre neštátne zdravotnícke zariadenia. V niektorých prípadoch dokonca určuje povinnosť poistenia legislatíva. „Obozretnosť a dobré poistné krytie je dôležité najmä v prípade výrobných závodov a firiem s viacerými zamestnancami. Vtedy je už potrebné zvažovať aj riziká spojené s výrobnými chybami či možnými zlyhaniami ľudského faktoru. Vtedy treba zvoliť vhodné poistenie mimo štandardného krytia všeobecnej zodpovednosti. Ak napríklad vyrábate produkt, ktorý či už samostatne alebo ako súčasť nejakého celku, môže spôsobiť niekomu škodu, je dobré mať poistenie zodpovednosti za chybný výrobok,“ upozorňuje D. Zemánek.

Poistite len to, čo naozaj potrebujete

Škrtom v nákladových položkách sa v tomto zložitom období vyhne len málo firiem. Pri poistení však namiesto jeho zrušenia radšej zvoľte jeho prehodnotenie. Každé ďalšie nečakané výdavky či komplikácie by mohli totiž byť pre vaše podnikanie likvidačné. Pre niekoho pritom môže byť fatálna živelná udalosť, pre iného zlyhanie zamestnanca. „Najčastejšími chybami v poistení podnikateľov je nesprávne posúdenie rizík či podhodnotenie poistných súm. A samozrejme stále chýbajúce poistenie zodpovednosti,“ hovorí D. Zemánek a dodáva: „S analýzou rizík a vhodným nastavením poistných súm vám pomôže poistný poradca, dnes je navyše možné väčšinu procesov súvisiacich so štandardným poistením vyriešiť elektronicky a uzatvoriť poistnú zmluvu aj na diaľku.“

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 695
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 377
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 768
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 676
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 983
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 627
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


19 h
SkryťZatvoriť reklamu