Pondelok, 8. august, 2022 | Meniny má Oskar

Viete, aký najväčší poklad máme na Slovensku?

Len málo ľudí na Slovensku si uvedomuje, aký obrovský poklad tu máme. Je dostupný, no aj tak si ho vážime menej, než si zaslúži.

Dostatok čistej vody nie je všade samozrejmosťou.Dostatok čistej vody nie je všade samozrejmosťou. (Zdroj: Shutterstock)

Stačí jeden pohyb a z kohútika nám tečie dostatok vody na to, aby sme sa napili, poriadne si umyli ruky, zrelaxovali vo vani, navarili plný hrniec polievky, poliali kvety - kedykoľvek to potrebujeme. Vodu berieme ako samozrejmosť, pritom však môžeme hovoriť skôr o veľkom šťastí, že jej máme ešte stále dostatok. Napríklad v indických mestách nemá prístup k vode až 60 % domácností v mestách a vyše 80 % na vidieku. Do týchto oblastí priváža vodu auto, no každému sa ujde len 25 litrov, čo nie sú ani dve plné vedrá. Na pitie a varenie to stačí, treba sa však aj umývať, napojiť hospodárske zvieratá, poliať pestované plodiny... Auto nechodí každý deň, takže s vodou treba šetriť. Viete si predstaviť takýto život?

Zdroj obnoviteľný, nie nekonečný

Voda pokrýva vyše 70 % povrchu Zeme a každým dňom z tohto čísla pomaličky ubúda. Zdanie dostatku definitívne zmizne, akonáhle si uvedomíme, že iba 1,2 percenta je vhodnej na pitie a jej zdroje sú rozložené nerovnomerne. Voda síce patrí medzi obnoviteľné zdroje, ale s nárastom populácie sa jej obnoviteľnosť výrazne spomaľuje. K nehospodárnemu míňaniu vzácnych zdrojov, spojených so zásahmi do životného prostredia, patrí aj kupovanie balenej vody tam, kde to nie je nevyhnutné – teda aj u nás. S výrobou plastových fliaš je spojená produkcia skleníkových plynov, vysoká spotreba energie a produkcia emisií a to nielen pri výrobe samotných fliaš, ale aj pri výrobe ďalších obalových materiálov a rozvoze fliaš do obchodov. Ďalšia environmentálna záťaž vzniká pri recyklácii plastov. A hoci dnes už máme rozbehnuté zálohovanie PET fliaš, stále platí, že najlepší odpad je ten, ktorý sa netvorí. A prečo by sa aj mal, keď tu na Slovensku máme veľké šťastie na kvalitnú vodu, ktorá nám tečie z kohútika? Aj preto dnes už Slovensko uvažuje ešte ekologickejšie.

Míňame peniaze tam, kde ich môžeme ušetriť

„Patríme k šťastným krajinám s kvalitnou pitnou vodou z vodovodu, ktorú si doma môžeme podľa chuti nasýtiť, takže naozaj nie je nutné balenú sýtenú vodu kupovať,“ hovorí Attila Forgon, produktový manažér spoločnosti SodaStream pre Slovensko. „Bombička v prístroji SodaStream vystačí na 60 až 80 litrov sýtenej vody. Každá fľaša SodaStream je bez škodlivých BPA a vydrží až tri roky, čím nahradí tisícky jednorazových plastových fliaš a uľaví tým životnému prostrediu od nežiadúcich vedľajších účinkov ich spracovania. Maximálne ekologický je prístroj Crystal so sklenenou fľašou.“ Dnes už teda naozaj netreba kupovať balenú sýtenú vodu, vláčiť ju z obchodu, skladovať doma prázdne fľaše a potom sa s nimi ťahať k zálohomatu. A pre milovníkov ochutených nápojov, či už s bublinkami alebo bez nich, má SodaStream široký sortiment sirupov a originálnych príchutí. Ak chcete žiť naozaj ekologickejšie, stačí len trocha uvažovať.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Pripravte sa na folklórny zážitok s magickým výhľadom.

3 h

S týmto predplatným si odomknete SME.sk až na 6 zariadeniach.

INZERCIA 3 h

Častejšia potreba tankovať môže poukazovať na oveľa vážnejší problém.

5. aug
SkryťZatvoriť reklamu